Sök
jenny axelsson
Jenny Axelsson.
Foto: Per Wiklund
Superligan SSL

Axelssons krokiga väg har nått nästa destination

KAIS Moras målvakt Jenny Axelsson har blivit uttagen i A-landslaget för första gången: " Man vill inget annat än att bli uttagen i en VM-trupp"

”Man läser om spelare som lyckas, talanger som bara växer och växer, som når framgång efter framgång. Allt mer sällan läser man om de resor som inte kantats av framgång och lycka. Det tycker jag är fel. Jag tänker på alla de barn och unga som sliter som djur för att nå sitt mål, och som stöter på motgång på motgång men ändå aldrig ger upp. Jag var en av dem.”

Så skrev KAIS Moras målvakt Jenny Axelsson i sitt inlägg på Innebandymagazinets sommarblogg. Texten handlade om hennes krokiga väg mot att bli förstamålvakt i SSL och hennes syfte var att inspirera ungdomar, och berätta att alla vägar mot den högsta nivån inte är spikraka.

I texten fortsatte hon:

”Jag hade fått för mig att om jag vill ta en plats i damlandslaget någon gång i framtiden, måste jag spela SSL. För att få spela i SSL, måste jag ta en plats i U19-landslaget. Och för att ta en plats i U19-landslaget behövde jag ta en plats i distriktslaget. BÅDE för 15 och 17-åringar. För där talades det ju om att förbundskaptenerna för U19 skulle vara och scouta. JAG FICK BARA INTE MISSA DISTRIKTSLAGET!!! Då skulle ju hela min karriär vara utdömd (trodde jag då, hur dumt det än låter när man nu fått lite perspektiv på saker och ting).”

Det blev inget SDF-SM när hon var 15, men som ett plåster på såren fick Axelsson – som då spelade i Hagfors IF – några veckor senare beskedet att hon kommit på ett innebandygymasium. Hon fick däremot vänta på debuten i A-laget och trodde då att även distrikts-SM för 17-åringar var en dröm som inte skulle gå att uppnå, men där fick hon fel – Axelsson blev förstamålvakt Värmlands lag i SDF-SM 2014/15.

En tid senare blev hon också uttagen i U19-landslaget och inför säsongen 2015/16 fick hon ett kontrakt med storklubben KAIS Mora i SSL. 

”Och där någonstans, väljer jag att bromsa min lilla berättelse. Jag har stött på motgångar även i SSL och i KAIS. Men idag är jag klokare, och tacklar dessa på ett annat sätt. Jag har genom min resa lärt mig att; alla gör misstag, ingen motgång kan eller får definiera mig som spelare eller som människa, det lönar sig aldrig att trycka ned sig själv. Men framförallt. Det finns inget facit på vägen till toppen. Hur krokig den än må vara, så är det din resa. Och den ska man vara stolt över.”

Sex år efter att hon skrev på sitt första SSL-kontrakt så är hon kvar i Mora, men det är långt ifrån samma lag som hon först anslöt till. Klubben har successivt tappat spelarna som utgjorde Moras storhetstid och kulmen nåddes i somras när i princip samtliga etablerade spelare valde att byta klubb.

Därmed kunde Axelsson lägga in ytterligare en slags motgång i sin karriär, för hur skulle ett Mora, som till stor del bestod av unga och oerfarna spelare, klara sig i SSL? Efter fem spelade matcher har man tagit sex poäng och parkerar i ingenmansland, där många förutspådde att man skulle sluta.

- Vi har ju startat om lite i KAIS så min roll har blivit väldigt annorlunda i år mot hur den har varit förut. Vi har varit favoriter till att vinna många gånger, men nu slår vi väl lite ur underläge i många matcher, säger Jenny Axelsson till Innebandymagazinet om sin roll i årets KAIS Mora-upplaga och fortsätter:

- Det är väldigt annorlunda och jag har fått kliva fram i själva lagkonstellationen också, och fått ta mer ansvar. Men jag tycker det bara är jättekul, utvecklande och superroligt. 

Axelsson har fått motta 104 skott hittills, vilket är ett snitt på 20,8 per match. Förra året landade samma siffra på 25,9, men trots det så upplever hon att det är mer att göra i målet i år.

- I alla fall på ett helt annat sätt. Jag ska inte säga att jag nånsin haft dåligt att göra, men det är klart att man får lära om sig och rollfördela på nytt med ett nästan helt nytt lag. Vad blir min uppgift nu i laget? Förut fick jag ta ett lite mindre ansvar egentligen, jag skulle stå iväg för bollen när den väl dök upp – nu är det lite oftare. Men jag tycker bara det är roligt att bli utmanad i det, man vill ju vara avgörande. Det är därför man spelar.

Axelsson vill passa sig för att säga att hon är ”nöjd” med årets säsong och citerar lagkamraten Malin Andréason, som har sagt att ”jag är aldrig nöjd när vi inte tar tre poäng – kanske inte ens då”. Men hon kan inte låta bli helt att använda ordet ”nöjd”. 

- Utifrån de förutsättningar som vi har haft så är jag ändå förhållandevis nöjd med var vi står just nu. Jag är optimistisk inför framtiden för det kommer bara att bli bättre och bättre.

”Optimistisk inför framtiden”. Ja, det har hon all rätt att vara. För igår förmiddags fick hon ett samtal från ett nummer hon inte kände igen, men efter att ha kollat upp det så insåg hon att det var Sveriges förbundskapten Åsa Karlsson som sökt henne.

- Då hoppades jag väl på att det skulle bli det beskedet som jag fick.

Jenny Axelsson blev uttagen i landslaget för första gången och kunde därmed lägga till ytterligare en destination på sin krokiga resa. Hon fanns inte med i den ursprungstrupp som ska spela EFT i Finland den 15-17 oktober, men när Endres Frida Görtz tvingades tacka nej så fick Axelsson den platsen

. Jag fick frågan rakt upp-och-ner om jag skulle med till Finland och då var det inte mycket att tveka på. Sedan kunde jag inte fokusera på så mycket annat under resten av dagen (skratt).

Målvaktsituationen i det svenska landslaget beskrivs som öppnare än någonsin. Matilda Östlund Visén, Frida Görtz, Emelie Fällman, Cornelia Palmér och Hanna Svensson är de målvakter som hittills blivit uttagna under samlingarna 2021.

- I och med att det är första gången jag är med, så lägger jag mitt fulla fokus på det som ska hända i helgen, och så får man ta det därifrån, säger Axelsson om sina chanser om att komma med i VM och fortsätter: 

- Det är inte till min fördel att jag går in och tänker ”nu ska jag visa att jag ska vara med i VM-truppen”. Jag ska göra det jag är bra på och hoppas på det bästa så klart. Det hade varit ännu en dröm som går i uppfyllelse. Man vill inget annat än att bli uttagen i en VM-trupp.

Tillbaka till hennes inlägg i sommarbloggen för sista gången. Där avslutar hon bland annat texten med följande ord:

"Har jag nått mitt mål nu då? Känner jag mig klar? Nej. Det kommer jag aldrig vara. Jag anser att hur långt man än tar sig, finns det alltid mer att hämta. Det hänger ju bara på en själv. 100% är bara 100% om man har bestämt dig för det. Bestäm dig istället för att du ”bara” uppnått 80-90% när det känns som du är på toppen av din potential, och flytta dina mål framför dig, så ska du se att det finns mer att hämta."

Men efter gårdagens besked om landslagsplatsen är det kanske läge att ändra om i hennes text, och lägga in ett nytt kapitel?

- Jag har sagt det till folk jag pratat med: För tolv år sedan sa att jag att jag ville till landslaget för första gången, det var när jag började spela innebandy. Det har alltid var målet. Det hade även varit en dröm att få avsluta inlägget med ”och nu är jag ju i landslaget”. Det kunde jag inte då, men nu så! 

- Det känns jättebra att allt slit man lagt ner – och alla motgångar man vänt till sin fördel – har gett utdelning.Highlights: Jönköping-KAIS Mora 3-5

Se alla målen mellan Jönköping och KAIS Mora

Matchrapporter: Ellen Wistedt i målform när Bele Barkarby vann mot KAIS Mora Nacka Wallenstam segrare borta mot KAIS Mora KAIS Mora segrare borta mot Jönköping – Malin Andréason matchvinnare KAIS Mora tog bonuspoängen hemma mot Älvsjö AIK Målfest för Tyresö Trollbäcken hemma mot KAIS Mora

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?


Flest mål, assists och poäng: Oxdog Ultralight HES 29 

Spelare: Veera Kauppi & Oona Kauppi, Thorengruppen IBK

Skytteligaledare: Oona Kauppi (15 mål)

Assistligaledare: Veera Kauppi (14 assists)

Poängligaledare: Veera Kauppi (23 poäng)

Blad: FSL (FastShootLight)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten