Foto: Anders Andersson
Allsvenskan södra

Karlstadtränaren om bröderna Collings timeout

ANNONS

Peter Nordström i en lång intervju om bröderna Colling och hans första matcher som innebandytränare samt att han beskriver senaste nyförvärvet.

De stora snackisen i Allsvenskan den senaste veckan har varit Karlstadsstjärnan Adam Collings timeout efter premiärmatchen. Familjeskäl låg bakom beslutet meddelade både klubben och Adam själv men sedan började det gå rykten om att det var en fnurra på tråden mellan Colling och tränarstaben som låg bakom timeouten.

- Jag har inte så mycket att säga om det utan det får Adam uttala sig om som tagit timeouten. Vi jobbar med de killarna som vi har att tillgå, säger huvudtränare Peter Nordström till Innebandymagazinet.

Nordström gjorde ett uttalande i Värmlands Folkblad som kunde tolkas som att Adam inte följde de direktiv som laget satt upp som gemensamma förhållningsregler och att det kunde vara en orsak.  

- Han känner att han har följt de reglerna och det känner vi också. När han inte har gjort det så har vi sagt till honom så som vi har bestämt i laget. Men det har inte varit något problem utan det är så det fungerar på elitnivå. Men vi är många tränare inblandade i detta och det är inte bara jag utan detta följer vi alla för att allt ska gå rätt till för laget är viktigare än jaget.

Vad är det för regler som ni har satt upp?

- Vi har samma linjer för alla killar i laget som vi dragit upp tillsammans. Gruppen har bestämt vad som är viktigt för dem och det har vi i tränarstaben följt till 100%. Gör man inte jobbet och täcker skott, backcheckar och ger allt för laget och beter sig korrekt så kommer vi i tränarstaben att säga till. Gör man inte det så blir det konsekvenser och konsekvensen är att man får spela mindre. Innebandy går snabbt och är man inte 100% motiverad på träningar och matcher så kommer det andra killar som går ikapp dig. Så fungerar det på elitnivå oavsett vilken sport det gäller.

Adam tog timeouten efter första seriematchen och igår kom beskedet att även hans lillebror Jesper Colling tar timout, ett beslut som han meddelade efter den andra seriematchen. Men att det båda timeouterna skulle hänga ihop avfärdar Nordström snabbt.  

- I Jespers fall handlar det bara om motivationsbrist, han orkar inte motivera sig fullt ut och då är det bara att respektera det. Vi har utökat träningsmängden och lagt till en dag till i veckan.

 

Peter Nordström är en svensk hockeyikon som tagit 5 SM-guld med Färjestad och ett VM-guld på fem mästerskap. Han la klubban på hyllan 2011 och efter att ha varit hockeytränare sedans dess valde han att hoppa på en ny utmaning i somras och tränat ett innebandylag. Efter två spelade matcher kan Nordström konstatera att det är större skillnad mellan sporterna än vad man kan tro.

- Det går väldigt fort i innebandy, gör man ett felbeslut eller ett misstag så smäller det ganska snabbt. Man måste vara väldigt bra mentalt tränad som innebandyspelare, det går inte att tycka synd om sig själv om man begår ett misstag eller får negativa tankar. Man måste koppla på direkt annars smäller det.

Hockeyikonen fick inleda sin innebandykarriär med en seger mot Åstorp/Kvidinge i premiären med 10-3 sedan fick han även uppleva sin första förlust i omgången efter mot Höllviken, som slutade 7-8.

- Vi spelade väldigt bra i första matchen i alla fall i första och sista perioden. Då spelade vi rakt och snabbt så som vi ska göra. I mittakten blev vi lite för bekväma och spelade för svårt och då gick vi ner oss lite.  

- Mot Höllviken kom vi inte upp i den nivå vi hade räknat med även att vi gjorde en bra match och borde ha vunnit. Vi blev straffade för att vi gjorde på tok för många enkla misstag. Vi bjöd dem på frilägen och två mot ettor, sådant som man gör mål på i innebandy och som man inte får släppa till.

Det flesta rubrikerna den sista tiden har av förklarliga skäl handlat om timeouterna men Karlstad har även passat på att värva in en ny eller rättare sagt nygammal spelare i Daniel Ed. 29-åringen har bland annat spelat i SSL med Tyresö Trollbäcken och säsongen 18/19 spelade han i Karlstad. Då gjorde han 21 poäng men säsongen efter drog han av korsbandet på försäsongen och har inte spelat sedan dess.

- Han har varit sugen på att komma tillbaka igen efter sin korsbandsskada. Han har tränat med oss en längre tid och känt på det och knät har svarat bra. Så han beslutade sig för två veckor sedan att han skulle köra på. Han är en sådan spelare som man verkligen vill ha i ett lag. Han tränar på stenhårt för att komma tillbaka och han vet att det kommer ta tid innan är helt i matchform igen.

Han var inte med i premiären och han var uppskriven i protokollet i senaste matchen, spelade han där och hur gick det i så fall?  

- Alla killar som vi tar ut spelar, vi åker inte till någon match med någon spelare som inte får spela. Sedan är det en tävling om vem som får spela mest eller minst under matchens gång. Så jag han var med och det gick bra och han har inte fått några bakslag alls i knät.

Hur pass mycket påverkar det laget att två spelare tar timeout och en ny kommer in så här sent?

- Det är klart att det blir oroligt när flera spelare hoppar av i ett lag. Men det kommer alltid nya hjältar och det var väl ingen som trodde att Andre Lundgren skulle göra det så bra och komma och ta en ordinarie plats. Eller att vår fantastiska 03:a Filip Gustafsson skulle gå in och göra poäng i varje match och ta en startplats. Han är en riktigt modern innebandyspelare.

- Men det är ju detta som är charmen och utmaningen med lagsportsbranschen att konkurrensen gör att nya förmågor dyker upp hela tiden. Detta var två spelare som inte var inräknade på tre femmor men som gått in på tre femmor. Så konkurrensen i laget är riktigt tuff och vi har dessutom flera 03:or i Herr1an-laget som knackar på dörren och vill vara med.

Hur går tankarna inför nästa utmaning som är Malmö som är starka på hemmaplan?

- Det är flera dagar kvar så jag har inte så mycket tankar just nu mer än att de startat serien bra och gjort det bra resultatmässigt. Jag vet att de har en svår hall att spela i men det är inga förutsättningar som vi kan påverka utan man kan bara påverka sig själva genom att tänka positivt och gilla läget och ta sitt ansvar utefter det.  


Highlights: Karlstad-Höllviken 7-8

Kolla in den helt makalös avslutning på toppmötet

Matchrapporter: Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Karlstad avgjorde i förlängningen mot JIK Karlstad vann trots uppryckning av Mullsjö

Du kanske även vill läsa:
#ibsilly-bomben i Allsvenskan - Hockeylegendar med 5 SM-guld blir tränare
#ibsilly-bomben i Allsvenskan - Hockeylegendar med 5 SM-guld blir tränare
Därför blev förre hockeystjärnan allsvensk tränare
Därför blev förre hockeystjärnan allsvensk tränare
Adam Colling tar en paus från innebandyn
Adam Colling tar en paus från innebandyn
Karlstad tappar ytterligare en spelare
Karlstad tappar ytterligare en spelare
Nya uppgifter om Adam Collings time out
Nya uppgifter om Adam Collings time out
Karlstadstjärnan om ryktena om tränarbråket
Karlstadstjärnan om ryktena om tränarbråket
Den här artikeln handlar om: