Falun-Storvreta 5-4 SD
Casper Backby.
Foto: Per Wiklund
SSL

Backbys dubbla glädje: "Det var ju inte officiellt än..."

ANNONS

Casper Backby stortrivs för tillfället – uttagen i VM samt vinst mot Storvreta under söndagen.

Rond ett av två i Giganternas Kamp vanns av Falun. Det var en jämn match där båda lagen turades att ha både taktpinne och spelet, och det skulle krävas förlängning innan en segrare kunde utses.

På en plan med idel landslagsaktuella spelare så trodde nog de flesta att en av stjärnorna skulle kliva fram – men kvällens matchvinnare blev ingen annan än Falun doldisback Magnus Jansson. 

Jansson är ingen doldis i SSL, men i en match som denna tillhör han de mindre kända namnen. Han hämtades in från allsvenska AIK inför säsongen men har tidigare spelat i SSL med Växjö och Granlo.

En som däremot inte blev förvånad att just Jansson avgjorde var lagkamraten Casper Backby.

– ”Mange” är ett odjur! Man tror att han ska vara en brunkarback och allt sånt där, men han har fina handleder och är väldigt delaktig i uppspelsfasen. Jag unnar honom detta alla dagar i veckan. Han stämplar in varje träning och varje match – är det någon som ska avgöra en sån här match så tycker jag faktiskt det är ”Mange”. Han är en maskin, säger Backby till Innebandymagazinet.

Janssons mål fick taket att lyfta och glädjen på publiken – som bestod av för SSL-säsongen rekordstora 2174 åskådare – visste inga gränser.

– Det är våra största rivaler och har varit det sedan jag kom upp och började spela för Falun. Det är alltid roligt att slå dem, en fin känsla. Idag var det lite extra när det var så mycket folk på läktaren. Det var för längesedan det var fullsatt i Guide, av förklarliga skäl, menar Backby.

24-åringen, som blev matchens första målskytt, kunde inte bara glädja sig över de två poängen utan även det faktum att han är uttagen i den svenska truppen som ska spela VM i december. Det avslöjade förbundskaptenen Thomas Brottman i första periodpausen när han intervjuades av SportExpressen Play.

- Jag fick lite gratulationer på inneplan och jag fattade inte var alla pratade om, för det var ju inte officiellt än! Sen fick jag hör att ”Brolle” själv hade gått ut och sagt det. Det är jävligt häftigt, jag är stolt och jäkligt taggad att få spela mitt första VM. Det är mäktigt.

Beskedet fick han redan förra veckan, och han inte känt sig säker på en plats tidigare.

– Jag har aldrig spelat ett VM så säker var man aldrig. Jag har snackat med ”Brolle” och Nordén och jag fattar att jag inte är med för att göra en massa poäng, och slå fina passningar. De behöver en annan speltyp bland alla fina offensiva spelare som vi har i Sverige. Jag tror att det är de defensiva aspekterna som gör att jag är med. Det behövs väl också, om man ska stänga ner Finland!

Backby slog igenom tidigt – han blev utsedd till Sveriges största talang av Innebandymagazinet 2013. Samma säsong fick han också chansen i SM-finalen mot Storvreta, och sedan dess har utvecklingen gått i stadigt takt uppåt. 

Som han själv säger så är det hans defensiva kvalitéer som ofta lyfts fram, och det har han inga problem med själv.

- Nu är det ju längesedan, men när jag var junior så var jag både offensiv och defensiv. Men min styrka har alltid varit i det defensiva spelet. Jag vill vinna matcher och titlar och då gör jag det som krävs för laget. I Falun har vi många fina offensiva spelare och då behövs det lite balans i olika femmor, avslutar han.
 


TV: Thomas Brottman: "Bad hela laget dra åt helvete"

Förbundskaptenen avslöjar oväntade ordvalen efter förlusten med Falun i slutspelet.

 

Matchrapporter: Fyra matchbollar för IBF Falun efter ny seger IBF Falun tog ny seger i serien mot Mullsjö IBF Falun sköna start – vann mot Mullsjö Seger med 8-5 för Växjö mot IBF Falun IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen

Den här artikeln handlar om: