SSL-KICKOFF: HERRAR
Foto: Per Wiklund
SSL Herr-kickoff 2021/22

Plats 12: Jönköping - "Inte intresserade av att bli en sämre kopia"

Utmaningen till Jönköping: Ni kommer inte ha en enda spelare på topp 50! Tränarens svar: "Det kommer vi definitivt ha"

IDAG: Innebandymagazinets SSL-kickoff! Nytt lag i fokus varje timme mellan klockan 08.00 och 21.00. Lagen presenteras i ordning efter experten Henrik Janssons tabelltips, nedifrån och upp. Plats 12: Jönköping.


Jönköpings IK

Bildades: 1985

Antal säsonger i högsta serien: 31

Debut i högsta serien: 1985/86

Arena: Arenan Idrottshuset

SM-medaljer: 0 guld, 3 silver, 4 brons



Henrik Jansson om Jönköping: Det har pratats för lite om hur mycket Jönköping har tappat. Bästa målvakten (Gustav Jansson), bästa backen (Emil Nilsen), bästa centern (Otto Weidman) och bästa forwarden (Rickard Hessmer) har försvunnit. Man satsar istället på en bredare trupp i år med jämnare kvalité. Tåget mot att börja etablera sig som ett slutspelslag tror jag gick när man tappade dessa spelare, utvecklingen har gått lite för sakta och nu är risken stor att man åker ur inom ett par år. Den här säsongen har man en bra chans att klara nytt kontrakt, men det kommer bli tajt. Jag ser väldigt lite som skiljer mellan Jönköping och Hagunda i nuläget och min spåkula säger att det kommer skilja någon enstaka poäng mellan dessa lag, kanske till och med att målskillnad avgör.


Snabbfrågor med tränare Emil Stille

Du är ny tränare, hur kommer laget spela under din ledning?

- Det kommer bli en del nytt. Jag kommer inte ändra om allt men lite. Vi är i ett läge med många nya spelare där vi kan sätta vår prägel på laget och göra det lite annorlunda mot hur det varit tidigare. Hade vi inte ändrat något hade vi ju bara blivit en sämre kopia av det som var och det är vi inte intresserade av.

Vad är det ni har ändrat på?

- De som sett Jönköping innan vet att det varit lite halvt passivt stundtals. Vi vill bli lite bredare, med det menar jag att vi vill kunna försvara oss på flera sätt och kunna ha flera varianter av hur vi vill spela med boll där vi sätter mer fart. Vi ska helt enkelt ha flera alternativ i spelsekvenserna.

Ni har haft stor omsättning under Silly season där era stjärnor lämnat och ni har ersatt dem med allsvenska spelare. Hur bra kommer JIK vara kommande säsong?

- Det är en befogad fråga och vi är fast beslutna om att bli bättre hela tiden. Vi har sagt att när Svenska Cupen börjar ska vi vara så här bra, sedan när serien börjar ska vi ha skruvat lite till och blivit ännu bättre. Sedan ska vi under hela säsongens gång utvecklas mer och mer. Det är inget snack om att vi har tappat många spetsspelare men i år har vi en bredare trupp och på 15-18 gubbar finns det flera bra SSL-spelare än vad det gjorde förra säsongen. Så det blir en utmaning för oss att hitta ett spelsätt där vi mår bra av jämnheten som finns i år kontra den spetsiga tunnheten förra året. 

Vem har imponerat mest under försäsongen?

- Den som imponerat allra mest är Simon Hult. Han gjorde sin första säsong som junior förra året och han var med på det senaste U19-lägret. Han har varit helt otroligt bra och det ska bli kul att följa honom. Av de nya spelarna är det många som gjort det bra men Emil Jacobsson tycker jag sett jättebra ut både på träning och match och han gjorde en bra insats i U19-VM. Men jag tycker att alla är med och slåss om det och bidrar till att göra Jönköping till ett bättre lag.


Ni kommer inte ha en enda spelare på topp 50!

Innebandymagazinet ger alla SSL-lag en utmaning inför säsongen. Förra säsongen slutade Richard Hessmer på plats 35 i poängligan och han finns inte längre kvar. Spelaren som kom tvåa i den interna poängligan var Joel Wadsten som hamnade på en 63:e plats. Med tanke på att laget försvagats under Silly season påstår vi att Jönköping inte kommer ha något spelare i poängligan på topp 50. 

Emil Stilles reaktion på påståendet: 

- Det kommer vi definitivt ha. Spelarna som försvunnit hade mycket speltid och de spetsarna vi har kvar kommer få en väldigt stor och tydlig roll i år. Så någon av dem kommer kliva fram och ska jag säga ett namn så är jag övertygad om att Joel Wadsten kommer att komma topp 50 i år. Förra säsongen krävdes det 31 poäng för topp 50 och Joel kommer göra fler än det.


Silly season

Klara in

Emil Stille, tränare (Solfjäderstaden)

Josef Sankell, center (Lagan)

Anton Ekstrand, forward (Strängnäs)

Emil Ödman, målvakt (Lindås Rasta)

Alexander Zoric, forward (Lagan)

Emil Jacobsson, center (Ledberg IBF)

Max Lindström, back (Salem)

Albin Jakobsson, back (Kalmarsund)

Hugo Junelind (juniorlaget)

Didrik Svensson (juniorlaget)

Johan Anderson, assisterande tränare

Fredrik Ekwall, assisterande tränare

Anton Gröön, center (Linköping)

Klara ut

Jacob Olofsson Adelin, tränare (klubb oklar)

Christian Lindahl, assisterande tränare (går till klubbens sportgrupp)

Joakim Nordén, assisterande tränare (går till klubbens sportgrupp)

Gustav Jansson, målvakt (Lagan)

Olle Hemmingberg, back (Fagerhult Habo)

Otto Weidman, center (Storvreta)

Filip Åkerblom, back (Fagerhult Habo)

Andreas Nordh, forward (Hovslätt)

Emil Nilsen, back (Falun)

Rickard Hessmer, forward (slutar)

William Nilsson, forward (Lagan IBK, dubbellicens)

 

Truppen - betyg på alla spelare

LÄS VIDARE MED PLUS
Innebandymagazinet Plus
89 kr / mån
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Betalas månadsvis utan bindningstid
Förnyas automatiskt
Innebandymagazinet Plus
799 kr / år
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: