Tjeckien-Finland 2-5
Foto: IFF/Adam Troy
U19-VM Dam

KAIS Moras nyförvärv glänste i VM-semifinalen

ANNONS

Finska backen Ulla Valtola var en av planens bästa spelare när VM-finalplatsen säkrades.

Finland är klara för final i damernas U19-VM för åttonde gången i historien. Detta efter att man besegrade Tjeckien i semifinalen med 5-2. En av finska lagets mest tongivande pjäser på planen var backen med nummer 13 på ryggen, Ulla Valtola, som fick mycket speltid och stod för många fina initiativ.

– Jag tycker att vi spelade väldigt bra och att det var ett väldigt moget spel från båda lagen, säger Ulla Valtola till Innebandymagazinet och beskriver vidare varför Finland var det bättre laget:

– Jag tror att det var att vi var redo från början. Och vi ville verkligen vinna. Vi gjorde helt enkelt några saker bättre än vad Tjeckien gjorde.

SSL-laget KAIS Mora har värvat Valtola inför den kommande SSL-säsongen. Ett äventyr som den 19-åriga finskan med FBC Loisto som moderklubb ser mycket fram emot.

– Jag har haft kontakt med KAIS Mora länge och de har varit väldigt intresserade, och jag blev också väldigt intresserad. Det kändes bara rätt för min del. Det kommer att bli tufft att spela i SSL, men jag ser verkligen fram emot det och hoppas att jag kommer lära mig mycket av det.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag tycker att jag är en ganska modig spelare med bollen, jag vågar utmana. Sedan springer jag mycket, väldigt mycket (skratt). 

Vilka vill du helst möta i finalen, Sverige eller Schweiz?

– Både Sverige och Schweiz är väldigt bra lag men vi har inte spelat mot Sverige här och eftersom vi spelar i Uppsala så hade det varit häftigt att möta hemmanationen. 

Matchfakta: Tjeckien-Finland 2-5 (0-2, 1-0, 1-3)

0-1 03.55 Alisa Kettunen (Milla Ylikojola)

0-2 15.00 Suvi Hamalainen (Alma Laitila)

1-2 20.11 Vanessa Rebecca Keprtova (Marie Havlickova)

1-3 41.18 Suvi Hamalainen 

1-4 51.12 Alisa Kettunen (Sanni Uimarihuhta)

1-5 51.32 Suvi Hamalainen (Ulla Valtola)

2-5 58.32 Michaela Kubeckova (straff)

Skott: 11-14


TV: Förbundskaptenen: Därför bör Finland vara favoriter

Camilla Granelid om de andra toppnationerna i VM: "Tuffa matcher"

Du kanske även vill läsa: TV: Malmös stjärnvärvning är klar för VM-final Den här artikeln handlar om: