ibk dalen
Måns Parsjö Tegnér.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Stannar kvar – när stjärnorna sticker: "Funnits intressenter"

ANNONS

Dalens landslagsmålvakt om kampen mot Thorengruppen, Dalens lagbygge och varför han valt att stanna kvar i klubben.

Ikväll har Dalen chansen att avancera till kvartsfinal i Svenska Cupen. För att lyckas med det behöver man först besegra rivalen Team Thorengruppen efter full tid, och sedan avgöra efterföljande sudden death till sin fördel. Det som däremot talar mot ett avancemang är att man förlorat de två senaste mötena mot kvällens motståndare. 

Det faktumet, i kombination med att Dalens trupp försvagats under sommaren, har varit en katalysator för diskussionen om vi har ett stundande tronskifte i Umeås herrinnebandy: Kommer ”lilla” Team Thorengruppen till och med passera anrika Dalen i tabellen?

- Det var vissa som sa det inför förra året också. Jag vet inte…kollar man alla spelare som gått dit från oss, så är det spelare inte fått de rollerna de velat ha här, säger Dalens målvakt Måns Parsjö Tegnér till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Men jag bryr mig inte så mycket, så länge de är före oss är det ett misslyckande – oavsett om de är etta och vi tvåa, eller tia respektive elva. Det gör inte mig någon större skillnad, vi vill gå till slutspel och gå så långt som möjligt där. Ska vi vara nöjda vid slutet av säsongen så ska vi åtminstone vara före Thorengruppen, och förhoppningvis före en jäkla massa andra lag också! 

Hans Dalen har haft en jobbig sommar där man fått säga adjö till stjärnor som Christoffer Andersson och Linus Holmgren samt trotjänarna Sebastian Degeryd och Mattias Ljunggren, som båda varit nyckelspelare under flera säsonger.

Dalen stod för en fin säsong 2020/21, där man gjorde över 200 mål men senare åkte ur i kvartsfinalen mot Mullsjö. När Innebandymagazinet tippade årets SSL hamnade Dalen på en tionde-plats.

- Jag sa det lite på skämt, att det brukar vara bra att vi får en dålig tippning. Så fort de tippar oss bra så brukar vi göra en sämre säsong: Blir vi tippade att sluta trea eller fyra så slutar vi sjua. Tippas vi sluta åtta så gör vi det bra istället. Så vi får ta det som något positivt!

Har ni ett sämre lag i år?

- Vi har ett annat lag, i alla fall. Vi tappar spelare som har varit väldigt bra för oss förra året. Vi har fortsatt ett väldigt ungt lag och har spelare som kan utvecklas mycket, som Rasmus Andersson. Sen har vi spelare som Emil Wiklund som kom in under säsongen och kommer vara riktigt bra. 

Parsjö Tegnér säger att truppen är svagare på pappret men tror samtidigt att många spelare kan blomma ut på samma sett som andra stjärnor gjort i Dalen.

- När Degeryd kom till oss var han en mängdspelare i Karlstad. Christoffer Andersson gjorde såklart mycket poäng (I Höllviken) men tog väldigt stora steg hos oss. Samma gäller Linus Holmgren. Så jag förväntar mig att spelare tar samma steg i år som de har gjort. 

Några av spelarna han sätter sin tilltro till är backparet Rasmus Andersson och Viktor Nystedt samt unge 02:an Emil Wiklund, som anslöt till laget under föregående säsong och gjorde det bra. 

- Rasmus Andersson och Viktor Nystedt kommer vara jätteviktiga för oss. Det är två spelare som hela tiden antingen är med i landslaget eller på gränsen. De är fortfarande unga och båda har mycket saker som kommer bli ännu bättre i deras spel. Emil Wiklund kommer också vara jäkligt bra, han är väldigt snabb och uthållig, och så har han växt på sig mycket under sommaren. Han kommer vara viktigare för oss än vad många kanske tror och vet. 

Hur har det varit för dig annars, att se nyckelspelare efter nyckelspelare lämna?

- Jag har inte tänkt så mycket på vilka som lämnat när jag har skrivit på mina kontrakt. Jag har velat vara kvar och utvecklas i det vi håller på med, som vi började få extra mycket frukt för under delar av förra säsongen. Sen är det klart, det är uppskattade spelare som har lämnat så det är tråkigt, men jag tror andra grupper hade påverkats mer än vad vi har gjort. Vi har bra förutsättningar för att inte tycka synd om oss själva, istället kan vi fokusera på vad vi kan göra bra istället.

Har du varit nära att lämna Dalen?

-  Det som var mest uppe på bordet var för tre år sedan, när mitt första treårsavtal gick ut. Sen är det klart att det funnits intressenter andra gånger också, men det har i dagsläget inte varit något som har varit aktuellt. Jag skrev på mitt förra kontrakt tidigt och det har inte varit några långt gångna förhandlingar.

Vilka lag är det som hört av sig?

- Det är väl bra SSL-klubbar som hör av sig framförallt, som ser om sina målvaktspositioner. För tre år sedan var det fler klubbar som hörde av sig jämfört med nu, men det är inte många klubbar som intresserar mig. Det är förre som hör av sig också.

I vintras förlängde Parsjö Tegnér sitt kontrakt med ett år, vilket gör att det går ut efter säsongen.



TV: Magnus Fredriksson inför damernas SSL-säsong

"Thorengruppen favoriter och Pixbo är utmanarna även i år"

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 IBK Dalens seger spiken i kistan för Tyresö Trollbäcken – som åker ur serien Stort jubel när IBK Dalen säkrade seriesegern med vinst mot Sundsvall FBC Skälby kunde inte stoppa IBK Dalens segertåg IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Den här artikeln handlar om: