premiäromgången
Thomas Brottman är imponerad av Hagunda.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Svenske förbundskaptenen summerar premiäromgången

ANNONS

Thomas Brottman: "De har de kämpigt, så är det ju"

För första gången på många, många år så inledde Falun en SSL-premiär utan Thomas Brottman på tränarbänken. Faluns legendariska coach är sedan några månader tillbaka svensk förbundskapten, men han fanns på plats när hans tidigare lag premiärspelade mot Helsingborg i lördags.

- Det var lite skumt i början. Man har stått där nere i tio, tolv år. Men det handlar bara om att vänja sig, det var inga problem. Det var en annan upplevelse, säger Thomas Brottman till Innebandymagazinet om hur det var att se matchen från sidan.

Det var inte så att du skrek instruktioner till spelarna i ren reflex?

- Nej, det gjorde jag inte! Det var nästan åt andra hållet…det var väldigt tyst. Jag var rätt professionell, så kändes det i alla fall.

Falun, som nu leds av Nicklas Hedstål, mötte Helsingborg i premiären och vann med 12-6. Brottman var imponerad av det han fick se och tycker att laget ser ”väldigt, väldigt bra ut”.

Han såg även den allra första SSL-matchen på plats, när Sirius och Djurgården spelade igång säsongen i fredags. Matchen slutade 7-3 till Uppsala-laget och Brottman önskade mer från Djurgården.

- De var lite av en besvikelse tycker jag. Ingen stor besvikelse kanske, med tanke på förutsättningarna. Men jag hade ändå hoppats på att de skulle ha fått till det lite bättre. 

Har du några andra reflektioner från premiäromgången, med något resultat som kanske förvånade dig?

- Thorengruppen (slog Kalmarsund borta i sudden) gjorde det bra med tanke på hur matchen var. De ligger under med 4-0 och vänder det. Kalmarsund skulle ha vunnit om de hade satt sina lägen.  Pixbo (förlorade mot Jönköping) vet jag inte vad jag ska säga om dem…de har de kämpigt, så är det ju. Det har de haft några år och det lär ta ett tag innan de får ordning på det. De får jobba på, helt enkelt.

Ett av lagen som imponerat mest på Brottman är nykomlingen Hagunda, som stått för några fina resultat på försäsongen och som överraskande besegrade Linköping i premiären.

- Det var jättekul med Hagunda, på det sättet som de vann också. Det är kul att se att de inte är här som någon slags medpassagerare – de verkar vilja vara med i racet om platserna.


Du tror att de kommer klara sig kvar i högsta serien – hur resonerar du där?

- Det finns en laganda i den föreningen som kan vara jobbig att ha och göra med när man möter dem. Det är lite ”vi-mot-resten” i Hagunda, så känns det utifrån i alla fall. Det finns kvalitéer i det där laget och det syntes i premiärmatchen. Man ska ha respekt för dem som motståndare. 

Hagunda har varit nederlagstippade, mycket beroende på den på pappret svaga #ibsillyn man gjorde, där rutinerade nyckelspelare försvann och inte mindre än åtta Herr1an-spelare hämtades in. 

Finns det mer kvalitéer i det här laget än vad deras tidigare klubbadresser kanske säger?

- Ja, jag tycker det. Det verkar vara en väldigt god känsla i föreningen och det kan göra mycket i ett sådant här inledande läge. Sen är en match en match, nu har de Storvreta nästa gång. Det blir lite tightare om man ska knipa poäng. Sedan dunkade de dit Sirius i Svenska Cupen (första matchen) så det finns saker där som man verkligen ska respektera.

Som Brottman nämner ställs man på hårt prov på lördag när man möter Storvreta i säsongens första Uppsala-derby. Samtidigt som självförtroendet är högt i Hagunda så kan Storvretas motsvarighet ha fått sig en mindre törn, detta efter uttåget i Svenska Cupen mot Visby samt premiärförlusten mot Dalen.

När ni i Falun inledde svagt förra säsongen var media inte sena med att dra till med krisrubriker. Är det redan dags att damma av dem i Storvreta-sammanhang?

- Nej, det tycker jag inte. Nu var ju varken Robin Nilsberth, Albin Sjögren, Filip Eriksson eller Simon Götz med igår. När de får tillbaka dem så kommer de absolut att vara tunga att ha att göra med. De kommer vara med däruppe när det börjar rulla igång. Men absolut, de känns skakiga just nu, men det är bara att ta sig igenom det. När de väl har gjort det så kommer det flyta på rätt bra tror jag.


Highlights: Växjö-Mullsjö 6-5

Mullsjö trodde att de hade kvitterat i slutsekunderna - då blåste domaren för frislag för Växjö som kom undan med en uddamålsseger.

Den här artikeln handlar om: