Foto: Narumon Siriwat
VM 2021 (Damer)

Sveriges mest okända landslagsstjärna

ANNONS

En svensk 38-årig tvåbarnsmamma kommer att spela sitt tredje raka VM i Uppsala.

VM i Uppsala drar igång på lördag och Sverige har siktet inställt på ett åttonde raka guld. Förbundskapten Åsa Karlsson gästade Fredrikssons Innebandypodd häromdagen och där nämnde hon att hon tränar världens bästa landslag. Svenska truppen är så klart fylld av stjärnspelare och några av världens bästa spelare. Men det finns även andra svenska spelare på plats, som inte är lika världskända, som spelar för andra nationer. 

En av dem är 38-åriga tvåbarnsmamman Nina Olsson som tillvardags spelar i Dam2an med Pixbo Wallenstam fjärdelag. Nina är född och uppvuxen i Sverige men pratar flytande thailändska då hennes mamma är från är Thailand och Nina har dubbla medborgarskap. Hon ska representera Thailand för tredje gången i VM-sammanhang fast när hon spelar i landslaget heter hon Nina Suppa.

– Ja, det stämmer. Jag har ett thailändskt pass och i det använder jag mig av vårt släktnamn från morfars sida, säger Olsson till Innebandymagazinet.

Hur fick Thailändska Innebandyförbundet reda på att du hade dubbla medborgarskap?

– Thailands första lag bildades december 2014. De skulle senare i juni 2015, få delta i SEAgames i Singapore. Laget bestod då av landhockeyspelare som skolades om helt till innebandyspelare. Ingen hade någonsin hört talats om sporten innan.

Från december till juni var det stenhård innebandyskola som då hölls av Stefan Dahlgren. Träningslägret hölls i Sydkorea under hela våren. Håkan Oliw som då var lagledare för Pixbos SSL-lag hörde av sig till mig och frågade om inte jag hade thailändskt påbrå. ”Vill du vara med och starta Thailands första landslag” frågade han:

– Jo tack, svarade jag. Men kruxet var att jag fick samtalet två veckor innan jag skulle föda barn, så jag kunde inte lova att jag skulle vara med under hela perioden. Men sen, 4 december föddes vår dotter på natten och klockan 8:00 pratade jag med thailändska ambassaden. Då bestämde vi att jag skulle vara med! Fem månader senare anslöt jag till laget i Sydkorea på träningsläger i 7 veckor innan SEAgames i Singapore. På den vägen kom jag in i detta underbara lag!

Nina Olsson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig som började i Robertshöjd och fortsatte med spel i SSL med Pixbo Wallenstam i början på 2000-talet. 2008 slutade hon i Pixbo och gick tillbaka till moderklubben som då bytt namn till IBF Göteborg. Där blev det spel många säsonger i nästhögsta serien och ett par kval upp till SSL. Men på senare år har hon bara spelat sporadiska matcher i lägre divisioner för att komma i form till när Thailand ska spela VM.  

Du har bara spelat 16 matcher de senaste fem åren och det var 14 år sedan du slutade spela i SSL. Hur är dagsformen?

– Haha ja, Jag har inte spelat i SSL sen tiden i Pixbo men spelat en hel del i serien under. Men vi fick vårt andra barn i februari 2019, så spel och matcher har anpassats efter familjelivet. Innan sommaren var jag beredd på att lägga klubban på hyllan. Men så ringde en tidigare lagkompis till mig i augusti och frågade om jag skulle spela igen. Suget kom tillbaka! Sen fick vi reda på att vi kom med i VM! Så dagsformen är nu så bra den kan bli på cirka fyra månader, stort skratt.

Hur ska det bli att spela VM för Thailand i Sverige?

– Det ska bli jättekul med ”hemmaplan”! Superkul att få träffa laget igen. Självklart är det en ära att få spela för sitt land. Ännu större att få bära kaptensbindeln också. Ett ansvar som är oerhört stort och jag känner mig så privilegierad som får den möjligheten.

Thailand har hamnat i grupp C tillsammans med USA, Danmark och Italien. 

– Förutsättningarna har självklart sett något annorlunda ut i år jämfört med de andra gångerna på grund av pandemin. Vi träffas idag, tre dagar innan första matchen. Det ger oss tre träningar och förhoppningen är att vi på dessa tre dagar kan få ihop laget på bästa sätt. Vi är sex spelare som inte bor i Thailand vilket gör att vi behöver spela ihop oss och prata ihop oss på bästa sätt. Målet som lag är att göra det så enkelt som möjligt. Genom att hålla fokus och lyssna på varandra tror jag är nyckeln. Även använda oss av farten, tjejerna är kvicka!

Vad har du själv för målsättning med ditt tredje VM?

– Mitt mål är att överleva, stort skratt. Skämt åsido. Mitt personliga mål är att försöka behålla lugnet och låta bollen göra jobbet. Jag vet idag inte vilken position jag kommer att spela på, så jag tar min roll efter det. Men jag vill bidra med ett lugn samtidigt som jag vill att vi ska göra det vi är bäst på, det är att hålla ihop och spela med våra hjärtan för varandra! Då blir det bra!

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: