Nyförvärvskollen
Superligan

Nyförvärvskollen: Växjö IBK

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Växjö, som plockat in några riktigt intressanta namn till kommande säsong

Santtu Strandberg

Född: 1991

Position: Målvakt

Kommer ifrån: EräViikingit, finska högstaligan

Statistik 2020/21: -

Kommentar: Växjö har en fin målvaktstradition där Viktor Kastegren varit senast på tur att skina mellan kassarna. Innan dess hade man finländaren Eero Kosonen, världens bästa innebandyspelare 2018, och nu prövar Växjö ytterligare en spelare från grannlandet i öst. Kastengren har haft det tufft att återhämta sig efter covid-19 och fortsätter den problematiken så kommer Strandberg vara förstavalet. Har fått goda vitsord från Finland där han också har landslagsrutin. Att leva upp till Kosonens bravader blir svårt, men visst finns det goda möjligheter till att Växjö gjort ett nytt målvaktsfynd i Finland. 

Manuel Maurer

Född: 1993

Position: Forward

Kommer ifrån: Floorball Köniz, schweiziska högstaligan

Statistik 2020/21: 45 poäng (21+24) på 27 matcher i Schweiz, 14 poäng (7+7) på sex matcher i SSL med Växjö

Kommentar: Det räcker med att ta en titt på statistiken ovan för att se vad det är för typ av spelare som Växjö landat – världsstjärnan är ett av seriens absolut bästa nyförvärv. Han lånades in under säsongen av Växjö och gjorde då stor succé, precis som han gjorde säsongen 2018/19 när han bar den safirblåa tröjan. Maurer är nu med från start då han skrivit på ett tvåårskontrakt, och det är inte bara Växjö-publiken som ska njuta över att få se honom i svensk innebandy igen – det här är en vinst för hela Superligan, även om konkurrenterna kanske säger annat. Växjö hade många duktiga offensiva spelare ifjol men kanske inte någon som stack ut lite extra, men det är precis vad man får med Maurer.

Adam Nilsson

Född: 1999

Position: Forward

Kommer ifrån: Strängnäs IBK, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 36 poäng (23+13) på 15 matcher

Kommentar: Har gjort tre säsonger på elitnivå – alla i Allsvenskan med Strängnäs – och svarat för 130 poäng på dessa, fördelat på bara 58 matcher. Nu är alla nyfikna hur den jagade rightforwarden kommer klara steget upp till SSL, men för den som följt Allsvenskan noga så ser det inte ut som om Nilsson kommer ha några problem med det. Det finns en anledning till att han var jagad av flera lag i våras, och Växjö får skatta sig lyckliga över att ha vunnit kampen. Laget har två väldigt vassa toppkedjor, så oavsett vilka Nilsson får spela med så kommer han få chansen att prestera med en bra omgivning runt sig.

Fabian Hansson

Född: 1997

Position: Back

Kommer ifrån: Höllvikens IBF, SSL

Statistik 2020/21: 11 poäng (4+7) på 26 matcher

Kommentar: Är Växjös minst hypade nyförvärv, men här kan smålänningarna ha gjort ett fynd. Förstärker en redan stark backsida och var en av Höllvikens bättre backar förra säsongen. Enligt sportchef Erik Eskils så ha Hanssons spelartyp varit eftertraktad av klubben, men samtidigt svårhittad, då han beskrivs som en högerfattad vänsterback som är stor och stabil, med fina egenskaper i det defensiva spelet. Kan blomstra i ny omgivning och kanske få mer utlopp för sin offensiv i ett bättre lag, han gjorde exempelvis 14 mål på 19 allsvenska matcher 2016/17.

Marcus Ekengren

Född: 1994

Position: Center

Kommer ifrån: IBF Örebro, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 48 poäng (26+22) på 21 matcher

Kommentar: Precis som Adam Nilsson är detta en poängstark forward som värvats in från Allsvenskan, men Ekengren har till skillnad från nyss nämnde Nilsson redan visat vad han går för i SSL då han gjorde 79 poäng på 59 matcher i Örebro-tröjan. Lämnar nu tryggheten hemma i Örebro för första gången i karriären – han såg nästan ut att bli deras svar på Johannes Wilhelmsson – och det ska bli minst sagt spännande att se hur han fungerar i en ny omgivning, då kommer likt många av Växjös andra värvningar kommer till ett lag med bättre spelare runtom sig. Har spelat forward under stora delar av karriären men kommer här att gå som center.

Ledarstaben

Johan Schönbeck blir kvar som huvudtränare även nästa säsong och man har inte presenterat några andra ledarstabsförändringar.

De har lämnat

Simon Westgärds, forward (Nykvarn)

Fredrik Andersson, back (klubb oklar)

Kevin Rigogiannis, forward (Nykvarn)

Lukas Rigogiannis, center (Nykvarn)

Karljohan Ahlroth, forward (Nykvarn)

Martin Stolt, målvakt (klubb oklar)


.



TV: "Blir en väldigt speciell säsong, säkert mer speciell än förra"

Produkttillverkaren Unihocs Johan Jihde om hur deras verksamhet påverkas av coronapandemin.

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: