Produktguiden

Skyhöga containerpriser kan ge rekorddyr innebandyutrustning nästa år

ANNONS

Coronapandemin har slagit hårt mot världshandeln med skyhöga containerpriser som kan förändra marknaden med innebandyutrustning.

För alla innebandytillverkare är det sju-åtta gånger högre fraktpriset ett stort problem – vilket kan påverka innebandymarknaden under 2022 och 2023.

– Jag har pratat med tillverkarna och de är mycket oroade. Fraktpriserna har skenat och frågan är hur det blir när deras lager tar slut. Det är grossisterna (tillverkarna) som höjer priserna, inte butikerna, säger Christian Winkler, VD på Innebandykungen, till Innebandymagazinet.

Det har blivit huggsexa om containerfrakt med båt. Att containerpriserna exploderat under pandemin har flera orsaker, bland annat att kapaciteten på containerfrakt drogs ned, trots att efterfrågan fortsatt var hög, och att tomma container blev kvar i USA och Europa, vilket skapade containerbrist i Asien.

Egentligen all innebandyutrustning tillverkas sedan många år i Kina, konfektion, skor och klubbor har Asien som ursprungskontinent. Innebandyvärlden är en liten marknad globalt sett men är ändå helt beroende av Kina.

– Situationen är inte bra. Att innebandyn stängde ner förra säsongen dödade marknaden och de nya fraktpriserna gör att det nu är extremt dyrt att ta hem utrustning. Dessutom har både vi och andra tillverkare inte kunnat besöka våra fabriker i Kina på snart två år, berättar en klubbtillverkare som vill vara anonym. 

Tidigare kunde en klubbtillverkare betala ungefär 20 000 för att skicka en fullastad container med båt från Kina till Sverige. Nu kostar samma frakt en bra bit över 100 000 kronor om inte mer.  

När coronautbrottet drabbade hamnarbetare och lastbilschaufförer blev det kaos, vilket i sin tur fördröjt leveranser och skapade köbildning i flera av nyckelhamnarna. Även det fastkilade lastfartyget i Suezkanalen bidrog till krisen för världshandeln.

– Vilka som i slutändan får betala priset, det blir kunderna. Nu har vi en prisbild men hur den ser ut framåt vet jag inte. Men allt kommer sannolikt bli betydligt dyrare till nästa säsong. Det behöver nog tyvärr alla ställa in sig på. 

Kan det bli så att klubbtillverkare tänker att de ska flytta tillverkningen till Europa?

– Väldigt många företag är beroende av Kina, och många har fått en tankeställare om behovet av att sprida riskerna. Dessutom är det ett sätt att slippa långa leveranstider och komma närmre marknaden. Men det är inte bara frakterna som påverkar priserna. Det är även råvarupriser, löner i Asien och framförallt konkurrensen från större aktörer än innebandygrossister som fabrikerna tjänar mer på.


TV: 15 minuters dissektion av Galantes målskytte

Hur tänker han? Hur tränar han? Alexander Galante Carlström har vunnit SSL:s skytteliga sju år i rad - här berättar han allt om sin förmåga att göra mål.

Du kanske även vill läsa: TV: "Blir en väldigt speciell säsong, säkert mer speciell än förra" Den här artikeln handlar om: