Nyförvärvskollen
Nellie Öhgren.
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan

Nyförvärvskollen: Thorengruppen IBK

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är regerande mästarna Thorengruppen.

My Kippilä

Född: 1996

Position: Back

Kommer ifrån: KAIS Mora, SSL

Statistik 2020/21: 22 poäng (10+12) på 24 matcher

Kommentar: En av de häftigaste värvningarna som genomförts under sommaren. Anlände till svensk innebandy för sex säsonger sedan som ett hypat namn, och visst har hon levt upp till förväntningarna. En av världens bästa på sin position och anländer till Thorengruppen med en stor hunger för guld: Det har blivit fem silver i hennes fem senaste finaler, tre med Finland i VM och två i SSL med Mora. Vill man vinna guld så går man till Thorengruppen som blir fortsatta storfavoriter till SM-guldet, trots tappet av Delgado Johansson.

Nellie Öhgren

Född: 2002

Position: Center

Kommer ifrån: RIG Umeå, Allsvenskan

Statistik 2020/21: 15 poäng på 6 matcher i Allsvenskan (4+11), 1 (0+1) poäng på 9 matcher i SSL med Thorengruppen 

Kommentar: Samtidigt som ovan nämnda Kippilä kämpat hårt med att få vinna ett guld så behövde stortalangen Nellie Öhgren bara en grundseriematch och åtta i slutspelet på sig för att stå som vinnare i Sveriges bästa lag - detta innan hon ens hunnit ta studenten. Öhgren tjuvstartade alltså SSL-karriären i vintras, när hon lämnade RIG Umeå för Thorengruppen på dubbellicens. Imponerade tillräckligt mycket för att få ett kontrakt och har goda möjligheter att bli en permanent landslagsspelare i framtiden – sportchef Jocke Sjöström har till och med kallat Öhgren för ”en modern variant av Josefina Eiremo”, vilket inte är några dåliga vitsord.

Mathilda Ekenlinde

Född: 2002

Position: Back

Kommer ifrån: Nacka Wallenstam, SSL

Statistik 2020/21: 13 poäng (10+3) på 25 matcher 

Kommentar: Thorengruppen har redan landets mest stjärnspäckade trupp vilket gör att mycket fokus får ligga på att ta in lite yngre spelare som kanske inte riktigt är på A-landslagsnivå ännu. Även den uppgiften lyckades Jocke Sjöström bra med då han lyckats landa två av Sveriges bästa 02:or, för Mathilda Ekenlinde har likt jämnårige Öhgren potential att bli en viktig kugge i Sveriges framtida landslag. Backen gjorde nyligen sin första hela SSL-säsong (gjorde även 8 matcher 2019/20 med Nacka), och hennes insatser resulterade i att hon jagades av många lag i Superligan där svenska mästarna drog det längsta strået. Har i nuläget flera tunga namn framför sig i ordningen, men det kommer förmodligen inte dröja länge innan Ekenlinde utvecklats till en nyckelspelare. 

Tuulia Aho

Född: 1998

Position: Forward

Kommer ifrån: IK Sirius, SSL

Statistik 2020/21: 6 poäng (5+1) på 17 matcher 

Kommentar: Jag har överröst de andra nyförvärven med väldigt fina ord men när jag beskriva Aho får jag leta lite längre för att lägga på passande superlativ. Hade samma artikel gjorts för ett år sedan, när hon skrev på för Sirius, finns det chans att hon skulle ha målats upp som ett stort namn, men debutsäsongen i svensk innebandy blev inte särskilt lyckad. Hon drabbades av covid-19 som hindrade henne att prestera på topp, men nu finns det goda chanser för henne att visa upp sin rätta sida. Hon kommer till Sveriges bästa lag där hon spelat ihop med finska stjärntrio Oona och Veera Kauppi samt My Kippilä sedan tidigare. Får Aho hålla sig frisk från skador och sjukdomar, samtidigt som hon används i rätt miljö, så kan detta mycket väl visa sig vara en nyttig värvning för mästarna.

Ledarstaben

Det börjar brinna i knutarna, för SSL-säsongen närmar sig med stormsteg och Thorengruppen har fortfarande inte hittat en ersättare till huvudtränaren Christoffer Suominen. Det geografiska läget avskräcker kanske en del aspiranter till jobbet, men visst borde det locka att få ta över det här Harlem Globetrotters-liknande gänget? 

De har lämnat

Ida Waern, back (Falun)

Amanda Delgado Johansson, forward (Sirius)

Christoffer Suominen, tränare


TV: Så har målvaktsutrustningen utvecklats inom innebandyn

Unihocs Johan Jihde om utmaningarna med produktutveckling för målvakter: "Ekonomiskt tufft"

Matchrapporter: Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: