superligan 2021/22
Robin Nilsberth, Pelle Tarenius och Nicklas Hedstål.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Fem heta frågor inför SSL-säsongen

ANNONS

Här är de stora frågeställningarna som kommer prägla kommande säsong i SSL herr.

Med 62 dagar kvar till SSL-premiären, som spelas mellan Sirius och Djurgården, passar Innebandymagazinet på att sammanfatta de mest spännande narrativen och de hetaste frågeställningarna som omgärdar säsongen:

Vilka ska lämna mittenträsket?

En årlig tradition är att ställa sig frågan om vilket utmanarlag som är närmast att ro på Falun och Storvreta. Svaret på det förra säsongen blev Kalmarsund och mycket talar för att samma visa upprepar sig i år igen, även om både Helsingborg och Växjö vill ha ett finger med i spelet efter sina fina värvningar i sommar. 

Däremot är det större frågetecken för de andra lagen som brukar nämnas i samma fack: Dalen, Mullsjö, Linköping, Pixbo och Linköping. Jag skulle vilja påstå att inget av lagen haft en särskilt lyckad sommar när det kommer till värvningar, lagen har snarare försämrats. Mullsjös trupp står sig starkast av ovan nämnda lag och resten av gänget har fortfarande bra lag som kan nå semifinaler, men det känns som man är en bra bit från att kunna vara nära en finalplats i skrivande stund.

Hur repar sig Storvreta efter snöpliga finalförlusten och spelartappen?

Förlusten mot Falun i Gävle är nästan definitionen av antiklimax. Även om en del menar att de målades upp som för stora favoriter i finalen så hade de trots allt pressen på sig. Man hade gjort en fantastisk säsong utan några större problem - man klarade av manfallet som uppstod med skador och andra anledningar till att spelare försvann på ett ypperligt sätt. Det var som uppbäddat för att Mattias Samuelsson och Henrik Stenberg skulle få ett drömavslut, men Falun ville annat.

Nu har såren fått tid för att läkas och stjärnor som Andreas Stefansson, Calle Kostov-Bredberg och Otto Weidman kommer in med nytt och fräscht blod som gör att generationsväxlingen ska kunna genomföras på ett smidigt sätt. När Rickie Hyvärinen, Mika Kohonen och Hannes Öhman alla lämnade Storvreta under ungefär samma tidsperiod så dröjde det inte länge till man tog ett nytt guld – upprepar man den succén nästa vår? 

Hur ska nykomlingarna egentligen klara sig kvar?

I skrivande stund ser årets nykomlingar, Djurgården och Hagunda, mer eller mindre chanslösa ut i kampen att klara nytt kontrakt – framförallt de sistnämnda. Hårda ord, jag vet, men tittar man på värvningarna man gjort ser det ut som att de gör sig redo för en ny säsong i Allsvenskan och inte SSL. Djurgården har inte haft det riktigt lika tufft i sommar som Hagunda, och man har fortfarande en trupp som håller hög allsvensk klass, men ska man hamna före bottentippade lag som Jönköping, Sirius och Thorengruppen så kommer det krävas mer. 

Gällande Hagunda så finns det duktiga spelare kvar från förra årets trupp, men man har tappat för många etablerade namn för att kunna stå sig i SSL. När åtta av lagets värvningar dessutom kommer från Herr1an så känns det närmast nattsvart. Till och med Herr1an-laget IBK Teknologerna, också de ifrån Uppsala, har gjort en bättre #ibsilly än Hagunda med värvningar som Jakob Drews och Joakim Alvinder.

Kommer Hedstål stå pall för trycket?

Det finns nog ingen mer otacksam uppgift i SSL än att ersätta Thomas Brottman som huvudtränare i Falun. Nicklas Hedstål, som antog utmaningen, kommer få det hett om öronen direkt och paralleller med ”Brolle” kommer dras konstant inledningsvis – speciellt om resultaten uteblir i starten. 

Hur redo är det väloljade maskineriet för nya förändringar och idéer? Kommer det grymtas ”så här var det aldrig under Brottman” i Faluns omklädningsrum? Nicklas Hedstål är en duktig och erfaren tränare och han kommer till vad många beskriver som ett självspelande piano med superproffs på varje position, men en sådan stor förändring som tränarbytet faktiskt innebär kan leda till friktion. Faluns stjärnor har varit i klubben en lång, lång tid och deras röster väger starkt – vad händer om en hypotetisk situation uppstår där Galante, Enström och Emil Johansson känner missnöje över Hedstål? 

Är Kalmarsund ”på riktigt”?

Jag inledde min text med att ta upp utmanarlagen och avslutar den med ett lag som ska bevisa att man inte är ett i den kategorin. Det har varit lag uppe förr som slagits i toppen, där både Linköping och Växjö nått final, men visst är Kalmarsund något annat?

Varken Linköping eller Växjö besegrade Falun eller Storvreta i en slutspelsserie. Kalmarsund var visserligen en förlust ifrån att åka ur semifinalen mot Falun, men man var långt ifrån chanslösa. Det pratades mycket om spelarnas orutin i slutspelssammanhang men belackarna tystnades snabbt, då Kalmarsund stundtals såg ut att ha spelat slutspel i tio raka säsonger. Det säger något om hur bra sammansatt lag man har. Nu är Marcus Johansson, Simon Nilsson och Alexander Brinkmann borta, så den här säsongen blir ett riktigt test för att se om Kalmarsund ska börja räknas in i gigant-kategorien istället för utmanar-diton. Upp till bevis!


TV: "Blir en väldigt speciell säsong, säkert mer speciell än förra"

Produkttillverkaren Unihocs Johan Jihde om hur deras verksamhet påverkas av coronapandemin.

Den här artikeln handlar om: