Allsvenskan
Allsvenskan norra

Visbys tränare rasar på domarnas matchavgörande beslut

ANNONS

Vid ställningen 3-3 i söndagens allsvenska match inträffade en omtalad situation mellan Visby och Gävle.

Visby förlorade mot Gävle med 4-7 i helgens allsvenska match inför 814 åskådare. Men både hemmapubliken och hemmalaget var rejält irriterade efter förlusten efter en sällsynt situation i mitten av andra perioden. 

Visby får ett inslag uppe vid mittenplan trots Gävlespelarnas protester. Domarna blåser igång spelet och Visby gör mål och tar ledningen med 4-3. Men när Visbyspelarna står uppställda för tekning så protesterar Gävle och en cirka fem minuter lång diskussion uppstår mellan domarna och representanter för båda lagen. Diskussion utmynnar i att målet döms bort och istället får Gävle inslaget på mittenplan. I det efterföljande anfallet så tilldöms Gävle en straff och Billy Nilsson ger istället Gävle ledningen med 4-3. 

Den inträffade situation, som du kan se i klippet ovan, blev väldigt olycklig för Visbys del och tränare Anton Olofsson var minst sagt inte så nöjd över utfallet och för Innebandymagazinet berättar han om hur han upplevde situationen. 

– Domarna pausar spelet för de inte är överens vem som ska ha inslaget, efter vad jag uppfattar det som bestämmer domarna sig för att inslaget ska vara vårt och de blåser igång spelet med en ny signal. Vi spelar igång bollen och gör målet kort där efter. Domarna blåser mål och när vi ställer upp för tekning så protesterar Gävle och ett långt uppehåll uppstår som renderar i att domarna tar bort vårt mål. Om man kollar på Gävles spelare på plan när vi gör mål så är det ingen som reagerar vilket gör det ännu mer konstigt att dem blåser bort målet i efterhand.

Vad sa domarna till er om varför de dömde bort målet och ändrade till Gävles frislag istället?

– Domarna säger att de varken blåst igång spelet eller blåst mål vilket videon tydligt visar att dem har och det är väl främst det som gör en mest förbannad att de ställer sig och blåljuger en rätt upp i ansiktet och förväntar sig att man ska köpa det.

Hur avgörandet blev situationen för matchen när det istället för 4-3 till er helt plötsligt stod 4-3 till Gävle i anfallet efter?

– Det är klart att det spelar ganska stor roll för vår energinivå, att få ett mål bortdömt högst tveksamt för att 30 sekunder senare åka på en straff som vi tycker är otroligt tveksam som de sen gör mål på. Gävle får otroligt mycket energi och vi behöver jobba mer med våran. Det är 60 minuter innebandy så vi ska inte skylla på domsluten utan vi ska kunna sätta oss i en bättre position resultatmässigt över 60 minuter men det är klart att detta inte hjälpte till men jag klandrar inte domarna för vår förlust, den ligger på oss själva.

Hur ser du på hela situationen nu när du sett den i efterhand och har en dags perspektiv på det inträffade?

– Nej men vad ska man säga, jag tycker det är tråkigt att det kan gå till på det här viset, framförallt så tycker jag att domarna senaste åren totalt tappat den kommunikativa delen. De är liksom alltid felfria och kan inte erkänna sina misstag vilket bara skapar frustration hos spelare och ledare. Ledarskapsmässigt så tappar de ofta matchen efter 15 minuter nästan varenda gång. Jag förväntar mig inte att alla domslut ska vara rätt för det är omänskligt men domarna ska leda matchen och vara tydliga och ärliga vilket jag ofta tycker dem inte är. Oftast så skyller de ifrån sig eller försöker ljuga sig ur situationer istället för att erkänna att det blev pannkaka eller såhär ser jag på det och då måste jag blåsa där efter, inte att "du har fel, såhär är det" utan att istället säga "såhär bedömer jag det och då måste jag blåsa där efter". Saken är den samma men dialogen blir 100 gånger bättre.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med domarbasen Mattias Linell för att höra vad han tycker om situationen och vad regelboken säger om den. 

– Domarna missförstår varandra i den interna kommunikationen, spelet går igång med inslag till fel lag och Visby gör mål. Det blir inte bra oavsett hur domarna gör nu och då måste man göra det som skulle varit rätt, dvs ge Gävle det inslag som domarna bedömt att de skulle haft från början. Ett mål är inte godkänt förrän det har bekräftats med tekning och i detta fallet blev det till slut rätt, även om det inte blev bra.


Highlights: Visby-Gävle 4-7

Se alla målen från matchen

    

 

 

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: