Foto: Per Wiklund och Tomas Brandt Wangel
SSL

Spelarna som är på väg att skriva ett nytt kapitel i historieboken

ANNONS

Vi listar alla spelare som är på väg att nå en ny milstolpe under kommande säsong i herrarnas SSL.

Herrarnas SSL har spelats i två omgångar och en ny säsong betyder nya mål och nya rekord och milstolpar som ska sättas. Så vi tänkte ta en titt på vilka spelare som närmar sig någon form av milstolpe i närtid.

Men först en lite fingervisning vad som krävs för att bli nummer ett genom alla tider. Statistiken baseras på antal gjorda poäng i grundserien i högstaserien genom tiderna. 


Mest gjorda poäng: Mika Kohonen 838

Mest gjorda mål: Alexander Galante Carlström 549

Mest gjorda assist: Mika Kohonen 553


Milstolpe antal gjorda poäng

Falustjärnan Galante Carlström kommer med största sannolikhet att nå den magiska gränsen 800 gjorda poäng i SSL, något som bara Kohonen lyckats med tidigare. Just nu har han 29 poäng kvar till drömgränsen. Men inte nog med det Galante Carlström har även chansen att ta över tronen som den spelare som gjort allra flest poäng genom tiderna också. De senaste fem åren har han snittat 74 poäng per säsong och håller han i det snittet så kommer han sluta på 840 poäng totalt efter att grundserien är slut. 

Faluns andra superstjärna Rasmus Enström är tillbaka som forward igen efter ett par säsonger som back. Får han fortsätta spela forward denna säsong så kommer han nog nå en ny milstolpe som bara Kohonen och Galante Carlström lyckats med tidigare, nämligen göra 700 poäng. Just nu är det 33 poäng kvar till milstolpen. 

Storvretastjärnan Albin Sjögren kan få fira en ny milstolpe redan i helgen om han lyckas att göra fyra poäng mot Kalmarsund. Mer poäng än så behöver han nämligen inte för att nå till 400 poäng. 

Men han får akta sig för lagkamraten Robin Nilsberth som skuggar två poäng bakom. Kan den offensiva backen rent av hinna före till 400 poäng? Sjögren har inte varit med de två senaste matcherna och Nilsberth gjorde comeback senast och stod då för 5 poäng. Så räkna med en intern kamp om vem som kommer först till nästa milstolpe. 

Det finns en spelare till som med största sannolikhet kommer nå 400 denna säsong men han får nog svårt att hinna före Storvretaduon. Helsingborgs Max Wahlgren står för närvarande på 374 poäng och behöver alltså göra 26 poäng till.

När det gäller att komma först till 300 poäng finns det en kvartett spelare som aspirerar om det:

Gustav Fritzell 296
Kasper Hedlund 295
Jesper Sankell 293
Matej Jendrisak 280

Milstolpe antal gjorda mål

Här hittar vi en riktig utmaning då Galante Carlström gjort 549 mål men med ett snitt på 54 gjorda mål per säsong så senaste fem åren kan han bli den första spelaren någonsin att nå drömgränsen 600 gjorda mål.

Sedan är det ett rejält hopp ner till nästa som har chansen att nå en ny målstolpe och det är ingen mindre än poängligavinnaren förra säsongen, Martin Östholm, som behöver göra 27 mål för att nå 300 gjorda mål. 

Han kan få en rejäl match av Helsingborgs Linus Nordgren om att hinna först då Nordgren bara är fem mål bakom Östholm på sina 273 gjorda mål. 

Fyra spelare har chansen att nå milstolpen 200 gjorda mål och det är:

Robin Nilsberth 187
Emil Johansson 184
Jonathan Nilsson 184
Johan Samuelsson 177

Milstolpe antal gjorda assist

En riktigt riktigt stor utmaning har Rasmus Enström framför sig om han ska lyckas bli den andra spelaren genom tiderna att göra 400 assist. Han har nämligen 52 kvar vilket nog är en för tuff utmaning att klara av då han gjort 39 assist som mest en säsong. Men med tanke på att Galante jagar målrekord så kanske det inte är helt omöjligt. Om ni undrar vad assistrekordet på en säsong är så har Kohonen det med 68 assist.

Stora passningsgenier verkar vara en bristvara i SSL Herr och det finns egentligen bara Mika Kohonen som är helt outstanding med sina 553 ass. Sedan finns det fyra spelare som gjort över 300 och 24 spelare som gjort över 200 assist. 

Kommande säsong kommer det dock bli ett par till som gjort över 200 och dem är:

Martin Karlsson 195
Simon Palmén 193
Kevin Björkström 192
Sebastian Palmqvist 191
Albin Sjögren 187
Kasper Hedlund 176 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att detta kommer bli en säsong där vi får följa Alexander Galante Carlströms rekordjakt. Han har alltså 29 poäng kvar till 800 poäng, 68 poäng kvar till mest gjorda poäng genom tiderna, 51 mål kvar till att bli först till 600 mål. Följande siffror gäller alltså i grundserien men som grädde på moset kommer även Galante Carlström nå en historisk milstolpe denna säsong om han inte skadar sig, blir sjuk eller hamnar i en lång formsvacka. Han har nämligen bara 31 poäng kvar till att ha gjort 1000 poäng i grundserien plus slutspel. Något som bara Mika Kohonen kan stoltsera med. För att Falustjärnan ska bli den bästa poängplockaren genom alla tider krävs det dock att han gör 1056 poäng. 

 


15 minuters dissektion av Galantes målskytte

Hur tänker han? Hur tränar han? Alexander Galante Carlström har vunnit SSL:s skytteliga sju år i rad - här berättar han allt om sin förmåga att göra mål.

Du kanske även vill läsa:
Spelarna som väntar på ett nytt kapitel i historieboken
Spelarna som väntar på ett nytt kapitel i historieboken
Den här artikeln handlar om: