karlstad ibf
Detta var vad Karlstads personal fick se när de anlände till arenan.
Superligan

Karlstads klubbchef om dödshotet: "Jag tar inte åt mig"

ANNONS

Den värmländska föreningen fick under måndagen motta dödshot när de anlände till arenan.

Karlstad IBF, vars representationslag spelar i SSL Dam samt Herrallsvenskan, fick under gårdagen motta ett dödshot när de anlände till arenan. Den första personen var på plats klockan 7 på morgonen och fick se följande text på dörren:

Detta var vad Karlstads personal fick se när de anlände till arenan.


Foton: Anders Andersson

Även nazist-symboler ritades på dörrhandtaget. Karlstad gjorde sedan en polisanmälning när de fick se texten. Polisen anlände och gjorde en utredning för att sedan åka tillbaka till stationen, därefter tog det ett par timmar innan de ringde och föreslog en åtgärdsplan.

Klubbchefen i Karlstad, Michael ”Mippe” Bergqvist, återger polisens ord:

”Vi kommer ner ikväll med två patruller från klockan 17 och är kvar till 22. Vi är där hela kvällen så ni kan bedriva träning och ha hallen öppet precis som vanligt. Vi upplever inte hotet såpass starkt så att ni ska behöva stänga. Vi tror och har gjort bedömningen att det ska räcka med den åtgärden”

Hotet togs dock inte på allt för stort allvar, varken av polisen eller Karlstad själva, även om de båda parterna hade full respekt för situationen.

- Det var ganska tydligt att det var något pojkstreck. Det syntes på vad och hur de hade skrivit. Det var väl 12-13-åringar som hade för mycket fritid. Sen är det klart, det är jättetråkigt att ta resurser från samhället. Som mest var det tre polisbilar här igår kväll som hade koll. Det är pengar och resurser som hade kunnat användas på ett bättre sätt, säger Michael Bergqvist till Innebandymagazinet.

På dörren kunde man läsa ”Hata Karlstad IBK”, vilket är en annan förening än Karlstad IBF, men som också är verksam i hallen.

- Jag antar att personen eller personerna i fråga har skrivit fel och att det var vi som hatades, men det vet vi ju inte i och för sig. Men ett lag i division 4 rör kanske inte upp sådana känslor som leder till dödshot. Förmodligen så var det riktat mot oss. 

Vad gjorde att ni tog hoten som relativt oseriösa?

- Det syntes…de hade kladdat och skrivit och det var inga vuxna personer. Det syntes att det är barn som hade gjort det här. Jag kan ju sitta och säga att det inte var någon fara, för det har jag ingen koll på, men det kändes aldrig farligt om man säger så. Skulle jag vara med i en skjutning så hade inte jag talat om det exakta klockslaget heller, då hade man väl hotat och skrivit att ”ikväll smäller det”. Nu var det specifikt klockan 19 och då kändes det att så dum kan ingen vara.

Väl på plats blev det aldrig någon fara på taket. Karlstads lag i SSL Dam och Herrallsvenskan tränade på som vanligt, medan P07:orna körde uteträning. Föreningens lag i Dam1an valde dock att ställa in sin träning, vilket Bergqvist har full förståelse för. Just klockslaget 19.00, som skrevs på dörren, tror han inte heller har någon betydelse. 

Vad tror du syftet med hotet kan ha varit?

- Att få uppmärksamhet, det var lite fränt, man ser att det kommer i tidningen och till och med i tv:n lokalt. Jag tror att de tycker det var lite häftigt att få den uppmärksamheten. Tyvärr. Det är det enda jag kan tänka mig.

Vad händer kommande dagar, kommer ni ha polisiär närvaro även då?

- De kommer öka närheten här ute på kvällstid. De kommer givetvis inte ha patruller stående, de har det inte resurser till. Det köper vi. Men de kommer cirkulera lite mer här än vanligt en tid framöver och det känns bra, såklart.

Hur reagerade du och andra i klubben på hotet?

- Som klubbchef i Karlstad Innebandy så tar jag inte åt mig av hoten. Jag tror att det var några killar som hade för lite att göra. Men skulle det bli något mer, som riktas mot oss i föreningen igen, så får man ta det på mer allvar såklart, men jag tror och hoppas att det inte kommer bli något mer utav det här. 

Även om det nu gick bra – hur känner du själv att sånt här kan hända och kan komma att hända i framtiden?

- Det är klart att det är olustigt. Allt konstigt som händer i samhället, om det här gängskjutningar eller klaner som slåss mot varandra, så är det jäkligt olustigt för folk som sköter sig. Men vi som förening är en kraft som ska motverka sånt här. Ju fler som håller på i föreningen i någon form av idrott, ju färre blir det som håller på med dumheter. Vi har ett stort ansvar i det här, att försöka fånga upp de här personerna som går omkring och inte har något att göra. Sen har jag inget bra sett hur vi ska nå ut till just dem, men vi har alla ett ansvar.



Highlights: Lund Elit-Karlstad 3-4 SD

Nyförvärven Adina Augustsson och Alexandra Terner visade vägen för Karlstad.

Matchrapporter: Rönnby IBK segrare hemma mot Karlstad Efterlängtad seger för Täby – steg åt rätt håll mot Karlstad Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien Endre slutspelsklart efter seger mot Karlstad IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen

Den här artikeln handlar om: