publikåterkomsten
Kalmarsund har historiskt sett varit duktiga på att locka publik till arenan.
Foto: FBC Kalmarsund
Superligan

Oron kring publikåterkomsten: "Finns risk för det"

ANNONS

Kalmarsunds klubbchef Per Viberg om hur publiken ska lockas tillbaka till hallarna.

Sedan den 29 september är all publik äntligen välkommen till idrottsevenemangen runt om i landet. I herrarnas SSL har det spelats två fulla omgångar sedan dess och publiksnittet på de matcherna ligger på 682 åskådare per match. I SSL dam har det spelats tre omgångar och där ligger snittet på 268 åskådare.

Även om det är ett litet underlag så säger siffrorna en del om man jämför med snitten när publiken senast var välkommen, säsongen 2019/20. Då kom det 901 åskådare i snitt på varje herrmatch och 376 på dammatcherna.

Kalmarsund herrar slutade trea i publikligan 2019/20 med 1103 åskådare per match. När man mötte Helsingborg senast, den första matchen i KIFAB Arena utan restriktioner, fanns 721 människor på plats på läktarna. Nu siktar man på att toppa den siffran nästa lördag när Djurgården kommer på besök – då är det nämligen fri entré som gäller på den matchen samt damlagets allsvenska match mot Lindås.

- Vi släppte biljetterna igår eftermiddag/kväll och på kort tid är det 20-25 procent av arenans platser som är sålda redan. Det är ett stort tryck och jag tror det kommer bli lapp på luckan i herrmatchen mot Djurgården, säger klubbchefen Per Viberg till Innebandymagazinet.

Att Kalmarsund ser ut att kunna locka många åskådare till gratismatcherna får ses som glädjande nyheter då många idrotter haft svårt att få tillbaka sin publik, åtminstone i samma utsträckning som det var före pandemin. Hur mycket Kalmarsund har påverkats är dock för tidigt att spekulera kring, enligt Viberg.

- Jag har lyft frågan uppåt, i dialog med FSSL och SIBF att jag känner mig orolig. Kanske speciellt för en sport som innebandy som inte är lika etablerad som fotbollen och hockeyn. Fotbollen har haft tungt att dra publik – det är egentligen Stockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby samt Malmö som gjort det. Annars har det varit rätt tunt ute på arenorna, säger han och fortsätter:

- Sedan har ju hockeyn inlett lite blandat men ändå oväntat starkt. Hockeyn har väldigt mycket publik i åldrarna mellan 60 och 80 år, mycket herrar, och de verkar vara tillbaka i nästan full kraft på idrotten. Sedan tror jag att publiken som kanske är 30-50 år, där det är mycket familjer, är mer avvaktande. Det kommer ta längre tid att få tillbaka dem. De har till viss del kanske vant sig att se matcher på TV eller webben och liknande.

Just åldersgruppen på 30-50 år – hur lockar man tillbaka den?

- Det kanske man inte gör fullt ut. Det är lite som om man har en restaurang på stadens torg. Man stänger den en lördagkväll när det är fullt och bra stämning, och så öppnar man ett och ett halvt år senare på en lördag. Då kan man liksom inte förvänta sig att det ska vara fullsatt på restaurangen. Det kommer ta tid att bygga upp förtroendet.

Viberg nämnde ishockeyn som ett exempel och ett lag där som haft vissa problem med att få tillbaka publiken är Göteborgs-klubben Frölunda. Göteborgs-Posten skriver att klubben gjort en undersökning bland de som köpte biljetter säsongen 2019/20. Drygt 2000 tillfrågades och majoriteten svarade följande:

- Allt hände så fort, jag har inte haft tid att gå på match än (33%)

- Jag avvaktar lite, då jag känner oro för att befinna mig i så stora folksamlingar (24%)

- Tiden räcker inte till, jag har återgått till jobbet, barnens aktiviteter, andra evenemang har prioriterats (19%)

Även om ovan nämnda siffror rör ett lag i en annan sport kan det ge en slags fingervisning över hur idrottsintresserade människor resonerar i dagsläget.

Viberg tar också upp faktumet att det inte bara är idrottsevenemangens dörrar som öppnats på sistone, fler och fler restriktioner har släppts vilket gjort att valmöjligheterna blivit större för personer.

- Det är väldigt stor konkurrens nu under återstarten, det är många saker som folk vill göra. Man får ha lite tålamod. I slutändan handlar det om att leverera en bra produkt men jag tror att publiktappet, framförallt i intäkter och kronor, kommer vara rätt stort för innebandyn den här säsongen.

Har man budgeterat på ett annat sätt nu jämfört med ifjol om man tar in publikens vara eller icke vara? Kommer det rent av bli tuffare ekonomiskt den här säsongen?

- Risken är det. Det är bra att restriktionerna lättades och att man kan öppna upp samhället igen, men idrotten hade behövt en mjukare övergång. Tappet kan vara rätt så stort i intäkter jämfört med säsongen 2019/20. 

- Förra året hade man statliga åtgärder som kompenserade upp för intäkterna. Det hade varit bäst om man hade gjort en återstart och mjukare övergång där man kunde söka för förlorade intäkter – även fast det inte finns några restriktioner. Det hade varit bra för idrotten. Det fanns rätt mycket pengar till återstarten men man har inte valt den typen av åtgärder.

Är du orolig inför framtiden när det kommer till publikfrågan?

- Jag kan känna mig rätt så orolig, överlag. Sedan tror jag att vissa kommer klara sig bättre, men det är otroligt viktigt att aktivera sig. Det ser man ju på hockeyn som hade väldigt bra [publiksiffror] första omgångarna. De har aktiverat sig väldigt mycket. Det är en sak med publiken, men snittintäkten är en annan. Är den lika hög som den var 2019/20? Det kan ju bli så att det är lika mycket publik men att den är 30-40 procent lägre. Det kan finnas föreningar som håller sitt publiksnitt men som tappar mycket i ekonomin kring det. 

- Här måste man jobba väldigt, väldigt hårt för att få tillbaka folket till arenan


Sverige-Finland 9-13

Alla målen mellan Sverige och Finland

Matchrapporter: Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund Kalmarsund vann och kvitterade mot Växjö Växjö tog ny seger i serien mot Kalmarsund Växjö vann och kvitterade mot Kalmarsund Kalmarsund tog ny seger mot Växjö

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: