SSL-KICKOFF: HERRAR
SSL Herr-kickoff 2021/22

Plats 5: Växjö - "På pappret är det inte vi som ska stå i final i år"

"Nisse" tippas vinna interna poängduellen mellan allsvenska nyförvärven: "Det talar väl för att ni får rätt i det ni påstår"

IDAG: Innebandymagazinets SSL-kickoff! Nytt lag i fokus varje timme mellan klockan 08.00 och 21.00. Lagen presenteras i ordning efter experten Henrik Janssons tabelltips, nedifrån och upp. Plats 5: Växjö.


Växjö IBK

Bildades: 1996

Antal säsonger i högsta serien: 9

Debut i högsta serien: 2000/01

Arena: Fortnox Arena

SM-medaljer: 1 silver



Henrik Jansson om Växjö: Överraskade positivt förra säsongen efter sin generationsväxling och värvningarna som man presenterat inför 2021/22 faller mig helt i smaken. Manuel Maurer är klass rakt igenom, Adam Nilsson och Marcus Ekengren är toppspelare från Allsvenskan där chansen att de kommer leverera även i SSL är mycket stor, och Fabian Hansson från Höllviken är underskattad på backplats. Lägg därtill finska toppmålvakten Santtu Strandberg som tar bort frågetecknet på målvaktspositionen. Växjö har något mycket bra på gång.


Snabbfrågor med tränare Johan Schönbeck

Ni har tappat ungefär lika många spelare oms ni värvat in, har ni gått plus eller minus under Silly season skulle du säga?

- Det är svårt att utvärdera det innan vi börjat spela tävlingsmatcher. Men om jag bara tittar på pappret så tycker jag att vi har gått plus.

Är det någon av nyförvärven som imponerat under försäsongen?

- Adam Nilsson har sett rolig ut i de matcherna han hann spela innan han blev skadad. Han besitter en riktigt imponerande offensiv spets. Men jag tycker att vi i allmänhet fått in flera offensiva hot under silly i just Adam och Marcus Ekengren. Det är spelare som kan skapa målchanser åt oss.

Det har skrivits mycket om ert miljonregn och att ni är en av Sveriges rikaste föreningar oavsett idrott just nu. Hur mycket har det påverkat laget den här säsongen?

- Det har inte påverkat oss någonting rent lagmässigt. Men kvalitéerna runt laget med sjukvård, fysiologi och mat och sådana bitar har blivit bättre. Vi har varit tydliga med att vi kommer satsa långsiktigt där vi till en början ska ge bra förutsättningar till de spelarna som vi har. Vi ska inte lägga pengar på massa nya spelare. Vi hoppas att det ska synas denna säsong att vi höjer kvalitén på allt vi gör runt själva innebandyprodukten.

Det långsiktiga målet är att vinna SM-guld har ni gått ut med. Men hur bra är ni i år och när får vi se Växjö i en ny SM-final?

- Tittar vi bara på pappret så är det inte vi som ska stå i final i år. Vi har sagt att från och med att byggaffären gick i hamn skulle det ta tre år att gå till final. Så vi är inne på år ett nu och som jag sa handlar det inte om att skeppa in massa pengar på spelare för att vinna kortsiktigt utan vi ska bygga upp alla förutsättningar runt omkring först. Så i år har vi inga förväntningar på att vi ska stå i final men år tre ska vi stå där.


Han vinner interna poängduellen mellan allsvenska nyförvärven!

Innebandymagazinet ger alla SSL-lag en utmaning inför säsongen. Växjö har värvat två poängkungar från Allsvenskan i Adam Nilsson och Marcus Ekengren. Vi påstår att även om "Nisse" missar premiären och är tillfälligt skadad så kommer han gör fler poäng än Ekengren. Kanske att han till och med nosar på ett personlig rekord med 50 poäng.

Johan Schönbecks reaktion på påståendet: 

- (skratt) Det har jag ingen aning om faktiskt, vem som kommer vinna den kampen. Men det spelar mig ingen roll vem som vinner av dem så länge som de båda gör poäng för oss. Men visst, Adam är en mer utpräglad poängspelare och har en tydligare offensiv roll så det talar väl för att ni får rätt i det ni påstår. Han lär ju ta fler avslut än Ekengren också och det är ju hans roll också så det skulle inte förvåna mig om Adam är uppe och nosar på personligt rekord.


Silly season

Klara in

Santtu Strandberg, målvakt (EräViikingit)

Manuel Maurer, forward (Floorball Köniz)

Adam Nilsson, forward (Strängnäs)

Fabian Hansson, back (Höllviken)

Marcus Ekengren, forward (Örebro)

Klara ut

Simon Westgärds, forward (Nykvarn)

Fredrik Andersson, back (klubb oklar)

Kevin Rigogiannis, forward (Nykvarn)

Lukas Rigogiannis, center (Nykvarn)

Karljohan Ahlroth, forward (Nykvarn)

Martin Stolt, målvakt (Lindås)

Mattis Wiberg, back (Lagan, dubbellicens)


Truppen - betyg på alla spelare

LÄS VIDARE MED PLUS
Innebandymagazinet Plus
89 kr / mån
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Betalas månadsvis utan bindningstid
Förnyas automatiskt
Innebandymagazinet Plus
799 kr / år
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: