Avstängningar
Foto: RG Foto-Media
Allsvenskan norra

Beles sportchef fly förbannad över avstängningen

ANNONS

Bele Barkarbys sportchef Philip Gander går till hårt angrepp mot Juridiska Nämnden och domarnas agerande efter incidenten med Philip Blyberg.

Igår dömde Juridiska Nämnden Bele Barkarby-spelaren Philip Blyberg till fyra matchers avstängning för en incident som skedde i den allsvenska matchen mot Visby den 9 oktober. Blyberg fick två minuters utvisning under matchen men domarna anmälde sedan incidenten till Juridiska Nämnden i efterhand. Ett beslut och ett agerande som får Bele Barkarbys sportchef Philip Gander att rasa. 

– Ja vad ska man säga, lång suck. Det är som ett lotteri när Juridiska Nämnden sätter igång. Det finns ingen logik i någonting. Det här är ett horribelt beslut att gå från en två minuters utvisning till fyra matchers avstängning. Jag tror inte att det är någon spelare på denna nivå som fått så långt straff, säger Gander till Innebandymagazinet och fortsätter: 

– Om man tittar på vad de skriver i beslutet där de i princip menar att han använder våld utan kraft, men det skiter de i sedan och stänger av honom i fyra matcher. Dessutom var det en anställd på förbundet som ringde upp domarna och påverkade dem till att anmäla. Det känns som ett väldigt märkligt beteende, jag trodde att förbundet skulle vara neutrala. Men det kanske är så att när det går dåligt för något av förbundets favoritlag, så måste de hjälpa till.

Samma dag beslutade även Juridiska Nämnden att Storvretaspelaren Viktor Klinsten inte skulle få någon ytterligare bestraffning förutom den automatiska avstängningen han drabbades av efter en incident mot Mullsjös Jesper Sankell. Ett beslut som Gander använder som en parallell.   

– Tittar man på det andra ärendet de beslutade om samma dag gällande Klintsten. Där säger de att det är våldsutövande mot ansiktet men har får ingenting. Självklart är det en utvisning på Blyberg men att det sedan ger ett straff som är fyra gånger värre än Klinstens är rent ut sagt horribelt.

En frustrerad Gander fortsätter sedan att räkna upp ett par till incidenter som lett till kortare bestraffningar som han tycker är värre situationer än den Blyberg var inblandad i.  

– Om man fortsätter jämföra mot andra avstängningar så fick Simon Nilsson säsongen 19/20 en axeltackling i huvudet så att han var tvungen att avbryta matchen och utgå. Det blev bara en matchs avstängning. Men här fick Visbykillen inte ens en gång ett blåmärke och han spelade vidare i nästa byte och då får Blyberg fyra matcher. 

– Sedan finns det även en incident med Visby när de spela i SSL där Mathias Forre stampar en liggande motståndare i bröstkorgen utanför spel. Det gav två matchers avstängning. Det finns liksom ingen logik i hur Juridiska Nämnden gör sina bedömningar. Sätter de bara ner handen i en tombola och drar upp en siffra för hur många matcher det ska bli? Sedan refererar de bara till några kapitel hit och dit, det känns inte som de har någon koll överhuvudtaget på vad de gör.

Hur har Blyberg reagerat på avstängningen? 

– Han är helt bedrövad och förstår ingenting. Han fick ju en utvisning och satt av sitt straff.  Vi har försökt att prata med domarna efteråt men de verkar ha gått offline och hamnat helt i radioskugga. Domarna säger hela tiden att de vill ha en dialog men så fort man vill diskutera med dem så gömmer de sig bakom domarbasen hela tiden. Det tycker jag är extremt tråkigt att man inte kan stå rakryggat för sina beslut. 

– Blyberg är en spelare som max får fem utvisningar på en säsong och han är ingen spelare som är känd för att spela fullt. Det är väldigt märkligt att en sådan spelare med noll historik att bruka våld kan få ett av de längsta straffen någonsin i innebandy. 

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Vi har satt föreningens jurister på att kolla över det här och se om det är hållbart ens en gång. Förbundet har sagt att man kan skicka in en överklagan och att beslutet då kan hävas. Men vad händer under tiden överklagan processas, får han spela eller inte då? Säg att han missar tre matcher och sedan friar RIN honom. Ska han få tillbaka de tre matcherna då eller hur tänker de? Det är ju noll kommunikation från förbundet vad som gäller och det är ingen som svarar när man försöker nå dem. 

– Så det är självklart att vi kommer skicka in en överklagan. Jag förstår inte hur man kan ta ett sådant här beslut. Speciellt när det är förbundspersonal som påverkar domarna till att göra en anmälan. Hade jag varit de här domarna hade jag räckt upp handen och bett om ursäkt till Blyberg för det här och att de sedan efteranmäla det för yttre påverkan. Eller så hade jag lämnat in mina domargrejer och sysslat med annat. 

Läs förbundets svar på Beles kritik här

 

Foto socialt: RG Foto-Media 

           

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: