Foto: AC. Kårhag
Landet runt

Innebandyn tappar rekordmycket i spåren av Covid-19

ANNONS

Mest har de spelare försvunnit som inte fått träna eller spela under pandemin.

Innebandymagazinet har kommit över uppgifter som är alarmerande för svensk innebandy. Det är mycket dystra rapporter om hur många som har försvunnit från verksamheten.

 

Två av tre idrottsföreningar i Stockholmsdistriktet har tappat medlemmar under Coronapandemin enligt RF-SISU Stockholm som har anlitat företaget Sweco i en undersökning. En annan sammanställning berättar att inomhusidrotterna som innebandy, handboll och basket tappar mest utövare tillsammans med gymnastik och budo och kampsport. De idrotter som klarat sig bäst i spåren av covid-19 är utomhusidrotterna som fotboll eller där hallar som ägs privat i idrotter som padel, ridsport och tennis.

Det finns handbollsdistrikt som tappat 40 lag på en säsong och det finns flera innebandydistrikt som pratar om samma siffror. För innebandyns del handlar spelarförlusterna främst bland de som inte haft möjlighet att träna under pandemin. Ett distrikt som Innebandymagazinet varit i kontakt med berättar att de tappat över en tredjedel av flickspelarna från förra året på sina seriesammandrag. Det är ett oerhört stort tappa på kort tid och aktualiserar frågan om att arbeta fram nya projekt att starta flickverksamhet.

- Även vi har tappat måna flickspelare, när jag räknat samman våra siffror på första seriesammandraget för våra yngsta flickspelare i seriespel är våra siffror inte bra. Om jag jämför med förra säsongen på vårt första sammandrag betyder det 60 procent färre flicklag, säger Mikael Björk, tävlingsansvarig på Västsvenska Innebandyförbundet, till Innebandymagazinet. 

Det är inte bara distriktsförbunden anslutna till Svenska Innebandyförbundet som jobbar i motvind. Svenska Korpförbundet har också stora utmaningar. Ett innebandydistrikt har tappat 60 procent av sina herr och damlag i sitt seriespel på ett år. Förbunden förmedlar en bild att sina medlemmar har fått nya vanor under pandemin och helt enkelt sett att de inte vill tillbaka till föreningsverksamheten. Barn och ungdomar har hittat annat att sysselsätta sig med när träningar och matcher varit inställda. Det är en av anledningarna till att flera innebandydistrikt varnar starkt för ett extremt stort bortfall av innebandyledare. 


Dråpligaste självmålet i Allsvenskan hittills?

Först Dalens herrar och nu har även Dalens damer gjort ett exakt likadant självmål.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: