Alexander Gustafsson och hans Jönköping hade all anledning till att le efter helgens derbyseger.
Svenska Cupen

Så slutade helgens matcher i Svenska Cupen

Vi fick se en cup-helg som blev riktigt rik på både skrällar och mål.

Svenska Cupen har nått åttondelsstadiet och nu har samtliga lag spelat det första mötet av två. Åttondelarna tjuvstartade redan under tisdagen, och det slutade med en 8-2-seger för Thorengruppen i derbyt mot Dalen.

Hagunda - Sirius 9-3

Fredagens cupomgång inleddes med lite av en skräll. Att Hagunda besegrade Sirius var kanske ingen praktsensation, men att man besegrar en av sina storebröder med sex mål får klassas som imponerande. Inför sista perioden ledde man med 8-1! Felix Abrahamsson gjorde 0+4 vilket gör att han toppar cupens poängliga ihop med Markus Jovic (Visby) och Daniel Hernandez (Team Thorengruppen) på 10 poäng. Returmötet spelas ikväll.

Målskyttar Hagunda: Timon Stäubli (2), Jonathan Lundkvist, Jonathan Blomqvist, Jakob Arvidsson, Adam Nilbrink, Niklas Wik, Patrik Jansson, Markus Åkerfeldt

Målskyttar Sirius: Fredrik Edholm (2), Kevin Söderling

Karlstad - Falun 5-13

Det blev som väntat en stabil seger för svenska mästarna som ställdes mot (tippade) allsvenska topplaget Karlstad på bortaplan. Hemmalaget fick visserligen en chockstart då man ledde med 2-0 efter åtta minuter, men Falun hade kvitterat innan första perioden var över. Även mittenakten blev jämn målmässigt och inför tredje så ledde Falun med 5-3, men man avslutade sista perioden med att göra hela åtta mål och skrev då slutresultatet till 5-13. Melker Hemmingberg verkar ha konserverat formen från U19-VM då han svarade för ett hattrick och två assist i matchen.

Målskyttar Karlstad: Johan Palmqvist (3), Simon Sjögren, Sebastian Degeryd

Målskyttar Falun: Melker Hemmingberg (3), Rasmus Enström (2), Emil Johansson (2), Alexander Galante Carlström, Patrik Burman, Emil Lundmark, Malte Lundmark Casper Backby, Emil Nilsen

Jönköping - Mullsjö 11-5

Samma ord som skrevs om Uppsala-derbyt kan skrivas om denna matchen också: Ingen jätteskräll att lillebror vinner, men anmärkningsvärt att man gör det med så många mål. Mullsjö var länge med i matchen målmässigt och Sebastian Palmqvist fick ett drömläge till att reducera till 7-6 i mitten av tredje när han fick chansen att lägga en straff, men den tog han inte. Istället svarade Mullsjö med att göra fyra raka mål. 18-årige Simon Hult blev stor matchhjälte för JIK med sitt hattrick – därmed har han gjort sju poäng på de tre inledande matcherna i cupen! Hult blev nyligen uttagen i den nya U19-truppen och har tidigare hyllats av sportchefen Joakim Nordén

Målskyttar Jönköping: Simon Hult (3), Anton Ekstrand (2), Dennis Svensson (2), Alexander Zoric, Hannes Nyström, Lucas Bernhardsson, Martin Glimberg

Målskyttar Mullsjö: Pelle Tarenius (2), Andreas Lindholm (2), Isak Hall

Visby - Storvreta 5-10

Precis som många övriga matcher i cupen så var den här tillställningen jämn under en längre tid, åtminstone i målstatistiken. Storvreta ledde med uddamålet inför tredje men kunde dra ifrån på slutet. Rasmus Sundstedt var tillbaka i Storvreta som annars kom till spel utan spelare som Anton Birgersson, Simon Götz, Robin Nilsberth och Fredrik Lindholm

- Överlag är det kanske ingen jättebra match av oss. Vi kopplar på litegrann och går ifrån i tredje, men överlag har vi mycket mer att hämta faktiskt, säger Storvretas Emrick Wiggur till klubbens hemsida efter matchen.

Målskyttar Visby: Markus Jovic (3), Wilmer Viinamäki, Albin Lundell

Målskyttar Storvreta: Filip Eriksson (3), Otto Weidman (2), Liam Åström (2), Albin Sjögren, Andreas Stefansson, Emil Helmrich

Växjö-Kalmarsund 7-3

Här snackar vi styrkebesked! Kalmarsund gick in i Smålandsderbyt som knappa favoriter, bland annat på grund av de senaste säsongernas resultat, men fick se sig besegrade i ett känslostarkt derby. Växjö har imponerat på många experter under sommaren efter deras värvningar och det var också två nyförvärv som grundlade segern i lördags: Återvändande storstjärnan Manuel Maurer svarade för ett hattrick samtidigt som Örebro-värvningen Marcus Ekengren blev tvåmålskytt.

Målskyttar Kalmarsund: Anton Nilsson, Jesper Lindström, Kevin Björkström.

Målskyttar Växjö: Manuel Maurer (3), Marcus Ekengren (2), Marcus Jonsson, Tommy Bolin.

Pixbo Wallenstam - Linköping 8-5

Det på förhand kanske mest jämna dubbelmötet i cupens tredje omgång slutade med seger för Pixbo, men efter tio minuter såg det ut att gå en helt annan väg. Då hade nämligen Linköping gått upp i en 3-0-ledning men hemmalaget kunde vända efter en stark mittenakt som man vann med 5-1.  Slutresultatet skrevs till 8-5. Oskar Weissbach, som förväntas bli en av Pixbos stöttepelare under säsongen, blev stor segerorganisatör med sina 2+3

Målskyttar Pixbo: Oskar Weissbach (2), Adam Persson (2), Gustav Fritzell (2), Felix Lanver, Marcus Peil

Målskyttar Linköping: Olle Abrahamsson (2), Jesper Alm, William Almlöf och Oskar Hovlund

Warberg-Helsingborg 3-3

Omgångens enda faktiska skräll. Helsingborg har stora förväntningar på sig den här säsongen och är en normal dag ett nummer för stort för Warberg, men hemmalaget gav sig inte utan en rejäl fight. Stekheta Isak Stöckel inledde matchens målskytte men Linus Malmström han kvittera innan första perioden var över. Helsingborg kunde vända i andra efter mål av Max Wahlgren, men Mattias Kongstad kvitterade snabbt inpå. Linus Nordgren gav Helsingborg ledningen på nytt innan perioden av över, men sista målet i matchen kom från Warberg och gjordes av Simon Svenssons som spikade resultat till 3-3.

Målskyttar Warberg: Isak Stöckel, Simon Svensson, och Mattias Kongstad

Målskyttar Helsingborg: Max Wahlgren, Linus Nordgren, Linus Malmström