Foto: Christofer Axelsson och RG Foto-Media
Landslaget

"Det är för lite tävling i ung ålder i Sverige"

ANNONS

6 allsvenska spelare tycker till om varför Sverige inte längre är världsledande internationellt.

Promotion: Se alla Sveriges matcher i Euro Floorball Tour på SportExpressen Play. Just nu 99 kr första månaden.

I helgen är det internationell weekend och alla våra fyra landslag spelar Euro Floorball Tour. Damlandslaget och U19 har åkt över till Finland medan herrlandslaget och U19 har åkt ner till Tjeckien. Alla fyra lagens matcher går att följa live via nätet. 

Sverige har ju varit världsledande på internationell nivå ända sedan det första Världsmästerskapet spelades i Stockholm 1996. Men på senare år har topptrion bakom Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz närmat sig med stormsteg men även gått förbi. För tillfället är det bara damlandslaget som är regerande världsmästare. U19-herr är det Tjeckien som är #1, U19-dam är Finland regerande precis som i herrlandslaget. 

Men historiskt sett är Sverige fortfarande nummer ett i världen då Sverige vunnit sex av nio mästerskap i U19-dam, nio av tolv mästerskap på damsidan, fem av elva U19-herr och åtta av tolv på herrsidan. 

Innebandymagazinet har frågat sex allsvenska spelare på herrsidan om varför de tror att de andra länderna har kommit ikapp Sverige och även i vissa fall gått förbi oss.

- Jag tror grunden ligger i att det är för dålig nivå i JAS. Skillnaden är alldeles för stor, inga spelare utvecklas av att vinna matcher med 15-0 varje helg. Får vi en bättre JAS kommer även steget till seniornivån att minska som kommer gynna yngre spelare. Sen kan man även fundera på att dra ner på antalet serier till exempel bara en allsvenska
/Hjalmar Hjorth, Bele Barkarby.

- Svårt att säga faktiskt, en anledning jag tror är för att innebandyn växer och blir större i andra länder. Så det blir mer konkurrens än tidigare år och det kommer fram fler duktiga spelare i andra länder, men sen så tycker jag att det är för lite tävling i ung ålder i Sverige. Känns som det är lite mer breddtänk och jag tror inte det är ett framgångsrecept för att vara en världsledande nation! Isåfall tror jag mer på tävlingsmoment redan från tidig ålder. Man måste vara van vid viktiga och tuffa matcher.
/Adam Piehl, Salem

- Svårt att säga, Finland har varit bra dom senaste landskamperna och känns som att Sverige inte riktigt fått till det där extra som dom alltid haft förut.
/Oscar Agnarsson, Warberg

- Oj, bra fråga som jag nog inte har något svar på egentligen. Det ligger väl någonting i att Sverige har har haft ett försprång och kanske lutat sig tillbaka, medans andra nationer kommer underifrån med ett mer fysiskt spel och med nya idéer som uppenbarligen har vart framgångsrikt.
/Pelle Hansson, Strängnäs

- Jag är inte så insatt i detta men jag tror att det beror på att de andra länderna helt enkelt har kommit ikapp Sverige om inte förbi. Tittar man tillexempel på Finland så kan man se att det kommit långt i utvecklingen och kommer nästan alltid med en stark trupp till ett mästerskap. Det känns som Sverige har stannat av lite i utvecklingen för att de har alltid varit topptippade.
/Theo Eriksson, Fagerhult Habo

- Vet inte riktigt men tycker de känns som att både Finland och Tjeckien fått ihop sina lag på ett bra sätt de senaste åren. De känns samspelta och kör på som lagmaskiner. Jag tycker fortfarande Sverige har de bästa lagen på pappret både på dam och herrsidan. Så får Sverige ihop sina lag på ett bra sätt så ser jag de som favoriter till att ta guld i både U19 och med A-landslaget i de kommande mästerskapen.
/Simon Westgärds, Nykvarn



TV: Dråpligaste självmålet i Allsvenskan hittills?

Olycklig situation för Dalen och Emma Sarkkinen.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: