Innebandy för gatubarn

Floorball4all - en rörelse som håller på att erövra Eurasien

ANNONS

De två medgrundarna av Floorball4all Eurasia Daniil Opinca, landskoordinator i Moldavien, och Vova Vitruk, landskoordinator i Ukraina, berättar om Floorball4all Eurasia.

Del 11 (den sista) i artikelserien om projektet "Innebandy för gatubarn" som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Hur uppstod idén att starta Floorball4all Eurasia?

– Idén att utveckla innebandy i Eurasien föddes 2010 när ledare från Uzbekistan, Ryssland och Moldavien deltog i utbildningar i Ukraina. Impulsen kom från idrottsministeriets Eurasiska-skola, som började inkludera innebandy i programmet. Vi återkom till denna idé 2017 när vi alla träffades på Eurasian Sports Conference. Så 2018 ägde den första officiella Eurasien-utbildningen rum i Moldavien, vilket var starten för Floorball4all Eurasien.

Daniil Opinca och Vova Vitruk från Floorball4all Eurasia.

Daniil Opinca och Vova Vitruk från Floorball4all Eurasia.

Vad exakt görs för att locka nya tränare? Hur utbildas tränarna?

– I början var det mycket svårt att rekrytera tränare eftersom innebandy var nytt i våra länder. När vi anordnar kurser annonserar vi på sociala medier, i kyrkor, sociala organisationer eller idrottsklubbar. Vi presenterar vad innebandy är och hur det kan användas i ungdomsarbetet. Just nu skapar vi nytt undervisningsmaterial och översätter det till ryska och moldaviska för att kunna utveckla tränare, spelare och klubbar. I Ukraina kunde vi till och med starta ett träningscenter för innebandy 2019. Utbildningen består av 6 moduler på vardera 3 dagar.

Hur stort är Floorball4all Eurasia för närvarande? Hur många länder deltar och hur många tränare finns det totalt?

– Floorball4all Eurasien har från och med 2020: 2694 spelare, 170 tränare och 87 klubbar i 7 länder (Ryssland, Moldavien, Ukraina, Kazakstan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan).

Innebandy under bar himmel i Moldavien.

Innebandy under bar himmel i Moldavien.

Vilka är de största problemen i deras arbete?

– Det största problemet är det enorma territoriet, vilket leder till följdproblem - långa avstånd som gör utbildningen dyrare, svårigheter med att transportera utrustningen. Men det råder också brist på utbildningsmaterial på ryska och brist på utrustning för försäljning i många länder i regionen.

Vilka är era mål för framtiden, vilka projekt kommer ni att påbörja snart?

– För att kunna växa ytterligare är det nödvändigt att få fram lämpliga ledare till nationella samordnare. De kommer sedan att ansvara för att bygga upp nationella team för att hjälpa till att utveckla Floorball4alls arbete. När det gäller utbildning av tränare håller vi på att utveckla och översätta nytt material för tränarna. Vi letar också alltid efter lokala partners som vill delta i Floorball4alls arbete. Slutligen vill vi snart starta projekt i Armenien, Georgien och Vitryssland.

Vad har varit er största framgång i ert arbete? Vad är ni extra glada över?

– Den största framgången med vårt arbete är de förändringar som vi kan se. Vi är mycket glada över att sedan Floorball4all-rörelsen startade i Eurasien har antalet spelare, tränare och klubbar minst fördubblats. Det gör en enorm skillnad i samhället!

Infoklipp om Floorball4all Eurasia:

Vill du veta mer om arbetet eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations

Du kanske även vill läsa:
Rumänien - projektet som förvandlades till ett mästerskap
Rumänien - projektet som förvandlades till ett mästerskap
Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"
Uppstarten i Kenya: "Föräldrar ville ge oss sina barn"
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Så var den första sydamerikanska innebandyturneringen
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Innebandyn sprider sig i Sydamerika
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Brasilien - innebandy i fotbollens land
Den här artikeln handlar om: