SSL-KICKOFF: DAMER
Foto: Per Wiklund
SSL Dam-kickoff 2021/22

Plats 1: Thorengruppen - "Vi kommer vinna 75 procent av alla perioder"

Utmaningen till Thorengruppen: Att vinna 50 perioder - "Det kan jag lova att vi kommer göra"

IDAG: Innebandymagazinets SSL-kickoff! Nytt lag i fokus varje timme mellan klockan 08.00 och 21.00. Lagen presenteras i ordning efter experten Christian Svenssons tabelltips, nedifrån och upp. Plats 1: Thorengruppen.


Thorengruppen IBK

Bildades: 2019

Antal säsonger i högsta serien: 1

Debut i högsta serien: 2020/21

Arena: Umeå Energi Arena

SM-medaljer: 1 guld


Christian Svensson om Thorengruppen: Precis som förra säsongen kommer det vara två lag som slåss om seriesegern och trots tappet av landslagsstjärnan Amanda Delgado Johansson ser svenska mästarna ruskigt starka ut. Förra säsongen var lagets svagaste kort backsidan och där har man förstärkt med en av världens allra bästa backar i My Kippilä samt en av Sveriges största backtalanger i Mathilda Ekenlinde. Framåt får man tillbaka trion Sofia Joelsson, Emelie Wibron och supertalangen Tilde Hållstam, som alla tre missade nästan hela förra säsongen. Det finns inga som kommer ha en chans att peta ner Umelaget från seriemästartronen.


Snabbfrågor med tränaren Daniel Jernberg

Du har tagit över världens bästa lag som vann både serien och guldet som nykomlingar i SSL. Så det känns som du har allt att förlora och inte så mycket att vinna kommande säsong?

- Det är klart att det är en utmaning men det är fantastiskt roligt att få jobba med så bra spelare, det är ju världsspelare på varje position. Men jag ser det bara som positivt att få jobba med dem och försöka utveckla dem ännu mer.

Hur ska du sätta din prägel på laget?

- Fjolårets tränarstab har ju gjort ett jättejobb då de vann både serien och SM-guldet. Men jag tycker att det finns mer potential att få ut av spelarna offensivt och att de blir mer aktiva under matcherna. Så jag ska implementera ett högre försvarsspel och se till så att vi har ett högre tempo över hela banan. Så tanken är att Thorengruppen ska bli ännu bättre denna säsong.

Kommer Veera Kauppi lyckas nå drömgränsen att göra 100 poäng på en säsong?

- Hon har absolut potentialen att göra det. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för det är att hon blir skadade eller sjuk. Får hon vara hel och ren under hela säsongen så tror jag absolut att hon kan göra 100 poäng denna säsong.

Emelie Öhgren, Stina Callerfjord och Mathilda Ekenlinde är tre nyförvärv som alla spelade U19-VM förra helgen. Vem av dem tror du har störst chans att lyckas i SSL kommande säsong?

- Det är svårt att säga då de har olika positioner. Nellie kommer säkerligen göra mest poäng av dem då hon är anfallare. Ekenlinde är en fantastiskt spännande spelare, en fysiskt rightfattad back som jag tror att vi kommer ha väldigt stor nytta av. Stina är en otroligt bra människa som sprider extremt mycket positiv energi. Hon är väldigt reaktionssnabb och på sikt kommer hon bli en riktigt bra SSL-målvakt. Men om hon är redo att vara förstakeeper redan nu låter jag vara osagt.


Ni ska vinna 50 perioder i grundserien!

Innebandymagazinet ger alla SSL-lag en utmaning inför säsongen. Förra säsongen vann Thorengruppen 49 av 75 perioder sett till grundserien vilket betyder att de vann cirka 67 procent av alla perioder de spelade, vilket var klart bäst i serien. Denna säsong ger vi Umeålaget utmaningen att överträffa det och vinna minst 50 perioder.

Daniel Jernbergs reaktion på påståendet:

- (skratt) Det kan jag lova att vi kommer göra. Vi är ett väldigt bra innebandylag som vill spela offensivt och det tror jag att vi kommer få bra betalt på. Jag säger att vi kommer vinna 75 procent av alla perioder den här säsongen.    

75 procent innebär att man ska vinna 59 perioder och denna jakt kommer man givetvis kunna följa via Innebandymagazinet löpande under säsongen. Vi kommer även följa Veera Kauppis jakt på drömgränsen 100 poäng som hon har lovat att försöka nå.


Silly season

Klara in

My Kippilä, back (Mora)

Nellie Öhgren, center (RIG Umeå)

Mathilda Ekenlinde, back (Nacka)

Tuulia Aho, forward (Sirius)

Stina Callerfjord, målvakt (RIG Umeå)

Daniel Jernberg, tränare (klubblös)

Jocke Sjöström, tränare (även sportchef)

Klara ut

Ida Waern, back (Falun)

Amanda Delgado Johansson, forward (Sirius)

Christoffer Suominen, tränare

Ellinor Berling, back (klubb oklar)


Truppen - betyg på alla spelare

LÄS VIDARE MED PLUS
Innebandymagazinet Plus
89 kr / mån
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Betalas månadsvis utan bindningstid
Förnyas automatiskt
Innebandymagazinet Plus
799 kr / år
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: