team thorengruppen
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan

Thorengruppens succétränare stannade – till slut

ANNONS

Därför tog Magnus Norrman beslutet att köra vidare ytterligare en säsong.

Etter 3-10-förlusten i Umeå-derbyt mot Dalen i omgång 9 låg Thorengruppen sist i SSL med bara två inspelade poäng. Nykomlingen hade fått en mardrömsöppning på säsongen och efter derbyt fick tränare Daniel Jernberg går. I förlustmatchen mot Falun omgången efter leddes man av en temporär tränarstab, men i omgång 11 stod IKSU:s förre guldtränare Magnus Norrman i båset.

Även om man inte vann varje match i början under ledning av sin nya tränare så kom poängen i en allt stadigare takt, och det skulle bara bli bättre och bättre – på de 16 matcher man spelade med Norrman som huvudtränare så tog man 23 poäng.

När säsongen avslutades låg man tia, med tio poäng ner till nedflyttning och 17 upp till slutspel. Därför låg en förlängning av Norrmans kontrakt högt upp på sportchef Jocke Sjöströms agenda, men det skulle dröja först till förra veckan innan man kunde presentera Norrman som huvudtränare för säsongen 2021/22. Det som fick Norrman att köra ett år till var påtryckningar från just Sjöström samt spelarna.

- Vi körde bara en halv säsong senast och resultatet blev bra. Sedan hade jag inte ambitionen att köra – jag klev in när läget var som det var förra säsongen. Men man har fått inspiration med tiden. När man såg hur killarna utvecklades individuellt och som lag så kände jag att det kanske skulle vara kul att se vad en hel säsong skulle innebära, säger Norrman till Innebandymagazinet.

Varför dröjde beslutet så länge?

- Jag har haft en hel del på sidan av som ska fungera med att vara tränare samtidigt. Jag har starka intressen som tar mycket tid, men jag tror vi kommer lösa det på ett bra sätt. Det är därför det har tagit tid: Man får värdera. Jag tycker allt är roligt och men när man har intressen som krockar med intressen får man ju prioritera. 

Utanför planen är Norrman bland annat jägare och har en jämthundstik som tränas för riktiga jakter. Han åker dessutom en hel del scooter, så det blir inte mycket tid över.

- Jag minns de finaste helgerna från ifjol. När snön vräkte ner här och vännerna var ute så var jag på väg på en resa. Det var lite tufft. 

Att vara tränare i SSL är tidskrävande – inte minst för de som tränar Thorengruppen, med alla långa resor?

- Exakt. Det är en enorm tid. Under coviden så har det inte varit flyg som gått varannan timme, det har varit max två plan per dag. Det genererar att vi åkte ner på fredagen och hem på söndagskvällen, för att spela en match. Det har varit tufft men jag tror det kommer lätta upp sig. Jag tror tillgängligheten på resor kommer bli bättre. 

Norrman sade tidigare att spelarnas påtryckningar låg som grund för att ta beslutet att fortsätta. De som läst på Innebandymagazinet under våren har säkert noterat hur många gånger som Norrman fått beröm av sina spelare, och det är något som han själv har tagit del av.

- Det är också en sak som jag inlät i det här: Spelarnas feedback och hur de har mitt ledarskap. När man får läsa det (spelarnas beröm) så är det en bekräftelse på att man går rätt väg. Det är det som de har saknat och önskat att de haft. Det värmer i hela hjärtat att få läsa det, det är därför man håller på med ledarskap. Man blir rörd. 

Det blev nästan dundersuccé med dig vid rodret ifjol. Blir det samma poängsnitt hela säsongen som kommer nu?

- (Skratt) Ja, målsättningen har vi inte satt i laget men jag har en själv. Det är en otroligt tuff konkurrens när man spelar i högsta serien. Målsättningen är alltid att hålla sig kvar men jag tycker att vi ska spänna bågen och sikta mot slutspel – vi har det materialet. Poängsnittet som vi hade under andra halvan ifjol gör oss till ett slutspelslag. Så det är inte orimligt att spänna bågen dit. 

Man har under sommaren tappat nyckelspelare som Mathias Hagert, Jim Johansson och Victor Öberg för att nämna några, samtidigt som det enda riktigt etablerade nyförvärvet är Mattias Ljunggren från Dalen. De andra nyförvärven är Elias Niclasson från Höllviken samt målvakten Oskar Miikonen som lyfts upp från de egna leden. Samtidigt känner inte Norrman någon oro att inte fler tunga namn har signats – snarare tvärtom. 

- Min filosofi är kanske inte att ”värva in”. Tittar man på utvecklingen vi gjorde på de unga spelarna ifjol så tror jag man stannar den produktionen på egna produkter om man tar in spelare som konkurrerar med dem. Det har gått rykten i stora delar av landet att Thorén satsar ungt och folk vill komma till oss. Spelare som har möjlighet att slå sig in, som kanske inte har stjärnstatus – det ska Thorén bygga vidare på, på den filosofin. 

- Jag tror inte på för hård konkurrens i ett lag, jag tror hellre på att vi lyfter upp en ung fjärdefemma från egna led som konkurrerar om speltid. Annars tror jag vi stannar utvecklingen på våra egna produkter. Det är samma med de som tog kliv förra säsongen, de kanske också stannar om de inte har en plats i special teams. Det är nyttigt att de känner den tryggheten och förtroendet från ledarperspektivet. Det kommer vara bättre än att värva in så man tappar harmonin i laget. 

Flera spelare fick, som Norrman nämner, en rejäl utväxling förra säsongen – inte minst Hampus Öhgren och Axel Hjälm. Nu hoppas han hitta fler fynd som ska kunna bidra framöver. 

- Många av våra killar i division 1 och 2, som jag är intresserad av att titta på, har gjort en fantastisk försäsongsträning. Vi har några 04:or och 05:or som är riktigt intressanta – varför inte ge dem en morot att få komma upp och kanske träna med A-laget? Det är så jag vill att fler lag ska tänka istället för att värva ihop lag hela tiden. 

- Drömmen är att få våra egna spelare att utvecklas till stjärnor!


TV: Elitdomarens fru dog av äggstockscancer

Glenn Boström körde frun till sjukhuset dagen innan han dömde SM-finalen: "Sex veckor senare lämnade hon oss"

Matchrapporter: Linköping starkast – efter två sena mål mot Thorengruppen Pixbo tog revansch – 8-6 mot Thorengruppen Växjö vann klart borta mot Thorengruppen IBF Falun besegrade Thorengruppen och toppar nu tabellen Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: