Foto: IBK Göteborg
Allsvenskan västra/södra

Svensk mästare klar för Allsvenskan

ANNONS

Innebandymagazinet kan avslöja att SSL-jagande IBK Göteborg gjort en riktigt spännande värvning.

Rebecca Skogsén började spela innebandy i Björkekärrs IBK (blev IBK Göteborg efter hopslagning med Robertshöjd BK) som tio-åring. Björkekärrs 91:or blev snabb väldigt duktiga och ett helt gäng blev värvade till Pixbo Wallenstams JAS-satsning, som skulle bli väldigt lyckad. Säsongen 09/10 fick kapten Skogsén lyfta bucklan i luften i Landskrona Idrottshall efter att Pixbos tagit sitt första JSM-guld i DJ18 efter att ha besegrat IKSU med 4-3. Något som senare skulle visa sig bli kaptenens sista match på ett tag.

– Efter framgångarna kändes det som att vi som lag hade nått våra mål och personligen ville jag bli ekonom, ta mig ut i världen samt bli militär vilket blev de nya utmaningarna, säger Skogsén till Innebandymagazinet. 

Både ekonom och militär är något som centerklippan kan checka av nu då hon uppnått båda målen i sin civila karriär. Men under hela tiden har hon haft planer på att göra en comeback på elitnivå igen men det har aldrig blivit av fullt ut. Chanser har dock inte saknats utan hon har inför varje säsong fått erbjudanden från flera elitklubbar men valt att tacka nej och spelat vidare på läge nivåer. Men nu kan Innebandymagazinet avslöja att Skogsén kommer att göra comeback i Allsvenskan efter elva års frånvaro och hon kommer göra det med moderklubben IBK Göteborg.

– Jag har länge funderat på att göra en comeback till denna nivå men självförtroendet kan ha satt lite käppar i hjulen och steget togs aldrig. Insikten i att det är kul innebandy som spelas på denna nivå. Känslan när bollen liras i laget och tempot är högt gör att jag blir väldigt peppad överlag faktiskt. Sedan så ska jag inte sticka under stolen med att jag gillar utmaningen. Fick lite inspiration från före detta Björkekärrare också som gjorde att jag insåg att jag saknat klubben samt Allsvenskan i sig. 

Förutan att ha utbildat sig till ekonom och militär har även Skogsén två udda innebandymeriter som inte många spelare i Allsvenskan kan skryta med då hon har spelat en säsong i Kina och en säsong med ett herrlag i division 4. 

– Jag bodde i Kina i 1,5 år när jag pluggade så det var obligatoriskt att lira lite där med. Det var rätt coolt att ha spelat mot ett uiguriskt lag, men de var inte så bra men ändå, skratt.

Det känns som om utmaningar är något av en röd tråd genom dit liv och för två år sedan spelade du en säsong i Herr4an med Göteborg City IBK. Hur kom det sig?

– Det var en tjejkompis till mig som ville spela med herrar så jag hakade på! Det var riktigt lärorikt. Fysiskt är det ju uppenbart att det finns skillnader och utmaningar. För min del gällde det att ge mer procentuellt sett av mitt max än vad jag ansåg killarna gav för att hamna på en rätt jämn nivå med dem. Mentalt är en helt annan femma men bara i början sedan gick det över. Då frågade jag mig själv varför jag ens hade försatt mig själv i den situationen, ensam kvinna i serien (tjejkompisen slutade).

Hur säsongen med herrarna och erfarenheten av spel i Kina kommer hjälpa henne i comebacken i Allsvenskan är oklart i dagsläget. Men en sak är i alla fall säker och det är att Skogséns comeback i moderklubben efter 14 år ute på vift är en av säsongens mest spännande värvningar i Allsvenskan. Hon är fortfarande en grymt bra tvåvägsspelare med en blick för spelet som inte många kan skryta med. Sedan har hon ju en ny utmaning framför sig och som bekant har hon hittills aldrig misslyckats med en utmaning. 

– Formen är god men jag har en del år att ta igen också vilket är en utmaning såklart. Jag tror att säsongen kommer att kräva ett sammansvetsat lag men när vi når det så kommer det inte att vara några konstigheter att nå målen vi har som lag och klubb.

Video: Här lyfter Skogsén bucklan i luften i Landskrona Idrottshall efter guldet i DJ18 2010



TV: Zorroprofilen om allvarliga olyckan - "Hade tur"

Alexander Nede: "Man får vara glad att man står här idag"

Matchrapporter: Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot IBK Göteborg Lindås klart för kval efter seger mot IBK Göteborg IBK Göteborg avgjorde med fem mål i tredje perioden IBK Göteborg slog Växjö IBK efter Kajsa Högemarks dubbel Delad pott när IBK Göteborg tog emot Lindome

Den här artikeln handlar om: