Foto: Peter Lindblad
Superligan

Ska premiärspöket fortsätta gäcka Malmö?

ANNONS

Malmö har aldrig vunnit en SSL-premiär och i år möter man dessutom ett lag man aldrig besegrat i SSL.

Malmö FBC har gjort bra resultat under försäsongen och man har vunnit sex av sju matcher så här långt. Man har i huvudsak mött SSL-konkurrenter och ett par Allsvenska lag och den enda plumpen i protokollet är förlusten mot Allsvenska FBC Kalmarsund, som smålänningarna vann med 7-6.

- Tycker vi har gjort en bra start på vår försäsong. Sen har vi varit bättre i vissa matcher än andra men överlag tycker jag det har varit bra, säger Maja Ekström till Innebandymagazinet.

Men vad hände mot Kalmarsund egentligen?

- Vi gjorde kanske inte vår bästa match då vi inte lyckades få igång vårt spel medan kalmarsund var taggade och gjorde en bra match.

För två säsonger sedan gjorde Malmö sin bästa säsong någonsin i SSL och man slutade på en fin femte plats i tabellen. Så förväntningarna var skyhöga inför förra säsongen men skåningarna levde inte upp till de nya högt ställda kraven som ett topplag och efter nio omgångar låg man näst sist i tabellen. Under juluppehållet lyckades dock Malmö hitta tillbaka till sig själva och grejade en slutspelsplats till slut.

Med tanke på er inledning förra säsongen hur bra rustade är ni nu med bara ett par dagar kvar till premiären?

- Jag tycker vi spelat ihop oss bra på försäsongen och även fått in bra spelare så man får hoppas att det håller i sig när serien drar igång.

Malmö har dock inte fått någon drömlottning till premiären då man möter Pixbo Wallenstam, ett lag Malmö aldrig vunnit över på sina 6 säsonger i SSL. Faktum är att Malmö aldrig vunnit en premiärmatch i SSL heller.  

- Svårt att säga vad det beror på men vi ska inte lägga fokus på det utan bara gå ut och göra det vi vet vi kan istället, så tror jag vi löser det.

Åstorp/Kvidinge-fostrade 19-åringen blev utsedd till årets rookie för två säsonger sedan då hon gjorde 36 poäng i sin debutsäsong i högstaligan. Det följde hon upp med att göra 32 poäng ifjol. Men några poängmål för kommande säsong har supertalangen inte satt upp.  

- Jag hoppas att jag kan fortsätta utvecklas i mitt spel och fortsätta producera poäng och hjälpa laget så mycket som möjligt.

Malmös framgångar har länge vilat på Ellen Rasmussens axlar då hon vunnit den interna poängligan varje säsong under Malmös tid i Superligan. Rasmussen har hamnat topp tio i alla säsonger i Superligan förutom en säsong då hon slutade elva i poängligan. Den som varit närmast att slå sig in på topp tio från Malmö är just Ekström som under sin debutsäsong slutade på 17:e plats.

Malmös tränare Mikael Jeppsson sa så här förra veckan om att Malmö är lite av en enmansshow från Rassmussen.

- Det är klart att vi spelmässigt har varit mycket beroende av Ellen genom åren, med sina poäng och vad hon gör på planen. Men jag vill påstå att hon är ännu viktigare för oss i andra delar. Hennes ledarskap, där hon växer med uppgiften för varje säsong, och att hon är en klubbikon med starkt Malmöhjärta. Sedan tycker jag definitivt hon har bättre uppbackning nu och har haft det senaste åren också. Ekström kom in och gjorde en succésäsong, Gämperli har gått starkt, och det gör också att Ellen blir bättre. Hon älskar att tävla. Tar vi in fler spelare som är bra så blir hon också ännu bättre.

Det återstår att se om Ekström kan vara med och utmana Rasmussen i poängtoppen i år och snuva henne på en sjunde raka interna poängvinst. Men först är det premiär mot Pixbo där ett gammalt premiärspöke ska skrämmas bort och en lång förlusttrend ska brytas. 


TV: Galante: "Fler lag är med och utmanar"

Alexander Galante Carlströms tankar inför SSL-säsongen: "Länge sedan vi hade en så här bra trupp"

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Pixbo Wallenstams segerrad fortsätter efter 9-3 mot Malmö FBC Rönnby IBK vände och vann mot Malmö FBC Tre poäng till IBK Lund efter avgörande i slutperioden mot Malmö FBC Tre poäng för Malmö FBC hemma mot Kalmarsund

FAKTA

Malmös premiärfacit

  • 2015/16: Huddinge 3-5
  • 2016/17: Västerås Rönnby 4-5 sudden
  • 2017/18: Västerås Rönnby 3-7
  • 2018/19: Västerås Rönnby 4-6
  • 2019/20: Pixbo Wallenstam 3-9
  • 2020/21: Karlstad 2-3

Den här artikeln handlar om: