Foto: Privat/Canva
Träning

Tränarprofilen: "Övertron på övningar måste bort"

ANNONS

Meriterade tränaren förvånad över att många ungdomslag tränar på fel sätt: "Sluta dutta runt i olika övningar"

Johan Nordell är en känd tränarprofil i Sundsvall. Mest känd är han kanske för att ha tränat det ungdomslag som fick fram stjärnorna Robin Nilsberth, Johan Samuelsson och Martin Östholm. På Facebook gick Nordell nyligen ut och gav sin syn på vad många gör fel när det gäller innebandyträning för ungdomslag och har därefter fått många hejarop.

Så här skriver han:

Jag blir förvånad när jag hör från olika ungdomslag runtomkring att det fortfarande finns en övertro på övningar under träningar. Att övningar med långa led, få isolerade repetitioner och lågt tempo skulle vara utvecklande. Till tränare som tränar yngre barn (och även äldre ungdomar) oavsett idrott säger jag bara spela, spela och spela.

Det finns många olika varianter på spel som kan ha olika syften och utvecklar olika delar men vad ni än gör så framförallt spela, spela och spela ännu mer. Där får ni in allt, passningar, medtagningar, skott, intensitet och spelförståelse. Allt i unika situationer. Helst smålagsspel förstås, 2 mot 2 och 3 mot 3 i högt tempo med korta byten och på många planer så att alla får bollen mycket och ofta ställs inför beslut och agerande. Sluta dutta runt i olika övningar 3/4 av varje träning för att spela lite på slutet. Värdelöst! I min bok ger det väldigt lite utveckling.

Spela istället 3/4 och ge direktiv om principer att jobba med i själva spelet istället. ”Idag tänker vi på att ta med och flytta bollen direkt i första touchen”. Det är hundra gånger bättre än att stå två och två och passa till varandra och träna medtagningar isolerat och stillastående. Allt är tusen gånger bättre i spelsituationer. Övertron på övningar måste bort. Vi kan inte låta barn gå igenom träningar där de står stilla i led och väntar på sin tur i 50 minuter för att spela lite två mål sista 10 minuterna. Det gör ingen glad och ingen bra. Spel borde utgöra minst 75 % av träningstiden. Det känns som ett rimligt riktmärke. Tycker jag.

För Innebandymagazinet utvecklar Johan Nordell sina tankar om ämnet:

– Det här är viktigt, tycker jag. Det är så många ungdomstränare som tragglar på med att köra en massa övningar de hittat i böcker som innefattar långa led och väntan, låg aktivitetsgrad och få repetitioner. De tror att de gör rätt och kanske tränar så som de blivit tränade förr i tiden, kunskap måste ut, säger Nordell och fortsätter:

– Spel kan ju vara så mycket som jag skrev i en kommentar där. Inte bara två mål. Dels är direktiven viktiga. Att ha matchpunkter som spelarna får jobba med. Typ "idag gör vi bara mål genom direktskott". Syftet med spelet förändras helt beroende på storlek på planen och antal spelare. Spel 5 mot 5 på en trång plan 10x20 meter får spelarna att jobba med att snabbare uppfatta, värdera, besluta och agera. 3 mot 3 över 40x20 meter syftar mer till att driva boll och anfalla i fart, och så vidare. I spelet kan du variera syftet oändligt mycket och det både utvecklar och skapar entusiasm och glädje. Min erfarenhet är att med mycket tid på medvetet spel så får vi många spelare som blir väldigt duktiga och vi får många som fortsätter mycket längre inom idrotten än om de tvingas stå stilla och köra tråkiga improduktiva övningar.

Hade du detta tänket även när du tränade Östholm & Co back in the days?

– Ja, faktiskt. Det var en av grundtankarna när jag startade upp Granlo BK:s ungdomslag 1996. De få övningar vi hade var med mycket bollkontakter och hög aktivitetsgrad, men framförallt så var tanken att utveckla tekniska färdigheter och spelförståelse i själva spelet och i olika spelformer som till exempel 3 mot 3 med vägg och målen ställda med ryggarna mot varandra på mittlinjen. En övning jag kör mycket fortfarande. Just Östholms gäng var kvar i en liten hall, 10x20 meter, tills de började i årskurs 8.

– Jag vill också tillägga att det förstås är viktigt vilka uppmaningar vi ger till spelarna under spelet. Att våga hålla i bollen och våga dribbla i första hand har alltid varit en paroll för mig. Passa lär de sig själva när spelförståelsen ökar.

– Samma tänk har följt mig i 25 år. Jag körde på samma sätt i 6 år i Hagfors där vi fick fram flera A-landslagsspelare; Adina Augustsson, Johanna Hultgren, Linnea Nilsson, Amanda Berggren och ännu fler U19-landslagsspelare.


TV: Thomas Brottman: “Det är en farlig situation”

Förbundskaptenen om Finland, Schweiz och Tjeckien.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Du kanske även vill läsa:
Byta taktik till nästa säsong? Inspireras här!
Byta taktik till nästa säsong? Inspireras här!
Den här artikeln handlar om: