Bild: Innebandymagazinet utgåva 2001
Retro

Världens 10 största innebandystjärnor för 20 år sedan

ANNONS

År 2001 rankade Innebandymagazinet de största stjärnorna i innebandyvärlden.

Läs också: "Måste tacka ja till att vara med på Fångarna på fortet"

Betygen: Utstrålning + Ur mediasynpunkt + Färdighet på planen = Stjärnstatus totalt

1. Jonathan Kronstrand, Haninge IBK

Haningespelaren är den perfekta stjärnan för innebandy. Han ser tuff ut, är tuff, har en cool spelstil och är otroligt skön vid sidan av planen. Dessutom älskar han att stå i centrum för allas uppmärksamhet på planen. När Jonte gör mål märks det. Han har innebandyvärlden just nu mest kända fejs och är otroligt populär i Schweiz och Tjeckien. 

Betyg: 10 + 9 + 10 = 29

 

2. Mika Kohonen, Balrog IK

Finlands superlirare låter mest tala om sig på plan. I Finland var han den klarast lysande stjärnan innan han flyttade till Sverige. Sedan förra säsongens 107 poäng i elitserien har Mika skrivit in sig i historieböckerna. Hans poängrekord har inte bara gett eko i innebandysverige utan hela innebandyvärlden talar om hans poängrekord. 

Betyg: 8 + 9 + 10 = 27

 

3. Niklas Jihde, Pixbo Wallenstam IBK

Ringer rikspressen, så ringer det till Göteborg. Niklas är i särklass Sveriges skickligaste media-innebandyspelare. Niklas är en riktig superstar i hela innebandysverige och får överlägset mest autografförfrågningar. Han är klart den stora favoriten bland landets alla knattespelare. Dessutom är han numera nästan lika het som genombrottssäsongen 97/98. 

Betyg: 8 + 10 + 8 = 26

 

4. Martin Olofsson, Alligator Malans (Schweiz)

Har varit en av medias favoriter sedan debuten i Globen-VM. Övikaren är inte som de andra i landslaget. Han är väldigt blygsam och helt annorlunda utanför än på planen. På innebandybanan älskar han uppmärksamheten och tar gärna stor plats. Har varit Sveriges bästa forward de senaste tre åren och varit den bästa spelaren i de två senaste VM-turneringarna. 

Betyg: 8 + 8 + 9 = 25

 

5. Esa Karjalainen, SSV (Finland)

Har spelat innebandy på elitnivå nästan lika länge som samtliga på listan totalt… Esa är innebandyns stora levande legend som var med i tidernas första landskamp 1985. Har fem SM-guld i Sverige och två finska guld, dessutom två VM-guld. Är numera en av finska elitseriens bästa backar och ingick i All Star Team i senaste Europacupen. 

Betyg: 6 + 9 + 6 = 21

 

6. Janne Tähkä, Josba (Finland)

Ingen glömmer Zorrofinterna i landskampen i Lathis hösten 1999. Bollgeni och superdiva på planen, snäll och tillbakadragen utanför banan. När Janne Täcke spelar höjs publiksnittet i varje hall i Finland. Den finländske Zorrokungen är enormt populär både i Finland och Sverige. 

Betyg: 5 + 8 + 7 = 20

 

7. Magnus Augustsson, Pixbo Wallenstam IBK

Har hittills haft karriärens tuffaste säsong. Tog ett välbehövligt sex veckors uppehåll men är nu tillbaka. Har länge varit Adidas reklampelare och har synts flitigt i diverse reklam. Är en åsiktsmaskin som ofta syns i media när något ska sågas. 28-årige ”Aga” gjorde debut som 16-åring i Pixbos A-lag 1990.

Betyg: 5 + 7 + 7 = 19

 

8. Peter Nilsson, Warberg IC-85

Wicaren är superstjärna i den enda staden i landet där man kan vara kändis för att man spelar innebandy. I Varberg är det WIC-85 som gäller och här är Peter Nilsson kungen av Varberg. Peter är bolltrollaren, gnällspiken och målskytten i samma person. 

Betyg: 7 + 5 + 7 = 19

 

9. Johan Anderson, Jönköpings IK

Nästa stora stjärna i innebandyvärlden. 1999/00 säsongs rookie i elitserien gjorde förra säsongen 45 mål. Årets säsong ser ut att bli ännu bättre. Är just nu enda ungtuppen som platsar på listan. I rätt lag och stad kan Johan bli hur stor som helst. 

Betyg: 4 + 5 + 9 = 18

 

10. Mark Wolf, Pixbo Wallenstam IBK

Spelar sin fjärde säsong i Sverige och är snart världens meste landslagsspelare. Är Schweiz populäraste innebandyspelare. I Schweiz är han så pass känd att han figurerat på förstasidorna i schweiziska skvallertidningar. 

Betyg: 6 + 7 + 5 = 18


 

TV: "Blir en väldigt speciell säsong, säkert mer speciell än förra"

Produkttillverkaren Unihocs Johan Jihde om hur deras verksamhet påverkas av coronapandemin.

 

Den här artikeln handlar om: