Thorengruppen
Daniel Jernberg tar över Thorengruppen.
Foto: Tomas Brandt Wangel och Per Wiklund
Superligan

Därför dröjde Thorengruppens tränarjakt

ANNONS

Svenska mästarna presenterade ny tränare med knappt en månad kvar till SSL-premiären.

Efter att Thorengruppen vunnit SM-guld i våras meddelade huvudtränaren Christoffer Suominen att han valt att kliva av uppdraget som huvudtränare för laget, efter två år på posten, för att istället bli spel- och spelarutvecklingsansvarig för klubbens båda seniorlag.

Rollen som tränare för Sveriges bästa innebandylag, där uppdraget blir att få några av världens bästa spelare att prestera tillsammans, kan lätt ses utifrån som ett drömyrke som efterfrågas av en drös tränare – men faktum är att det skulle dröja tills i tisdags innan en ersättare kunde presenteras. 

Svaret blev ett bekant namn för föreningen i form av Daniel Jernberg. Han har både varit spelare och tränare i klubben – så sent som förra säsongen ansvarade han för Thorengruppens herrar i SSL, men fick gå efter en svag start på säsongen.

- Vi fick inte med oss resultat ifjol och tappade gruppen lite, vi kände att vi var tvungna att få in en förändringar med ett annat ledarskap i Magnus Norrman. Vi lade utvecklingen åt sidan lite och fokuserade på resultat. Vi skördade det vi tyckte truppen hade och den effekten tycker jag att vi fick, säger sportchefen Jocke Sjöström om beslutet att sparka Jernberg förra säsongen. 

- Förtroendet för Daniel Jernberg som tränare finns bevisligen kvar och fanns även då, men vi kände att vi var tvungna att få en förändring. Det kan tyckas märkligt utåt (att han återanställs) men vi har haft en bra dialog enda sedan han fick gå från herrarna, vi har hållit kontakten och haft den här planen under tiden. Nu var det läge att kliva över till damsidan och jag tror det kommer bli extremt bra.

Varför tog det så lång tid att hitta en ersättare till Christoffer Suominen?

- Jag kollade läget tidigt och det fanns ett intresse. Sedan har jag velat hitta en helhetslösning: Dels att reda ut allt med Suominen och hans roll, att säkerställa att han finns kvar. Han har gjort ett jättebra jobb med resultat och den individuella utvecklingen. Men både han och vi kände att det var dags för ett nytt kapitel. Så det tog ett tag att sätta hans roll.

- Sedan har jag jagat en helhetslösning tillsammans med Jernberg. Tyvärr så tog det lite längre tid än vad jag hade trott. 

Är det svårt för er annars att locka tränare som kommer utifrån, som inte bor i Umeå?

- Det är rätt tuff, faktiskt, att rekrytera tränare utifrån. Jag är väldigt noga med att ha en bra helhetslösning och vill ta ett stort ansvar kring att ge rätt förutsättningarna, både före tränarna själva och familjen. Vi har pratat om det ganska mycket och vi måste tillsätta mer resurser, både ekonomiskt samt att bredda organisationen som vi gör nu, för att mäkta med och se till så vi ger schyssta arbetsvillkor. Vi vill vara en bra arbetsgivare för våra tränare och då är det lättare att ta tränare som redan är förankrade. Men det har snurrats mycket på samma namn vilket inte har varit ambitionen. Det är en väldig aktuell fråga som du ställer – vi vill ta kliv men är inte riktigt där än. 

Jernberg blir nu huvudtränare i en stab som kompletteras av hans bror André samt Sjöström själv, som ska hjälpa till i båset i en roll som matchcoach.  

- Daniel Jernberg brukar jag kalla för en ”omodern innebandynörd”. Han bygger sitt sätt lite annorlunda med helplansgrejer och fem-mot-fem. Jag tror vi kan vi få skörda lite av det jobb som Suominen, och ända vägen tillbaka till Andreas Harnesk, har varit med och lagt i sina arbeten som tränare. Som sagt, nu kommer det in en som bygger mer på fem-mot-fem och mindre på individuella grejer. Vi kommer ta spelet vidare mer femmamässigt och mer spel på träningar, och växla upp den biten. Det blir ett nytt upplägg med Jernberg som tränare. 

Jernbergs första match som tränare för Thorengruppens damlag sker redan ikväll, detta i ett Svenska Cupen-derby mot RIG Umeå. Samtliga SSL-konkurrenter har haft sina tränarlösningar på plats sedan en lång tid tillbaka, men det faktumet skrämmer inte Sjöström. 

- Det är inget som stressar mig. En normal gång för oss är inget annorlunda mot det har varit nu. Jernberg var på plats när vi gick in i hall, han har kört någon vecka med laget redan. Under sommaren har vi alltid fystränare och en extern del som kör med spelarna. Finskorna (Oona Kauppi, Veera Kauppi, My Kippilä och Tuulia Aho) kom förra onsdagen, så när alla spelare har varit på plats så har hela staben varit på plats.

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: