Allsvenskan
Helena Lundqvist lyfter SM-bucklan 2007.
Foto: Roland Osbeck och Innebandymagazinet.
Allsvenskan östra

Flerfaldig SM- och VM-guldmedaljör gjorde comeback i Allsvenskan

ANNONS

Telge har värvat en av Sveriges bästa poängmaskiner genom tiderna.

I helgen gjorde en av Sveriges största poängmaskiner genom tiderna comeback i Allsvenskan. 40-åriga Helena Lundqvist har bland annat två SM-guld med Rönnby och ett VM-guld hemma i prisskåpet. Hon har totalt gjort 293 poäng i SSL på 223 matcher vilket placerar henne på en 32:a plats över mest gjorda poäng i SSL. Hon har även tre svårslagna rekord med flest mål av en spelare i en match i Allsvenskan (11), Flest poäng i en Allsvensk match (11) samt flest mål av en spelare under en säsong i Allsvenskan (66).

För 7 år sedan avslutade Lundqvist sin framgångsrika SSL-karriär och sedan dess har hon spelat sporadiskt i Dam1an och Dam2an. Men i söndags var hon alltså tillbaka i Allsvenskan i toppmötet mellan Storvreta och Telge.

- Jag och Viktor Matsenius (tränare i Telge) har hållit kontakten sedan jag spelade i Storvreta. Han hörde helt enkelt av sig och frågade om jag inte kunde köra några matcher med Telge. Han känner mig väl och vet vad han skall trycka på för knappar för att få igång mig, säger Lundqvist till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Nu började det med en seriefinal mot mitt gamla Storvreta och det lät ju fantastiskt kul. Viktor är en fantastisk tränare och vi tycker och tänker väldigt lika. Han är rak och tydlig och rätt ”hård” som tränare och har samtidigt förmågan att bygga ett starkt team vilket är några viktiga byggstenar för mig. Dessutom har vi båda extrema vinnarskallar och jag visste att det skulle vara bra kvalitet på träningarna och matcherna. Jag gjorde en provträning med dem i förra veckan och det var riktigt roligt, ett grymt gäng som välkomnade mig med öppna armar! Det är mest folk runtomkring mig som undrar vad jag håller på med, jag driver eget företag och har en rätt hektisk vardag med två barn och alla våra aktiviteter. Men, innebandyn ger mig en otrolig energi och jag har inga problem att vara sysselsatt 20 av 24 timmar/dygn så länge det är roligt!

Storvreta och Telge är två lag som gått ut med att de siktar på att gå upp till SSL den här säsongen och nu är det en klar fördel för Telge i den kampen då de fullständigt körde över Storvreta igår och vann med hela 11-4. Poängmaskinen Lundqvist gick även in och spelade en avgörande roll med tre mål och två assists.

- Det var en match som vi ägde från början till slut. Jag hade nog förväntat mig en betydligt tuffare match, samtidigt som Telge har en extremt bred trupp med många riktigt grymma spelare, så det är förmodligen så att det är laget som gör motståndarna svaga.

 

Den fd SSL-stjärnan vill dock tona ner sin betydelse i matchen och hyllar istället kedjekamraten Therese Gustafsson som stod för sex poäng.

- Jag hade förmånen att få spela i en förstafemma som håller hög SSL-klass. Riktigt roligt med klapp-klapp-spel och härliga kombinationer. Tess Gustavsson är en spelare som kompletterar mig oerhört bra och hon är ett riktigt löfte med rätt omgivning. Hon är väldigt lik mig både på planen och mentalt, orädd och kör bara, kul att se och spela med!

Det var sju år sedan du la av att spela i Rönnby men poängmakandet sitter fortfarande i såg man efter helgens fem poäng. Hur är din form i dagsläget skulle du säga jämfört med glansdagarna?

- Ja, svårt att säga. Fysiskt är jag i grymt bra form, tränar väldigt varierat, Innebandy, fotboll, Thaiboxning, löpning, gym och så vidare. vilket gör att jag tränar hela kroppen och därmed minimerar risken för skador. Jag känner mig stark och förvånansvärt snabb, jag tar rygg på Zlatan, en fin årgång, det är egentligen skaderisken jag oroar mig för mer än min fysiska kapacitet. Med åren har man ju dessutom blivit lite smartare och känner sin kropp bättre. Jag vet också att man inte får någonting gratis och tränar därefter.

Du är ju som sagt en av de största poängmaskinerna på damsidan. Hur kommer det sig att du alltid öser in så mycket poäng?

- Jag är oerhört envis och målinriktad. Jag har aldrig nöjt mig med att vara ”good enough” vilket har tagit mig långt. Jag är väldigt orädd som person och tänker alltid ”rätt” tankar inför match och träning. Det finns inte så mycket som skrämmer mig. Får jag ett friläge så tänker jag mål medan många tänker, tänk om jag missar. Sedan har jag nött, nött och nött, när de andra dricker vatten, stannar jag på planen och skjuter. Men mycket sitter i det mentala tror jag, det finns inte så mycket som kan rubba mig där.

- Att våga tro på sig själv som tjej har varit både givande och många gånger utmanande, men det är i alla fall min framgångsfaktor och något jag är stolt över. #beyoubetrue är en slogan jag använder i företaget. Jag tror att om man skall lyckas med något så måste man våga vara sig själv och vara ärlig mot sig själv och andra, annars tröttnar man i längden.

- Sedan är jag ingen individualist som springer runt och dribblar, jag gillar att lira och har haft förmånen att spela med många fantastiska spelare. Ett riktigt högt tempo passar mig bäst. I år har jag haft förmånen att få spela med min dotter som är 17 år, vi har väldigt lika spelstil och det är fantastiskt roligt när man kan hitta kemi med spelare.

 

Du har ju haft en otroligt lång och framgångsrik karriär med både SM- och VM-guld. Vilket är ditt bästa minne från karriären?

- Mitt största minne är utan tvekan mitt första SM-guld med Rönnby inför ett fullsatt Globen 2007. Det laget vi hade då under ledning av Guldtränaren Örjan Lindberg som verkligen hade förmågan att få fram det bästa ur varje individ. Vi var underdogs och hela Globen hejade på oss. Vi hade en fantastisk gemenskap och stämning i laget vilket tog oss till ett SM-guld. Att få vinna ihop med sina närmsta vänner var en helt magisk upplevelse som sitter djupt i hjärtat!

Frågan som hela Innebandy-Sverige undrar nu är ju om detta var en engångs grej eller om du kommer att fortsätta spela med Telge?

- Vi tar en dag i taget. Jag är tränare för två lag här i Falun och har lite svårt att få ihop pusslet med att åka till Stockholm så mycket, men vi får se vad som händer, någon liten Cliffhanger måste man väl få ha.

Vad tror du om Telges chanser att gå upp till SSL då?

- Jag tror chanserna att ta sig till SSL är riktigt stora. Telge har nästan bara spelare som är fostrade i Telge och jag tror att det är en framgångsfaktor att man har hjärtat på rätt plats. Sedan ser jag vad Viktor gör med laget och så länge alla har samma mål i sikte så ser jag inga hinder att ta sig upp i SSL. De har både bredden och spetskompetensen. 


Highlights: Storvreta-Telge 4-11

Se alla målen från det tidiga toppmötet i löstra Allsvenskan.

Matchrapporter: Kvalspel för Alunda efter förlust mot Storvreta Västerås IBS vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Telge SIBK Stort jubel när Telge SIBK säkrade seriesegern med vinst mot Lillån IBK Storvreta vann på hemmaplan mot Tyresö Trollbäcken Telge SIBK har fyra raka segrar – vann mot Bergs IK med 8-1

Du kanske även vill läsa: Highlights: Storvreta-Telge 4-11
Nostalgi: Tidernas största SM-finalhjältar
Plus Nostalgi: Tidernas största SM-finalhjältar
Den här artikeln handlar om: