falun sparkar tränaren
Alexander Galante Carlström.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Galante Carlström kommenterar sparkningen av tränaren

ANNONS

Faluns storstjärna om reaktionerna på klubbledningens beslut att avskeda Nicklas Hedstål: "Blev lite chockad"

I fredags kom beskedet som skadade om innebandy-Sverige. Falun väljer, redan efter nio omgångar, att sparka sin huvudtränare Nicklas Hedstål. 

Hedståls facit i SSL med de regerande mästarna blev fem stycken trepoängare, en suddenvinst och tre förluster efter full tid. De resultaten innebär att man ligger sexa i serien. Falun åkte också ur Svenska Cupen i kvartsfinalen mot Dalen.

Faktum är faktiskt att beskedet kom efter en av Faluns vinster, som kom i den senaste omgången mot Mullsjö på bortaplan.

– Det kom som en liten chock. Vi hade gått lite trögt för att vara Falun, men sen så vann vi sista matchen mot Mullsjö. Då trodde man att det inte skulle hända så mycket, men sen fick jag ett sms från sportchefen (Rickard Hedlund) att han (Nicklas Hedstål) fått lämna laget, säger Faluns storstjärna Alexander Galante Carlström till Innebandymagazinet och fortsätter.

– Det kom lite som en chock men å andra sidan så vet man att det är elitidrott man håller på med – kommer inte resultaten som föreningen har velat så vill de väl ha en ändring. Det är inget jag är involverad i, jag har inte så mycket att säga till om där. Det är föreningen som tagit beslutet och enligt dem måste det väl ha varit att det inte har synkat helt och hållet. 

Galante Carlström hade tillsammans med flera andra lagkamrater haft Thomas Brottman som tränare i nio raka säsonger. Nu är ”Brolle” förbundskapten för det svenska herrlandslaget och han ersattes av en tränare som i Sverige varit huvudansvarig för lag som Pixbo och AIK (båda på herrsidan). Närmast kom han från en period i schweiziska Zug. 

– Det är en otroligt härlig person, det får man säga. Sen har det varit lite annorlunda jämfört med när man hade Brottman, så klart. Det är två helt olika tränare med helt olika sätt att se på saker och ting. Det har varit mycket förändringar och förändringar är ibland jobbiga om man är van med det som har varit i nio år. Det är en hel omställning, säger Galante Carlström och fortsätter:

– Vissa saker har varit lite annorlunda och konstiga men å andra sidan så är det hans filosofi. Jag har inte klagat på någonting och haft ett öppet sinne för nya saker. Det har varit helt okej förutom att resultaten inte kommit, varken så som Nicklas, vi spelare eller sportgruppen har velat. 

Vad har varit de största skillnaderna?

– Det som har varit lite märkligt är att vi har haft helt olika kedjor i varenda match egentligen. Det är väl det som jag och folk i laget har tyckt varit den största ändringen. Vi har haft fasta block innan, där man varit trygg med det man har. Vi har ändrat rätt mycket, både spelsystem och formationer. 

– Hedstål ser det så som att han vill utveckla oss och det har varit utvecklande, vi har spelat ganska många olika spelsystem och femmor för att hitta olika saker och ting. Det var hans syn på det, men det är klart att det blir nytt för oss spelare som haft samma sak i nio år.

Galante Carlström har främst figurerat ihop med sin gamla radarpartner Rasmus Enström, de har startat sex SSL-matcher ihop. Andra kedjekamrater han har haft har varit Casper Backby (4 matcher), Johan Samuelsson (3), Omar Aldeeb (3), Linus Holmgren (1) och Emil Lundmark (1)

Även om Hedstål kan svara på frågan bäst – har du någon teori varför han valt att ändra om kedjorna? Har det varit för att ni inte hittat rätt formationer, eller har det roterats för roterandets skull?

– Det är väl till och från. Det är som du säger hans sak att svara på, och jag vet inte hur han tänkte där. Vi har inte levererat som vi ska, varken någon av oss etablerade spelare har gjort våran bästa start på säsongen. Så här lite mål man gjort efter så här många matcher är väl det sämsta man har gjort i en start i SSL. Det är inte bara upp till han, det är upp till oss spelare också att kunna hitta det. Men det är klart att det underlättar om man spelar med samma spelare och hittar kemi. 

– Varför han gjorde det får han svara på, men jag tror han ville hitta en glöd helt enkelt. Vi spelare har inte heller varit på topp – då ville han väl hitta något nytt för att hitta lösningar på det, och få igång oss. Då ruskade han om i femmorna, det är vad jag tror i alla fall. Det är inget negativt i det, han försökte få igång oss. De ligger på oss spelare också, det är inte bara en ledarfråga, det gäller att titta sig själv i spegeln och se vad man har levererat i de nio matcher som han var där. 

Rent taktiskt och spelmässigt, hur har er nya taktik funkat för dig personligen och för laget?

– Tittar man på resultaten så har det inte funkat jättebra. Men man har rätt höga krav i Falun, vi har två poäng upp till serieledarna och ändå så är vi otroligt besvikna. Det är nästan som man ligger sist i serien när man pratar med folk. Det är klart att det har varit lite annorlunda. 

– I början var det man-man och det har ingen i vårat lag spelat någonsin. Det är klart att det var nytt. I de sista matcherna gick vi tillbaka till det gamla, som vi hade under Brottman, och då ska vi vara vana med det egentligen. Då ska vi vara samspelta och kunna veta, men det klickade inte ändå. Det är det jag menar med att det är upp till oss spelare också – han gick tillbaka till grunderna som vi hade förra året, men vi ändå så levererade inte många av oss. 

– Jag har inte heller haft den standarden som jag brukar ha. Vi spelade lite olika taktik i början men ju närmare vi kom sista matchen så spelade vi mer som brukade göra. Mot Mullsjö tog vi en stark och bra seger, det är inte ofta man vinner där borta. 

Var ni beredda på att det skulle bli en stor förändring efter Brottmans nio år, oavsett vem som klev in som ersättare?

– Ja, det är klart att man blir det. Alla förstår att om man har haft samma tränare i nio år…vi är människor är ju vanedjur. Man finner sig i det man är. Har man haft samma uppvärmningar, övningar och spel i nio år så blir det annorlunda när man får in en tränare som inte har samma CV som Brottman, även om det inte är CV:t som gör det heller. Brottman tänker innebandy på ett sätt och Hedstål kanske på ett annat sätt. 

– Det blir väldigt annorlunda, speciellt för oss som varit här i nio år med samma tränare. Det säger sig själv att det blir många nyheter, men man får vara öppen för det också. Men det tar tid. Har man samma liv i nio år, oavsett om det är i innebandy eller utanför rinken, så märks det på en om det ändrats. 

Till sist – vem vill du ha som ersättare? Antingen något speciellt namn eller om du får välja ut vissa egenskaper hos en tränare.

– Jag är inte så kräsen när det gäller sånt. Det är mer att man vill ha en kontinuitet och hierarki där man vet vilka som spelar var hela tiden, så man har koll på det. Ska man välja en tränare….ja, det är svårt. Det är klart att Brottman hade varit ett väldigt bra namn när man haft honom i nio år men nu är ju inte han tillgänglig. Jag vet inte ens vilka tränare som är tillgängliga. 

– Hedlund gick också ut att sa det, att mitt under en säsong gå ut och leta efter en tränare som har mycket på sitt CV – det är svårt att hitta. Det är inte vem som helst som kan ta över ett lag med nio landslagsspelare heller, det krävs pondus och sånt också. Drömnamnet vore Brottman, men det är väl omöjligt. (Niklas) Nordén är också svår att få. Jag tror sportgruppen kommer hitta ett namn som är vettigt att ta över efter Hedstål, jag litar på dem!


Highlights: Mullsjö-Falun 2-4

Falun vann i Hedståls sista match

 

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: