Oona Kauppi (till höger).
Foto: Per Wiklund
VM 2021 (Damer)

Oona Kauppi: "Man vill alltid spela innebandy"

ANNONS

Finska storstjärnan efter krossen mot Polen.

Finland hade inga problem med att städa av Polen i torsdagens första kvartsfinal. Polen hade ”bara” förlorat med fyra mål mot både Tjeckien och  Schweiz i gruppspelet, men mot Finland hade man det tuffare – redan efter knappa fyra minuter så var ställningen 5-0 till Finland.

– Vi hade snackat innan att försöka fokusera på första tio minuterna och det lyckades vi verkligen med, säger stjärnan Oona Kauppi till Innebandymagazinet efter matchen.

En av de bidragen faktorerna till att man ville fokusera lite extra på de inledande minuterna var matchen mot Sverige i gruppspelet, där låg man under med 3-0 efter en period.

– Mot Sverige var vi inte ens på plats. Nu var vi verkligen fokuserade! Vi visste om att Polen hade spelat fem matcher på fem dagar och visade direkt att de inte har någonting i den här matchen. 

Nu väntar med största sannolikhet Tjeckien i semifinalen, om inte Danmark bjuder på en superskräll imorgon. 

Hur känner du inför att möta Tjeckien? Hade du hellre mött Schweiz?

– Det har varit tuffa matcher mot både Tjeckien och Schweiz. Det kommer verkligen bli en rejäl fight om finalplatsen och för mig spelar det inte så stor roll om det är Schweiz eller Tjeckien. Men jag tror att det passar bra för oss att möta Tjeckien. De har scoutat oss och vi har gjort samma för dem, så det kommer inte bli en lätt match – man måste verkligen vara redo från början om man ska vinna den matchen.

Oona svarade själv för 2+2 i dagens match, trots det faktum att hon – tillsammans med kedjekamraterna Veera Kauppi och Sara Piispa vilades i mitten av andra fram till slutet av tredje. 

– Det var viktigt att vi vann matchen men också att vi vilar, så vi är fräscha och redo för en semifinal. Det var därför jag och mina kollegor vilade. Det är också viktigt att andra spelare får lite speltid. 

Om du själv hade fått bestämma, då hade du spelat mer, eller?

– Man vill alltid spela innebandy! Jag vilade i första matchen också och visste om att jag skulle vila vid ett bra tillfälle idag. Det var ingen överraskning. Det kommer viktigare matcher nu – vi visste att vi skulle vinna den här.

Hur känns egna formen annars?

– Formen är helt okej! Jag har inte gjort så många mål (Oana står på 3+6 efter fyra matcher) som man hade väntat sig, men det är sista helgen som kommer avgöra allt. Man sparar så mycket energi som man kan nu. Jag vet att jag kommer leverera, det är inget problem för mig!

Till sist – hur är upplevelsen att spela VM i ditt andra hemland?

– Det är inte samma känsla som på ett hemma-VM, men det var verkligen roligt att spela mot Sverige! Det känns konstigt att säga men jag njöt av att de hejade på Sverige. Sedan känner man till maten och språket, så det känns lite som ett hemma-VM för mig. 


TV: Rekordmycket innebandy i SVT: "Världsklass!"

Förbundskaptenen Åsa "Kotten" Karlsson lyrisk över att SVT sänder Sveriges alla matcher i innebandy-VM: "Inte hänt förut"

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Du kanske även vill läsa: Veera Kauppi: "Vi vet vad vi gör" TV: Polska målvaktens tårar efter Finlands chocköppning
Finska supporterkungen: "I’m the crazy guy"
Finska supporterkungen: "I’m the crazy guy"
Den här artikeln handlar om: