herrlandslaget
Niklas Nordéns Sverige vann två av tre matcher i EFT.
Foto: Martin Flousek / www.ceskyflorbal.cz
Landslaget

Niklas Nordén om EFT-helgen: "Fick väldigt många bra besked"

ANNONS

Sveriges ena herrförbundskapten sammanfattar helgens Euro Floorball Tour och berättar hur läget är i landslaget just nu.

Sveriges förbundskaptensduo Niklas Nordén och Thomas Brottman fick en resultatmässig mardrömsstart när landslaget förlorade dubbelmötet mot Finland i augusti. En knapp månad senare var det dags att möta finnarna igen över två matcher, och den här gången blev det Sverige som gick segrandes ur båda.

Segersviten fortsatte sedan under Euro Floorball Tour som spelades helgen som gick. Man inledde turneringen med att besegra Finland på nytt, den här gången med 8-3, för att sedan – för andra gången i historien – förlora mot Tjeckien, där skrevs slutsiffrorna till 6-3. EFT avslutades sedan med en svensk 11-4-seger mot Schweiz vilket gjorde att Sverige toppade turneringens tabell med sina sex poäng.

- Stab-, lag- och -uttagningsmässigt har det gått superbra. Till och med över förväntan faktiskt! Spelet har både klaffat och inte klaffat, säger förbundskapten Niklas Norden till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Men vi fick väldigt många bra besked – igen.

Vilka positiva svar fick ni?

- Det blev tydligare kring både spel- och uttagningsdelar – vilka som ska spela VM för Sverige. Det blev några svar som vi ville komma åt, det känns skönt. När man tittar på SSL-matcher kan man se vissa attributer man söker och som man vill ha med kring ett landslag. Det är bra när vi får spela de här matcherna för då får vi en riktig värdemätare. Varenda spelare vi har med på den här samlingen krigar om en plats i VM, det är det som det går ut på, allting egentligen.

- Det finns en konkurrenssituation  men så ska du också hålla någon form av djup i laget och den balansen tycker jag vi håller bra. Samtidigt som en spelare ska vara lite egoist där och göra sin grej, så ska de vara lojala mot sina medspelare och göra de bättre utifrån de riktlinjer vi sätter upp. Så det är en svår balansgång för spelarna. 

Vilka skillnader är det på dagens landslag kontra de som förlorade första dubbelmötet mot Finland?

- Det år två skillnader. Dels förståelsen över erfarenhetens betydelse, det är en del av det. Sen ska man inte glömma att de första matcherna var ett jättetest systemmässigt. Anfallsmässigt var vi lite naiva när vi gick in med de idéerna vi hade, och i försvarsspelet fick vi mycket att göra. Finland har mycket av samma lag och har haft det under en lång, lång tid. De har en fördel i det, att de har massa dagar ihop och har det lättare att lita på varandra kring hur de ska agera i olika situationer. Det är klart att det påverkar, men jag tycker att vi lyckas skapa något ganska snabbt. 

- Finnkampen var jätteviktig för oss men denna resan var ännu viktigare för oss, då vi tar steg och fattar varför vi gör det. Spelarna är superlojala mot både matchplan och spelsätt och det är nyckeln just nu. 

Nordén lyfter också fram den glädjen som finns i truppen för tillfället, som även den demonstrerar skillnaderna från de två första matcherna.

- Jag tycker att vi har sjukt roligt! Det är verkligen ett lag som är på plats. Den nervositeten som hängde över resan till Eerikkilä, kring det vi började skapa, är något helt annat nu när man får träffa spelarna. De drar på sig tröjan och fattar att de är landslagsspelare, och ”då gör jag på det här sättet”. Spelarna har skapat det otroligt snabbt för varandra och glädjen upplever jag som både ny och extremt positiv för oss.

Är det segrarna som gjort att glädjen i truppen ökat?

- Jag tror mycket handlar om det som händer runtomkring. De är fortfarande innebandy-spelare och proffs i det, så det är klart att segrar har betydelse för hur man beter sig. Men det är inte det enda! Vi har fått träff på gruppen även om vi vet om att den gruppen som var här nu kommer spela ett VM, men många har fattat grejen med att göra någon annan bättre. Det kan vara allt från att göra en annan bättre på planen till utanför den. Det svåra med ett landslag, med den lilla erfarenhet jag har, är hur man skapar ett lag när du plockar spelare från olika lag som konkurrerar med varandra dagligen. Sedan ska gruppen sluta sig samman som grupp och vinna tillsammans. 

Nordén har tillsammans med Thomas Brottman tagit sig an utmaningen att få truppen till att bli ”deras lag”, och menar på att man lyckats få till den känslan nu. Man står inför den sista trupp-gallringen och ska snart lämna in en 30-mannalista inför VM.

- Det är klart att alla de namnen som har varit med här är i närheten av den listan. Sen behöver man tänka lite på positioner och sådana saker, men de som inte blir uttagna har varit en del i att vinna det VM-guldet vi ska kämpa för. 

Hur stor del av VM-truppen är då spikad i dagsläget?

- En stor del.

Är det över 75 procent exempelvis, om det går att koka ner det till siffror?

- Det kan man göra men det väljer jag att inte göra. Men jag kan säga att det är mer än 75 procent. 



Highlights: Sverige-Finland 8-3

Se alla målen mellan Sverige och Finland

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: