Landet runt

Matchprotokollen – Pappret är ett minne blott i flera distrikt!

ANNONS

En historisk förändring är igång – Nu sköts matcherna helt digitalt.

Ett av Sveriges största innebandydistrikt, Västsvenska Innebandyförbundet har inför säsongen 2021/22 valt att helt plocka bort de fysiska matchprokollen. Det innebär att hemmalaget skall föra matchhändelserna i IBIS utifrån de lokala tävlingsbestämmelserna. För Västsvenska Innebandyförbundet innebär det liverapportering i herrarnas division II och damernas division I.

 - Västsvenska Innebandyförbundet vill gärna ligga i framkant med det digitala och detta är något som innebandyn har gjort det under många år. Vi känner oss nu mogna att ta beslutet då vi vet att våra föreningar redan idag sköter mycket av matchrapporteringen digitalt i IBIS, säger Micke Björk, tävlingsansvarig i Västsvenska Innebandyförbundet till Innebandymagazinet.

 Är ni inte oroliga att det ska uppstå olika typer av problem med att få in rätt information från en match när de fysiska protokollen nu är borta?

- Självklart kan det bli några problem nu i starten men egentligen ser vi inte att det skall medföra fler problem än vanligt. Live-rapporterar man inte matchen så kan alltid laget ha ett ”pappersprotokoll/ kladdlapp” att notera på för att sedan lägga in uppgifterna i IBIS.

Hur har klubbarna reagerat på nymodigheterna?

- Att införa nya rutiner medför alltid lite tålamod och det kommer säkert att medföra en negativ kritik men samtidigt är vi övertygade om att många tycker det är positivt, Vi tror dock att detta kommer att upplevas som ett bra beslut när allt har satt sig.

Från slutet av 1980-talet och fram tills i början av 2000-talet bestod matchprotokollet av tre pappers delar. Dels originalet (det vita) samt kopiorna (gul och blå) till hemma respektive bortalaget. De senaste åren har protokollen kunnat laddas ner via dator med alla spelare inlagda i protokollet. Nu har Västsvenska Innebandyförbundet tagit kommandot att göra innebandy än mer papperslöst.

Innebandymagazinet pratade med domaren Christian Svärdström efter första veckan utan de fysiska protokollen.

- Jag tror det blir bra. För oss som domare är det helt okej eftersom vi slipper att lämna in det fysiska protokollet till förbundskansliet. 


Fakta:

Digitala matchprotokoll skall användas i IBIS:

- Alla spelare SKALL vara inlagda i IBIS och kunna kopplas till matchen.

- Alla matchstraff skall noteras i IBIS, skulle det utdömas M3 skall även en rapport göras av

domarna i IBIS.

- Det är domarens skyldighet att rapportera allt som strider mot gällande bestämmelser samt

om det finns avvikelse i hallen. Detta görs via ett mejl till distriktsförbundet.



Drömanfallet i Herr1an

Kolla in när Hovslätt leker innebandy

Den här artikeln handlar om: