Jönköpings IK
Filip Björk och Hannes Nyström – två spelare som ska bära Jönköping framöver.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Ingen oro i Jönköping trots tunga tappen: "Ser det som ett gott kvitto"

ANNONS

Jönköping tvingas ersätta nyckelspelare ännu en gång – men sportchefen ser det som en positiv sak.

2019 lämnade Gustav Johansson (Mullsjö). 2020 var det Hannes Blomqvist (slutade), Anton Hedin och Simon Karlssons (båda Mullsjö) tur. Nu har Jönköping också fått säga adjö till Emil Nilsen (Falun), Otto Weidman (Stovreta) och Gustav Jansson (klubblös, men ryktas till Lagan).

Det småländska laget har sannerligen inte haft det lätt att behålla sina stjärnor de senaste åren, men trots detta har man gång på gång fått fram nya förmågor och aldrig riktig varit nära att åka ur serien de senaste säsongerna.

Jönköpings nya sportchef Joakim Nordén, som stod i lagets bås förra säsongen, väljer också att se det från den positiva synvinkeln – istället för att bekymra sig över att man haft svårt att behålla sina nyckelspelare så vänder han på det och belyser istället hur duktiga man varit på att utveckla spelare. 

- Vi ser det som ett gott kvitto – spelar man i JIK blir man en attraktiv spelare. Det är så vi säger till spelarna som kommer hit också: Det är här du kommer att utvecklas. Sen har vi ett jobb att göra nu i sportgruppen, att försöka behålla det och ta kliv uppåt i näringskedjan, säger Nordén till Innebandymagazinet.

- Det är klart att vi gärna hade velat behålla Emil och Otto framförallt. De andra tappen hade vi ganska bra koll på. Samtidigt har vi respekt för deras beslut och hoppas de kan vända hemåt någon gång. Emil är en Jönköpingskille från början och en fantastisk person, vi har mycket kontakt fortfarande så vi får se vad som händer i framtiden.

Det är svårt att klandra någon som vill lämna er för lag som Falun och Storvreta, men hade du samtidigt hoppats på att spelarna skulle visa mer klubbkänsla och stanna kvar trots anbud från bättre lag?

- Det finns det spelare som gör redan, så det är jag inte så orolig för!

I år har ingen spelar hittills lämnat för Mullsjö – hoppas du att Hedin och Karlsson blev de sista spelarna som tog det kontroversiella steget?

- Det spelar ingen roll om de går till Mullsjö, Linköping eller Pixbo. Vissa spelare vill vi ha kvar och väljer de en annan klubb får vi rannsaka oss själva, vad vi har gjort för fel. Men jag skiter vilket lag de går till.

För att ersätta sommarens spelartapp så har Jönköping varit väldigt aktiva på #ibsilly-marknaden. Man har värvat fem spelare från Allsvenskan: Alexander Zoric, Anton Ekstrand, Max Lindström, Josef Sankell och Emil Ödman, samt Albin Jakobsson från Kalmarsund. Emil Jacobsson, som var på dubbellicens förra året, ansluter permanent från Herr1an-laget Ledberg och från de egna leden plockar man upp Didrik Svensson och Hugo Junelind – du kan läsa om samtliga nyförvärv här.

- Vi vet om att vi är en av Sveriges bästa klubbar på att förädla och utveckla talanger. Det ser man på Otto, Emil och många därtill. Vi har gått på strategin att hitta unga och hungriga spelare, men samtidigt vill vi ha lite mer etablerade också så klart, sådana som har varit med förr. Det har vi fått i Josef Sankell och Albin Jakobsson. Så vi är väldigt nöjda med våran silly, absolut.

Hade ni velat få in fler spelare med mer rutin från SSL?

- Vi vet om var på näringskedjan som vi finns just nu. Då får man utgå från det. Vi tror väldigt mycket på de spelarna vi plockat från SSL-lag, vi har gjort helt rätt med att plocka in den typen av spelare och har varit väldigt noga med karaktärer i truppbygget.

Vilka av era nyförvärv bör publiken hålla ett extra öga på i höst?

- Vi har många spelare som kommer överraska. Det skulle vara enkelt för mig att säga Alexander Zoric, han har gjort mycket poäng i både Allsvenskan och division 1, men jag väljer att framhålla Emil Jacobsson. Han var med oss lite föregående år och har tagit fina kliv den här försäsongen. Samtidigt har vi en egen spelare i Simon Hult som kommer överraska många! Han är en hårt jobbande forward som också kan spela center. Han har bra blick, målsinne och passningsspel och så är han är stor och stark. Det är en väldigt duktig innebandyspelare som fortfarande är ung, så han har mycket kvar att lära, men över tid kommer han vara otroligt viktig för JIK framöver. 

Det är svårt att ersätta spelare som Nilsen och Weidman rakt av – vilka hoppas du tar nya kliv och blir era framtida nyckelspelare?

- Filip Björk som kommer vara lagkapten, kommer att vara otroligt viktig. Han har visat under försäsongen att han är bra. Sen har vi Emil Jacobsson och Simon Hult som sagt, samt en av U19-landslagets bästa backar i Hannes Nyström som kommer vara fantastiskt bra för oss. Vi har en väldigt bra bredd och något bra att bygga på, det är en bra grupp att jobba med samt att vi har fin energi från våra nya tränare (Emil Stille, Johan Anderson och Fredrik Ekwall).

Det som återstår för Jönköping är nu att få in en center till. Andra spelare som lämnat utöver de som nämnts i texten är Olle Hemmingberg, Filip Åkerblom (båda Fagerhult Habo), Andreas Nordh (Hovslätt) och Rickard Hessmer (slutar)


TV: "Jag förstår varför de blir upprörda"

Elitdomaren Glenn Boström om Mullsjös omtalade utvisning i sista semifinalmatchen mot Storvreta.

§§§§

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: