jenny axelsson
Jenny Axelsson.
Foto: Per Wiklund
SSL

Axelssons krokiga väg har nått nästa destination

ANNONS

KAIS Moras målvakt Jenny Axelsson har blivit uttagen i A-landslaget för första gången: " Man vill inget annat än att bli uttagen i en VM-trupp"

”Man läser om spelare som lyckas, talanger som bara växer och växer, som når framgång efter framgång. Allt mer sällan läser man om de resor som inte kantats av framgång och lycka. Det tycker jag är fel. Jag tänker på alla de barn och unga som sliter som djur för att nå sitt mål, och som stöter på motgång på motgång men ändå aldrig ger upp. Jag var en av dem.”

Så skrev KAIS Moras målvakt Jenny Axelsson i sitt inlägg på Innebandymagazinets sommarblogg. Texten handlade om hennes krokiga väg mot att bli förstamålvakt i SSL och hennes syfte var att inspirera ungdomar, och berätta att alla vägar mot den högsta nivån inte är spikraka.

I texten fortsatte hon:

”Jag hade fått för mig att om jag vill ta en plats i damlandslaget någon gång i framtiden, måste jag spela SSL. För att få spela i SSL, måste jag ta en plats i U19-landslaget. Och för att ta en plats i U19-landslaget behövde jag ta en plats i distriktslaget. BÅDE för 15 och 17-åringar. För där talades det ju om att förbundskaptenerna för U19 skulle vara och scouta. JAG FICK BARA INTE MISSA DISTRIKTSLAGET!!! Då skulle ju hela min karriär vara utdömd (trodde jag då, hur dumt det än låter när man nu fått lite perspektiv på saker och ting).”

Det blev inget SDF-SM när hon var 15, men som ett plåster på såren fick Axelsson – som då spelade i Hagfors IF – några veckor senare beskedet att hon kommit på ett innebandygymasium. Hon fick däremot vänta på debuten i A-laget och trodde då att även distrikts-SM för 17-åringar var en dröm som inte skulle gå att uppnå, men där fick hon fel – Axelsson blev förstamålvakt Värmlands lag i SDF-SM 2014/15.

En tid senare blev hon också uttagen i U19-landslaget och inför säsongen 2015/16 fick hon ett kontrakt med storklubben KAIS Mora i SSL. 

”Och där någonstans, väljer jag att bromsa min lilla berättelse. Jag har stött på motgångar även i SSL och i KAIS. Men idag är jag klokare, och tacklar dessa på ett annat sätt. Jag har genom min resa lärt mig att; alla gör misstag, ingen motgång kan eller får definiera mig som spelare eller som människa, det lönar sig aldrig att trycka ned sig själv. Men framförallt. Det finns inget facit på vägen till toppen. Hur krokig den än må vara, så är det din resa. Och den ska man vara stolt över.”

Sex år efter att hon skrev på sitt första SSL-kontrakt så är hon kvar i Mora, men det är långt ifrån samma lag som hon först anslöt till. Klubben har successivt tappat spelarna som utgjorde Moras storhetstid och kulmen nåddes i somras när i princip samtliga etablerade spelare valde att byta klubb.

Därmed kunde Axelsson lägga in ytterligare en slags motgång i sin karriär, för hur skulle ett Mora, som till stor del bestod av unga och oerfarna spelare, klara sig i SSL? Efter fem spelade matcher har man tagit sex poäng och parkerar i ingenmansland, där många förutspådde att man skulle sluta.

- Vi har ju startat om lite i KAIS så min roll har blivit väldigt annorlunda i år mot hur den har varit förut. Vi har varit favoriter till att vinna många gånger, men nu slår vi väl lite ur underläge i många matcher, säger Jenny Axelsson till Innebandymagazinet om sin roll i årets KAIS Mora-upplaga och fortsätter:

- Det är väldigt annorlunda och jag har fått kliva fram i själva lagkonstellationen också, och fått ta mer ansvar. Men jag tycker det bara är jättekul, utvecklande och superroligt. 

Axelsson har fått motta 104 skott hittills, vilket är ett snitt på 20,8 per match. Förra året landade samma siffra på 25,9, men trots det så upplever hon att det är mer att göra i målet i år.

- I alla fall på ett helt annat sätt. Jag ska inte säga att jag nånsin haft dåligt att göra, men det är klart att man får lära om sig och rollfördela på nytt med ett nästan helt nytt lag. Vad blir min uppgift nu i laget? Förut fick jag ta ett lite mindre ansvar egentligen, jag skulle stå iväg för bollen när den väl dök upp – nu är det lite oftare. Men jag tycker bara det är roligt att bli utmanad i det, man vill ju vara avgörande. Det är därför man spelar.

Axelsson vill passa sig för att säga att hon är ”nöjd” med årets säsong och citerar lagkamraten Malin Andréason, som har sagt att ”jag är aldrig nöjd när vi inte tar tre poäng – kanske inte ens då”. Men hon kan inte låta bli helt att använda ordet ”nöjd”. 

- Utifrån de förutsättningar som vi har haft så är jag ändå förhållandevis nöjd med var vi står just nu. Jag är optimistisk inför framtiden för det kommer bara att bli bättre och bättre.

”Optimistisk inför framtiden”. Ja, det har hon all rätt att vara. För igår förmiddags fick hon ett samtal från ett nummer hon inte kände igen, men efter att ha kollat upp det så insåg hon att det var Sveriges förbundskapten Åsa Karlsson som sökt henne.

- Då hoppades jag väl på att det skulle bli det beskedet som jag fick.

Jenny Axelsson blev uttagen i landslaget för första gången och kunde därmed lägga till ytterligare en destination på sin krokiga resa. Hon fanns inte med i den ursprungstrupp som ska spela EFT i Finland den 15-17 oktober, men när Endres Frida Görtz tvingades tacka nej så fick Axelsson den platsen

. Jag fick frågan rakt upp-och-ner om jag skulle med till Finland och då var det inte mycket att tveka på. Sedan kunde jag inte fokusera på så mycket annat under resten av dagen (skratt).

Målvaktsituationen i det svenska landslaget beskrivs som öppnare än någonsin. Matilda Östlund Visén, Frida Görtz, Emelie Fällman, Cornelia Palmér och Hanna Svensson är de målvakter som hittills blivit uttagna under samlingarna 2021.

- I och med att det är första gången jag är med, så lägger jag mitt fulla fokus på det som ska hända i helgen, och så får man ta det därifrån, säger Axelsson om sina chanser om att komma med i VM och fortsätter: 

- Det är inte till min fördel att jag går in och tänker ”nu ska jag visa att jag ska vara med i VM-truppen”. Jag ska göra det jag är bra på och hoppas på det bästa så klart. Det hade varit ännu en dröm som går i uppfyllelse. Man vill inget annat än att bli uttagen i en VM-trupp.

Tillbaka till hennes inlägg i sommarbloggen för sista gången. Där avslutar hon bland annat texten med följande ord:

"Har jag nått mitt mål nu då? Känner jag mig klar? Nej. Det kommer jag aldrig vara. Jag anser att hur långt man än tar sig, finns det alltid mer att hämta. Det hänger ju bara på en själv. 100% är bara 100% om man har bestämt dig för det. Bestäm dig istället för att du ”bara” uppnått 80-90% när det känns som du är på toppen av din potential, och flytta dina mål framför dig, så ska du se att det finns mer att hämta."

Men efter gårdagens besked om landslagsplatsen är det kanske läge att ändra om i hennes text, och lägga in ett nytt kapitel?

- Jag har sagt det till folk jag pratat med: För tolv år sedan sa att jag att jag ville till landslaget för första gången, det var när jag började spela innebandy. Det har alltid var målet. Det hade även varit en dröm att få avsluta inlägget med ”och nu är jag ju i landslaget”. Det kunde jag inte då, men nu så! 

- Det känns jättebra att allt slit man lagt ner – och alla motgångar man vänt till sin fördel – har gett utdelning.



Highlights: Jönköping-KAIS Mora 3-5

Se alla målen mellan Jönköping och KAIS Mora

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: