gustav jansson
Gustav Jansson.
Foto: Per Wiklund och Jimmy Palm
Allsvenskan södra

Målvakten förklarar sin kovändning: "Varit den avgörande faktorn"

ANNONS

Gustav Jansson står i Allsvenskan nästa säsong – detta efter att ha stängt den dörren helt.

Efter sju raka säsonger i Jönköpings mål valde veteranen Gustav Jansson, som fyller 30 i vinter, att testa marknaden. Han kopplades ett tag ihop med Växjö, men tiden rann ut och det blev aldrig något klubbyte inom SSL – som var Janssons ambition.

– Jag hade kanske en tro på att jag hade gjort det bättre än vad jag uppenbarligen har gjort, med tanke på att man hamnat där man hamnat. Men det är rätt lugnt än så länge: Jag kan hålla på med egenträning och så får man se vad som händer sen, sa han till Innebandymagazinet i slutet av maj.

Målvaktsplatserna i Superligan blev färre och färre och de alternativ som egentligen fanns kvar på elitnivå var i Allsvenskan, men det var en serie som Jansson sett tillräckligt av. 

- Det är några allsvenska klubbar som har hört av sig men det är inte speciellt intressant, om jag ska vara helt ärlig. Det är inte där jag vill spela, jag vill vara på den högsta nivån. Annars kan det kvitta nästan. Jag har varit och härjat i Allsvenskan och har hållit på i elva år på elitnivån nu – då vill man inte spela i Allsvenskan. 

Därför var det nog många som satte kaffet i halsen när han blev klar för allsvenska Lagan förra veckan. Succélaget från förra säsongen, som nådde kvalsemin, hade tappat seriens bästa målvakt Erik Svensson och hade en plats över – och den tog Jansson.

- Jag var ganska inställd på att det inte skulle bli någonting, men jag visste inte vad vi (familjen) skulle göra med all tid. Så jag kommer vara med och köra ett par pass i veckan men inte fullt. Det hade inte funkat annars, säger Gustav Jansson till Innebandymagazinet.

Du sa att du ville spela på den högsta nivån, och att det egentligen kan kvitta annars, och nu är du klar för spel i Allsvenskan trots allt. Hur kommer det sig att det blev en sådan kovändning?

- Jag vet…det är det som är grejen: Lite så känns det ändå, det ska jag inte säga någonting annat om. Samtidigt sa jag att innebandyn är förbannat roligt i den intervjun. Jag har fått väga det mot varandra: innebandyn kommer vara roligare än att spela på högsta nivån. Jag håller också igång för ett eventuellt nästa år också. Som det är just nu så hade inte en SSL-satsning funkat med min vardag. Då hade jag tvungen att vara helt föräldraledig, men inte ens det hade funkat som våran vår har varit med våra kära barn. Jag har fått ändrat om i schemat för att få ihop det och det har varit lite småstrul, och när det blir två (barn) så blir det stora strul istället, säger han skämtsamt. 

Men timingen och upplägget med Lagan gjorde det möjligt till slut?

- Det har varit den avgörande faktorn. Jag var inställd på att det inte skulle bli någonting. Jag hade inte bestämt mig när jag kom ner och tränade första gången (med Lagan), jag ville se hur laget såg ut. Jag blev faktiskt extremt imponerad! Tekniskt sett är spelarna lika bra som de i SSL. Jag vet inte hur bra de är taktiskt än, men av det jag såg så blev jag väldigt imponerad.

På vilket sätt blev du imponerad? 

- Jag går mycket till backarna och de hade det här sunda tänket och fattade. Det gör inte ens alla spelare i SSL när man försöker förklara någonting. Ska jag förklara vinklar och vad jag behöver hjälp med och sånt…de har det här defensiva tänket i sig: ”Om jag står på den ytan, var är målvakten då i förhållande till mig?”. Jag personligen kommer få mycket hjälp av spelarna i det defensiva.

Jansson har spelat med ett otal backar framför sig genom sina år i Jönköping, och väljer att skicka iväg en liten kärleksfull passning till en av dem som till nästa säsong återfinns i rivalen Fagerhult Habo: Robin Raske

- Jag är glad att jag inte har honom där bak längre (skratt). Jag kommer aldrig äta upp det för jag hade honom framför mig i sex år och har aldrig skällt så mycket på en spelare som jag skällt på honom. Kanske att det var mer på Emil Nilsen, han har jag också skällt på en del. 

Lagan nådde alltså SSL-kvalet i våras, till mångas förvåning. Där väntade ett betydligt mer etablerat och erfaret Warberg, som gick vidare. Under sommaren har man också drabbats av några tunga spelartapp där Alexander Zoric och Josef Sankell sticker ut mest, tillsammans med Erik Svensson som tidigare nämnts.

- Jag kollade inte så mycket på dem under serien men såg kvalmatcherna samt sista grundseriematchen mot Lerum. De vill inte släppa in mål – de har hellre vunnit med 1-0 än 10-9. Så har det varit innan, nu vet jag inte om det är så fortfarande, jag har inte varit där tillräckligt mycket. Men de hade Erik Svensson där förra året och han är bra, så jag kommer inte kunna komma hit och göra någonting halvdant. Jag måste ligga i för att hålla samma nivå som han gjorde – om inte ännu bättre, säger Jansson och forsätter:


- Det är inte samma som SSL och då behöver man lägga sig på en ännu högre nivå. Även om jag inte kommer vara med och köra hela tiden med laget rent innebandymässigt så kommer jag köra mycket på egen hand och lägga mer fyspass här hemma. Så jag tror jag kommer kunna göra en bättre säsong än vad jag gjort innan, i det långa loppet. Det hoppas jag på i alla fall! Det är inte så att jag tänkt trappa ner, då hade inte innebandy varit så kul. Tycker jag det är kul så kommer jag köra jäkligt hårt också!


TV: "Blir en väldigt speciell säsong, säkert mer speciell än förra"

Produkttillverkaren Unihocs Johan Jihde om hur deras verksamhet påverkas av coronapandemin.

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: