kaoset i Herr1an
Skellefteå IBK.
Foto: RIG Umeå
Herrettan

Därför drog Skellefteå sig ur Herr1an – ordföranden berättar

ANNONS

Var ett av tre lag från Herr1ans Norrlands-serier som valde att inte komma till spel.

Under torsdagen kom den trista nyheten att tre lag drar sig ur från spel i Herr1ans Norrlandsserier: Wallsvik IK, Örnsköldsvik IBK och Skellefteå IBK. Detta leder till att Herr1an Norrland slås ihop till en serie om 12 lag, efter att tidigare har varit uppdelad på en nordlig och en sydlig.

- Det är pandemin som satt sina spår. Vi fick en lite för tunn trupp och hade svårt med ledarfrågan, säger Skellefteås ordförande Ulf Hartman till Innebandymagazinet.

Skellefteå har gjort sex säsonger i SSL herr och var nykomlingar i fjolårssäsongen som stängdes i förtid. 18 spelare stod regisserade för minst en match 2020/21, men till årets säsong fick man alltså ihop för få spelare för att kunna ställa upp.

- Vi är inne i en generationsväxling där en del av de äldre och rutinerade har familj och barn nu. De prioriterar det och vill inte träna fyra gånger i veckan och spela en till två matcher, säger Hartman.

Hade ni hoppats på en motsatt effekt i och med pandemin, att alla var spelsugna efter att inte ha fått hålla i klubban en längre tid?

- När du har kommit från något ett bra tag så är det ett litet steg att kliva tillbaka till sin gamla position. Det märker man även på ungdomslagen, man måste motivera de som är väldigt unga och säga att ”detta är jättetrevligt för dig”.

Hartman kan inte se någon gemensam nämnare med Wallsvik och Örnsköldsvik då han inte varit i kontakt med klubbarna, men han tror inte den geografiska aspekten spelat så stor roll.

- Det är lite långa resor ibland för en del men det är man van vid, när man bor i den här bättre delen av landet. 

Samtidigt finns det ett annat lag från Skellefteå kvar i Herr1an Norrland, Gamla Stan.

- Jag har fått intrycket att de satsar mer på att ha ett lag i den divisionen, än på bredden över åldersgrupper som helhet, säger Hartman och fortsätter:

- Vi tycker att alla är lika värda och försöker fostra från de minsta till uppåt, och se till att alla får träning och speltid för att bygga upp det. Det är en viktig sysselsättning för ungdomarna idag, att sysselsätta dem med idrott. 

Har du någon egen teori hur man kan motverka sådana här händelser igen, med massavhopp i Norrlands-serierna?

- Jag har väl inget dunderrecept på det. Men det är inte bara innebandyn, jag har kontakt med andra idrotter och föreningar runtom här. Pandemin har ställt till bekymmer för de flesta. Man har inte fått träningstider, kommunen har stängt anläggningarna. Sen är man rädd för att smitta varandra och så får man ingen publik. Det har även påverkat ekonomin för en del föreningar. Men vi ser ut att lära oss leva med pandemin!

Samtalet med Hartman avslutas dock i positiv ton då han ser ljust på framtiden för herrarnas representationslag som nu börjar om i Herr2an.

- Vi har räknat med att vi vinner tvåan och är tillbaka i ettan nästa säsong. Det är målet, och det är inte orealistiskt.

Ni har inte haft svårt att attrahera folk förut?

- Nej Lusten gick liksom ur i och med pandemin. Vi har flera spelare som skulle ha spelat i vårat division 1-lag som har slutat, och en del hade annonserat det även innan. 

Finns det en realistisk möjlighet att ni kan elitsatsa mot Allsvenskan och kanske till och med SSL i framtiden?

- Oh, ja! Vi har varit uppe och kvalat några gånger. Vi har definitivt inte sett det sista av Skellefteå i elitinnebandyn. 


TV: 15 minuters dissektion av Galantes målskytte

Hur tänker han? Hur tränar han? Alexander Galante Carlström har vunnit SSL:s skytteliga sju år i rad - här berättar han allt om sin förmåga att göra mål.

Matchrapporter: Holmsund City vann efter avgörande i förlängningen mot Skellefteå Storseger för Wibax hemma mot Skellefteå Gamla Stan utklassade Skellefteå på bortaplan

Den här artikeln handlar om: