falun sparkar tränaren
Alexander Galante Carlström.
Foto: Per Wiklund
Superligan SSL

Galante Carlström kommenterar sparkningen av tränaren

Faluns storstjärna om reaktionerna på klubbledningens beslut att avskeda Nicklas Hedstål: "Blev lite chockad"

I fredags kom beskedet som skadade om innebandy-Sverige. Falun väljer, redan efter nio omgångar, att sparka sin huvudtränare Nicklas Hedstål. 

Hedståls facit i SSL med de regerande mästarna blev fem stycken trepoängare, en suddenvinst och tre förluster efter full tid. De resultaten innebär att man ligger sexa i serien. Falun åkte också ur Svenska Cupen i kvartsfinalen mot Dalen.

Faktum är faktiskt att beskedet kom efter en av Faluns vinster, som kom i den senaste omgången mot Mullsjö på bortaplan.

– Det kom som en liten chock. Vi hade gått lite trögt för att vara Falun, men sen så vann vi sista matchen mot Mullsjö. Då trodde man att det inte skulle hända så mycket, men sen fick jag ett sms från sportchefen (Rickard Hedlund) att han (Nicklas Hedstål) fått lämna laget, säger Faluns storstjärna Alexander Galante Carlström till Innebandymagazinet och fortsätter.

– Det kom lite som en chock men å andra sidan så vet man att det är elitidrott man håller på med – kommer inte resultaten som föreningen har velat så vill de väl ha en ändring. Det är inget jag är involverad i, jag har inte så mycket att säga till om där. Det är föreningen som tagit beslutet och enligt dem måste det väl ha varit att det inte har synkat helt och hållet. 

Galante Carlström hade tillsammans med flera andra lagkamrater haft Thomas Brottman som tränare i nio raka säsonger. Nu är ”Brolle” förbundskapten för det svenska herrlandslaget och han ersattes av en tränare som i Sverige varit huvudansvarig för lag som Pixbo och AIK (båda på herrsidan). Närmast kom han från en period i schweiziska Zug. 

– Det är en otroligt härlig person, det får man säga. Sen har det varit lite annorlunda jämfört med när man hade Brottman, så klart. Det är två helt olika tränare med helt olika sätt att se på saker och ting. Det har varit mycket förändringar och förändringar är ibland jobbiga om man är van med det som har varit i nio år. Det är en hel omställning, säger Galante Carlström och fortsätter:

– Vissa saker har varit lite annorlunda och konstiga men å andra sidan så är det hans filosofi. Jag har inte klagat på någonting och haft ett öppet sinne för nya saker. Det har varit helt okej förutom att resultaten inte kommit, varken så som Nicklas, vi spelare eller sportgruppen har velat. 

Vad har varit de största skillnaderna?

– Det som har varit lite märkligt är att vi har haft helt olika kedjor i varenda match egentligen. Det är väl det som jag och folk i laget har tyckt varit den största ändringen. Vi har haft fasta block innan, där man varit trygg med det man har. Vi har ändrat rätt mycket, både spelsystem och formationer. 

– Hedstål ser det så som att han vill utveckla oss och det har varit utvecklande, vi har spelat ganska många olika spelsystem och femmor för att hitta olika saker och ting. Det var hans syn på det, men det är klart att det blir nytt för oss spelare som haft samma sak i nio år.

Galante Carlström har främst figurerat ihop med sin gamla radarpartner Rasmus Enström, de har startat sex SSL-matcher ihop. Andra kedjekamrater han har haft har varit Casper Backby (4 matcher), Johan Samuelsson (3), Omar Aldeeb (3), Linus Holmgren (1) och Emil Lundmark (1)

Även om Hedstål kan svara på frågan bäst – har du någon teori varför han valt att ändra om kedjorna? Har det varit för att ni inte hittat rätt formationer, eller har det roterats för roterandets skull?

– Det är väl till och från. Det är som du säger hans sak att svara på, och jag vet inte hur han tänkte där. Vi har inte levererat som vi ska, varken någon av oss etablerade spelare har gjort våran bästa start på säsongen. Så här lite mål man gjort efter så här många matcher är väl det sämsta man har gjort i en start i SSL. Det är inte bara upp till han, det är upp till oss spelare också att kunna hitta det. Men det är klart att det underlättar om man spelar med samma spelare och hittar kemi. 

– Varför han gjorde det får han svara på, men jag tror han ville hitta en glöd helt enkelt. Vi spelare har inte heller varit på topp – då ville han väl hitta något nytt för att hitta lösningar på det, och få igång oss. Då ruskade han om i femmorna, det är vad jag tror i alla fall. Det är inget negativt i det, han försökte få igång oss. De ligger på oss spelare också, det är inte bara en ledarfråga, det gäller att titta sig själv i spegeln och se vad man har levererat i de nio matcher som han var där. 

Rent taktiskt och spelmässigt, hur har er nya taktik funkat för dig personligen och för laget?

– Tittar man på resultaten så har det inte funkat jättebra. Men man har rätt höga krav i Falun, vi har två poäng upp till serieledarna och ändå så är vi otroligt besvikna. Det är nästan som man ligger sist i serien när man pratar med folk. Det är klart att det har varit lite annorlunda. 

– I början var det man-man och det har ingen i vårat lag spelat någonsin. Det är klart att det var nytt. I de sista matcherna gick vi tillbaka till det gamla, som vi hade under Brottman, och då ska vi vara vana med det egentligen. Då ska vi vara samspelta och kunna veta, men det klickade inte ändå. Det är det jag menar med att det är upp till oss spelare också – han gick tillbaka till grunderna som vi hade förra året, men vi ändå så levererade inte många av oss. 

– Jag har inte heller haft den standarden som jag brukar ha. Vi spelade lite olika taktik i början men ju närmare vi kom sista matchen så spelade vi mer som brukade göra. Mot Mullsjö tog vi en stark och bra seger, det är inte ofta man vinner där borta. 

Var ni beredda på att det skulle bli en stor förändring efter Brottmans nio år, oavsett vem som klev in som ersättare?

– Ja, det är klart att man blir det. Alla förstår att om man har haft samma tränare i nio år…vi är människor är ju vanedjur. Man finner sig i det man är. Har man haft samma uppvärmningar, övningar och spel i nio år så blir det annorlunda när man får in en tränare som inte har samma CV som Brottman, även om det inte är CV:t som gör det heller. Brottman tänker innebandy på ett sätt och Hedstål kanske på ett annat sätt. 

– Det blir väldigt annorlunda, speciellt för oss som varit här i nio år med samma tränare. Det säger sig själv att det blir många nyheter, men man får vara öppen för det också. Men det tar tid. Har man samma liv i nio år, oavsett om det är i innebandy eller utanför rinken, så märks det på en om det ändrats. 

Till sist – vem vill du ha som ersättare? Antingen något speciellt namn eller om du får välja ut vissa egenskaper hos en tränare.

– Jag är inte så kräsen när det gäller sånt. Det är mer att man vill ha en kontinuitet och hierarki där man vet vilka som spelar var hela tiden, så man har koll på det. Ska man välja en tränare….ja, det är svårt. Det är klart att Brottman hade varit ett väldigt bra namn när man haft honom i nio år men nu är ju inte han tillgänglig. Jag vet inte ens vilka tränare som är tillgängliga. 

– Hedlund gick också ut att sa det, att mitt under en säsong gå ut och leta efter en tränare som har mycket på sitt CV – det är svårt att hitta. Det är inte vem som helst som kan ta över ett lag med nio landslagsspelare heller, det krävs pondus och sånt också. Drömnamnet vore Brottman, men det är väl omöjligt. (Niklas) Nordén är också svår att få. Jag tror sportgruppen kommer hitta ett namn som är vettigt att ta över efter Hedstål, jag litar på dem!


Highlights: Mullsjö-Falun 2-4

Falun vann i Hedståls sista match

 

Matchrapporter: Seger för Falun hemma mot Jönköping Falun slog Mullsjö på bortaplan Hagunda vann mot Falun – trots underläge Falun vann mot Dalen på bortaplan Falun vann mot Storvreta hemma – avgjorde i förlängningen

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


 

Oxdog Ultralight HES 27 

Flest mål (21): Axel Hjälm, Team Thorengruppen SK

Flest assists (17): Hampus Öhgren, Team Thorengruppen SK

Radarparet Hjälm/Öhgren spelar båda med Oxdog Ultralight 27. Noterbart är att båda har det orange-färgade FSL-bladet på Ultralight-skaftet.

Köp klubban här (pris: 1 299 kr)Köp FSL-bladet här (pris: 349 kr)Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten