Foto: AC.Kårhag
Allsvenskan västra/södra

Växjös inledningen har inte gått enligt planerna

ANNONS

Tränaren: "Vi är i en situation som vi inte hade räknat med"

Växjö IBK har fått en tung start på den allsvenska säsongen där man inledde med en vinst men sedan radade upp förlusterna på hög innan man tog en seger igen senast mot Hovslätt. Efter sex spelade omgångar har laget sju poäng och ligger för närvarande på kvalplats för att hålla sig kvar i serien. 

– Det är alltid tungt att förlora. Vi började med en vinst sedan åkte vi på fyra raka torsk. Så det har väl hackat lite i maskineriet. Det är tråkigt att förlora när jag tycker att vi ändå har gjort helt okej insatser. Vi har inte fått riktigt stäm i allt än som vi hade hoppats på, säger lagets tränare Matts Bergsten till Innebandymagazinet. 

Inför säsongen så skickade Växjö ut ett pressmeddelande med rubriken ”Siktet inställt på SSL” och texten:

Växjö IBK:s herrlag har i många år varit Smålands främsta. Nu håller damlaget i Växjö Vipers på att bli detsamma. Hade inte damernas SSL stängts samtidigt som allsvenskan avslutades, hade Jönköping med all sannolikhet åkt ur SSL. I Allsvenskan ledde Växjö Vipers före andra smålandslag som Kalmarsund, Hovslätt och Craftstaden. Vägen mot SSL-kval låg öppen. ”Vi vann faktiskt Allsvenskan Södra, så långt som den hann spelas”

Genom damlagets framgångar och fina resultat, har klubben positionerat sig som det mest spännande damlaget i allsvenskan, i södra Sverige. ”Flertalet spelare tar nu kontakt med oss spontant och visar intresse för att spela hos oss. Vi har kontakter med spelare från SSL, Allsvenskan inklusive spelare från RIG, m.fl.” Klubben tar nu nya tag med sikte på SSL. 

Ni hade storslagna planer inför säsongen men just nu är ni närmare att åka ur serien än att gå till SSL-kval. Vad är det som gått fel? 

– Jag personligen har aldrig sagt att vi ska gå till SSL-kval den här säsongen utan det jag jobbar utefter är att vi ska nå SSL inom tre år med början den här säsongen. För mig handlar den här säsongen mer om att hitta en grund att stå på efter att vi tappade sju åtta rutinerade spelare från förra säsongen. Vi har ersatt dem med nyförvärv och spelare underifrån och då tar det en stund innan allt sätter sig. Men det är klart att man alltid vill ligga så högt upp som möjligt. Men jag jobbar med en långsiktig plan. 

När tror du att ni har chansen att nå en kvalplats då?

– Man får inte glömma bort att vi bara spelat en riktig säsong i allsvenskan då jag inte räknar den förra, då vi bara spelade fem matcher. Förhoppningarna är att vi når till SSL senast om två säsonger men det är mycket som ska till för att ta steget upp. Det är inte bara på planen som det ska funka utan även allt runt omkring.

Tar man en titt i tabellen just nu så är det 10 poäng upp till IBK Göteborg som ligger på andra plats på 17 poäng. Har tåget redan gått denna säsong för att hamna topp två eller har ni fortfarande chansen att nå SSL-kvalet? 

– Jag tror inte tåget har gått utan chansen finns fortfarande kvar. Men det är upp till oss själva och vi måste fortsätta att vinna våra matcher. Det känns som att serien är väldigt jämn och att alla kan slå alla, förutom Kalmarsund då som mosar allt motstånd. Det är bara att vara ärlig och säga att de håller en egen klass. De gör det väldigt bra men tittar man på övriga lag och resultat så känns det som vem som helst kan ta den andra kvalplatsen. Så jag tycker att det finns alla möjligheter för oss att ta oss uppåt i tabellen och det siktar vi på att göra såklart.

Vad är det ni behöver skruva på för att börja klättra i tabellen då?

– Vi behöver bli mycket tyngre i anfallsdelen och skrapa bort de enkla misstagen som gör att vi släpper in för enkla mål. I de två senaste matcherna släpper vi bara ett mot Göteborg i 5-mot-5-spel och en straff och mot Hovslätt släpper vi bara två. Kan vi fortsätta ligga på den nivån bakåt samtidigt som det lossnar lite mer framåt så ser det bra ut. Just försvaret tycker jag att vi satt nu i gruppen och då kan vi börja jobba lite mer med anfallet också.

Det känns lite som att ni står vid ett vägskäl nu och att kvällens match mot Munka-Ljungby, som ligger tre poäng före er, blir en nyckelmatch om ni ska få kriga om en kvalplats i botten eller i toppen? 

– Ja. det är verkligen viktiga poäng på spel och Munka-Ljungby är ett bra och tight lag. De både gör och släpper in lite mål. Vi fick stryk av dem på försäsongen förra säsongen. Men som jag varit inne på måste vi sätta grunderna med ett bra försvar och samtidigt ha full fart framåt och vara disciplinerade med bollen. 

– Vi måste våga spela ut för vi är i en situation som vi inte hade räknat med med lite för många förluster på rad. Då gäller det att våga spela ut även om det gått lite tufft. Det är enda sättet att vända på skutan och få lite luft under vingarna. Vi måste släppa ner axlarna och bara köra på för innebandy kan vi spela men det gäller bara att hitta dit igen.


Tschöp/Sjödins lekstuga mot IBK Göteborg

Kalmarsundsstjärnorna hade en bra dag på jobbet mot Göteborg

  

Den här artikeln handlar om: