herrlandslaget
Finland och Tjeckien – Sveriges två största konkurrenter i VM?
Foto: Martin Flousek / www.ceskyflorbal.cz
Landslaget

Niklas Nordén om Sveriges konkurrenter i VM

ANNONS

Svenska förbundskaptenen: "Ska man sätta ett odds så är dem favoriter"

Sveriges herrlandslag kommer från en succéartad helg där man vann Euro Floorball Tour efter segrar mot Finland (8-3) och Schweiz (11-4) – den enda plumpen i protokollet var förlusten mot Tjeckien (3-6).

Tjeckien har varit på frammarsch de senaste åren och har bland annat två raka guld i U19-VM. I helgens EFT förlorade man visserligen mot Schweiz men slog också Finland på straffar.

- Tjeckien är det landet som går allra, allra bäst. Tittar man resultatmässigt på både deras U19- och A-landslag så är det spelare där just nu som slår sig in på en hög kvalitativ nivå internationellt, säger Sveriges förbundskapten Niklas Nordén till Innebandymagazinet.

- Jag kan tycka att de har saktat det tidigare, även om det funnits spelare som spelat i SSL och gjort bra ifrån sig när de spelat i en landslagsmiljö. Men nu är det något annat. De har sina två VM-guld på U19-sidan plus att de slår oss och finnarna. Det har blivit något nytt för dem och det är lite kul, det är en annan konkurrenssituation nu.

Finland, som saknade de flera ordinarie spelare i helgens turnering, har förlorat de tre senaste mötena mot Sverige. De regerande världsmästarna såg ut att ha ett rejält mentalt övertag mot Sverige efter dubbelmötet i augusti, men Blågult har studsat tillbaka sedan dess.

- Jag tror vi har skapat lite huvudbry hos finnarna. De har fått tänka på vissa saker och offrat många scoutingtimmar på oss, säger Nordén.

Sveriges största seger kom mot Schweiz, där man alltså vann med 11-4. Det var 70:e gången länderna möttes och Sverige har vunnit 60 av matcherna och bara förlorat en.

- Schweiz fick träff i någon match och det var intressant att de slog Tjeckien, men de hade tuffare mot oss och Finland. Schweiz blev straffade väldigt hårt. Vi får ett ryck på en fem, sex minuter där vi gör ett par kassar och det var samma när Finland mötte Schweiz, det gick ett par minuter och så stod det 4-0, säger Nordén och tillägger:

- Det tightar till sig i topp 4. Det är inte givet att Sverige och Finland står i en final de kommande VM:en. 

Nu är det 46 dagar kvar tills VM inleds. Vilka är guldfavoriter i nuläget, enligt dig? 

- Jag tycker att vi gör väldigt många bra grejer, det måste jag säga. Ska man sätta ett odds så är Finland favoriter, efter deras antalet dagar [ihop]. Men samtidigt…vi är Sverige och vi gör jättemånga intressanta saker just nu! Det är hugget som stucket. 



Highlights: Tjeckien-Sverige 6-3

Se alla målen mellan Tjeckien och Sverige

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: