premiärveckan
Magnus Fredriksson: "Vore det inte bättre att exempelvis starta seriesäsongen efter pandemin minst en månad senare?"
Foto: Floorball Framed by AK / Innebandymagazinet
Krönika
Premiärhelg med mersmak – men borde inte distrikten starta en månad senare?
ANNONS

Innebandymagazinets Magnus Fredriksson vill se en senare start av på landets distriktsserier efter det långa uppehållet.

Förbundsserierna startade i helgen. Otroligt häftig och underhållande att ta del av alla premiärresultat där vi fick se skrällar, favoritvinnare och ett par matcher som fortsatte på sociala medier. Det handlade om märkliga domslut, snygga mål och publik som stormade in på plan.

På Innebandymagazinet kommer du kunna se ALLA highlights från SSL och massor av allsvenska matcher under säsongen 2021/22. 

Jag lyfter på hatten för 41-årige Ketil Kronberg som blev matchvinnare för Dalen mot Storvreta i slutminuterna och Sirius blytunga bortaseger mot Falun där Klara Molin fick sista ordet. 

Jag har själv startat upp säsongen som spelare, mitt lag hade ett uppehåll på exakt 321 dagar. Det är svajigt värre för oss och för massor av lag i vår serie. När jag dessutom har pratat med flera andra klubbar och distriktsförbund är känslan tydligt! 

Det är svajigt bland många, många lag på alla nivåer just nu. 

Därför ställer jag frågan till svensk innebandy direkt:

- Var det rätt att dra igång seriespelet precis som vanligt, precis samma veckor som vanligt?

- Vore det inte bättre att exempelvis starta seriesäsongen efter pandemin minst en månad senare?

Mitt resonemang bygger på att sommaren varit lång med fint väder långt in i september, att fotbollssäsongen fortfarande är intensiv, inte minst för alla ungdomsspelare. Men framförallt att klubbarna och lagen ännu inte hunnit hämta hem sina spelare till sina lag. Jag nås av massor av kommentarer att träningarna inte är välfyllda, att lags dras ut på alla nivåer och ungdomslag som vanligtvis har två-tre lag drar ner till ett lag i seriespel.

Många distriktsserier drar igång i månadsskiftet september/oktober och troligtvis kommer många lag under kommande vecka ta det drastiska beslutet att meddela sitt distriktsförbund att de drar sig ur.

Därför är min åsikt att en seriestart exempelvis den 1 november skulle kunna räddat fler lag kvar i seriespelet. Att omständigheterna att tackla uppstarten efter covid-19 skulle bli mjukare och ge alla ledare mer tid att fulla upp sina lag igen. Inte minst när det blir mörkare ute och suget mer naturligt för innebandy kommer tillbaka. 

Jag förstår att det inte varit någon punkt som diskuteras nämnvärt bland distriktsförbunden på något tävlingsmöte. Och har det gjorts har argumenten säkert handlat om att innebandyn måste tänka på att inte kliva in på fotbollssäsongen kommande vår. Som situationen är nu måste naturligtvis innebandyn tänka på sin verksamhet i första hand. Därför borde det varit en bra lösning att denna första säsong efter covid-stoppet genomföra seriespel även i april 2022.   

Härligt som sagt att förbundsserierna hela vägen ner till JAS har dragit igång men gör om och gör rätt, pausa starten för distriktens serier så att alla lag är redo för återstarten 2021/22!



Highlights: Dalen-Storvreta 4-3

✔ 41-årige Ketil Kronberg avgjorde ✔ Läckert mål av Stefansson

Den här artikeln handlar om: