sponsrat innehåll

Sveriges vassaste juniorlag gör upp i JAS Elit Cup

Äntligen är det dags för JAS-lagen att få mäta krafterna med varandra efter det långa uppehållet.

Sveriges JAS-lag har fått vänta länge på att få göra upp planen. Säsongen avbröts i förtid och inget officiellt matchspel har skett sedan förra hösten/vintern – men i augusti får JAS-lagen chansen att visa vad man går för. 

Då arrangeras nämligen JAS Elit Cup, detta i Örebro. Den startades 2011 och arrangeras av Örebro Innebandy, vars herrlag spelar i Allsvenskan.  

- Vi hade våra juniorer som vann SM två år i rad som blev som en liten bas. Man hade mött många lag i Sverige i andra turneringar så det var rätt så lätt att få ihop en slagkraftig cup. Det gick bra och sen spann det vidare - det var åtta lag den första turneringen men de senaste åren har vi haft mellan 20-24 lag, säger Janne Ekengren, som var med från början och startade upp cupen, och som är en stor profil inom Örebro-innebandyn. Han är med bakom kulisserna i cupen tillsammans med cupgeneralen Emil Lund.

Med andra ord är detta ett perfekt tillfälle att få kickstarta säsongen. Ekengren har märkt att många är svältfödda på att få spela och att det finns ett stort intresse att börja tävla igen, och de chanserna ges alltså i JAS Elit Cup som är en av av de mer populära juniortävlingarna i Sverige. Nytt för i år är också att man startat en F16- och P16-klass.

De lag som deltar tillhör årgångarna 2003-2006 på både pojk- och flicksidan. Många bra lag och spelare har genom åren spelat JAS Elit Cup: Faluns stjärnduo Emil Ruud och Malte Lundmark som representerade Örebro Innebandy samt flera från Nykvarns gyllene generation.  

- Det är många bra lag som alltid är med. Historiskt sett så är det många lag som spelat turneringen och sedan vunnit SM. Förra året vann Falun cupen och de hade varit en het aspirant på att vinna SM-guldet med. Men det är blandad karaktär på lagen – vi seedar grupperna i samband med lottningen. Det är viktigt att det blir en bra gruppindelning så inte topplagen möts direkt, berättar Ekengren.

Många spelare har en drivkraft att få mäta sig med allra bästa inom sin årsgrupp i landet. En del spelare kan dessutom vara med i båda klasserna vilket också gör att man kan ägna helgen till att svetsa samman en förening. Majoriteten av lagen är dessutom återkommande – det bästa kvittot en cup kan få.

Matcherna spelas 2x20 med rullande tid fram till de sista tre minuterna, då är det effektiv. Samtliga ettor och tvåor går vidare till slutspel, det är åtta lag som ska gå till slutspelet, och beroende på hur många lag som anmäler sig kan även de bästa treorna avancera. Vid sidan av finns det också ett B-slutspel.

Något som gjort att JAS Elit Cup blivit så populär är helheten – här får man allt man behöver för att kunna njuta av en fantastisk innebandyhelg med sina lagkompisar. 

- Vi spelar på fullstora planer och det är bra tid mellan matcherna, man behöver inte stressa för att hinna med allt. Att vi har bra planer är en väldigt viktig detalj. Det finns tre planer inom samma komplex. Man bor på en skola i närheten och det finns även hotell som bara är fem till tio minuter bort. Vi har också många duktiga domare som anmäler sig för att döma. Med andra ord har vi bra domare, mat och hallar!

Spelplatser: Örebro i Idrottshuset, Mellringehallen, Tybblelund

Klasser: P16 och F16 dvs 05 och 06, samt JAS-åldern, 03 och 04:or

Boende: Vi bor på en skola i närheten där man bor och äter. En del bor på hotell och det är nära till allt, 5-10 minuters promenad. Allt ligger centralt och bra, Idrottshuset blir navet för cupen

Hemsida: https://www.procup.se/cup/34512.htm