Nyförvärvskollen
Amanda Delgado Johansson.
Foto: Svensk Innebandy
Superligan

Nyförvärvskollen: IK Sirius

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Sirius, fjolårets succélag i SSL dam.

Michelle Wiki

Född: 1989

Position: Forward

Kommer ifrån: UHC Kloten-Dietlikon Jets, schweiziska högstaligan NLA 

Statistik 2020/21: 57 poäng (35+22) på 20 matcher

Kommentar: Sirius visade tidigt att man menade allvar med årets #ibsilly. Redan i början av mars kunde man presentera den schweiziska superstjärnan Michelle Wiki – utnämnd till världens nionde bästa spelare 2020. När sportchef Sara Orebrand ombads presentera sitt nyförvärv så nämnde hon knappt Wikis egenskaper med klubba och boll, istället var det hennes professionalitet och rutin som främst togs upp. Just erfarenheten som man får i Wiki kommer göra underverk för Sirius, som slutade fyra med en trupp som visserligen bestod av många duktiga spelare, men där det inte direkt kryllade av SM- och VM-medaljer. Wiki har gjort det bra under hennes två tidigare sejour i SSL, med Uppsala och Mora, och hon lär inte göra många besvikna nu heller.

Rebecka Jansson

Född: 2000

Position: Forward

Kommer ifrån: Telge SIBK, Allsvenskan 

Statistik 2020/21: 8 poäng (4+4) på 5 matcher i Allsvenskan, 19 poäng (10+9) på 16 matcher i SSL med Sirius

Kommentar: Här kan vi snacka om ”tur i oturen”. Hade inte Coronapandemin gjort sitt med den svenska innebandysäsongen hade förmodligen Rebecka Jansson gjort sig redo för en allsvensk säsong med Telge. Men serien stängdes som bekant ner och Jansson lånades in av Sirius där hon gjorde ett rejält avtryck. Det blev ingen supersuccé i hennes tidigare SSL-försök hos Täby men i Sirius blev det träff direkt. Nu är hon med från start, detta i ett lag som har än bättre trupp än senast. Frågan blir därför: Kommer Jansson blomstra i en bättre omgivning, eller kommer speltiden – och i längden produktionen – att minska då konkurrensen är tuffare? 

Tanja Stella

Född: 1988

Position: Back

Kommer ifrån: UHC Kloten-Dietlikon Jets, schweiziska högstaligan NLA 

Statistik 2020/21: 8 poäng (5+3) på 19 matcher

Kommentar: Ett välbekant namn i svensk innebandy efter sin femåriga sejour i Endre mellan 2011-2016. Likt sin landsmaninna Wiki så ansluter Stella med stor rutin – båda spelarna har passerat 30-årsstrecket vilket man inte kan säga om många etablerade SSL-stjärnor. I Stella får man en back på en hög nivå som är van med att gå långt i slutspel och tävlingar med både klubb- och landslag. Majoriteten av Sirius nyckelspelare finns längre fram i banan, vilket gör Stella till en oerhört nyttigt värvning som kan logga många minuter på backsidan.

Chiara Gredig

Född: 1996

Position: Back

Kommer ifrån: Piranha Chur, schweiziska högstaligan NLA 

Statistik 2020/21: 8 poäng (5+3) på 19 matcher

Kommentar: Tanja Stellas backpartner från senaste VM-turneringen. Finns mycket som talar att de återförenas igen, vilket i så fall hade inneburit att de bildar ett riktigt spännande backpar. Vi vet alla vad Stella går för, men vilken klass håller Gredig i SSL? Det återstår att se – schweiziska ligan och deras spelare ska inte överskattas, även om många spelare har klarat av steget till svensk innebandy bra. Kommer användas som en slags brygga mellan backarna och de mer offensiva spelarna i Sirius spel.

Elsa Frisk

Född: 1996

Position: Back

Kommer ifrån: KAIS Mora, SSL

Statistik 2020/21: 10 poäng (2+8) på 31 matcher

Kommentar: Även om Sirius schweiziska nyförvärv håller hög klass så kan det bli en lite längre startsträcka för dem att komma in i innebandyn som spelas i SSL – det problemet kommer inte Elsa Frisk ha. Den unga veteranen har spelat seniorinnebandy i tio säsonger varav fyra i SSL. I Frisk får Sirius en etablerad back på den här nivån som kommer bli nyttig för laget. Har funnits med på landslagets radar då hon togs ut till Guldsteget förra sommaren. 

Amanda Delgado Johansson

Född: 1995

Position: Forward

Kommer ifrån: Thorengruppen, SSL

Statistik 2020/21: 52 poäng (27+25) på 30 matcher

Kommentar: För sommaren var Sirius ett lag med en trupp som tippades hamnade på den nedre halvan av Superligans tabell. Ett år senare har man värvat in flera världsstjärnor och nämns till och med som en guldkandidat, och när man trodde att de hade överraskat tillräckligt på transfermarknaden så släppte det nästa bomb: Amanda Delgado Johansson. Hon har spelat i föreningen tidigare, när man hette Uppsala, och kommer från staden, och är dessutom i en perfekt ålder (fyller 26 i höst) och kommer som en färdig världsstjärna till Sirius. Kommer lyfta hela laget och föreningen och skapa ett stort intresse och mediahype samt, inte minst, vara navet i Sirius nya stjärnbygge. En 10/10-värvning!

Ledarstaben

Årets tränare 2020/21, Marko Palosaari, leder laget även nästa säsong. Får han lika bra träff igen, nu med en bättre trupp? Då finns det inga gränser på hur långt Sirius kan nå.

De har lämnat

Johanna Homi, forward (Classic)

Isabell Balzano, back (Åkersberga, tillbaka efter lån)

Tuulia Aho, forward (Thorengruppen)

Selma Frykholm, back/forward (Storvreta IBK)


TV: "Jag förstår varför de blir upprörda"

Elitdomaren Glenn Boström om Mullsjös omtalade utvisning i sista semifinalmatchen mot Storvreta.

§§§§

Matchrapporter: Målfest för Åkersberga IBF hemma mot Sirius Storvreta fortsätter att vinna – har nu tre raka segrar Målfest när Alunda krossade Sirius i Olandshallen Delad pott när IBF Borlänge tog emot Sirius Lisa Holmer i målform när Tyresö Trollbäcken vann mot Sirius

Den här artikeln handlar om: