Framtidens SSL
Foto: FSSL
Svenska Superligan

FSSL:s nya vision för Svenska Superligan

ANNONS

Ordförande Krister Kalte berättar i en lång intervju om hur SSL ska bli Sveriges mest attraktiva liga.

Förra veckan hade Föreningen Svenska Superligan (FSSL) sitt årsmöte och ordförande Krister Kalte blev omvald på ytterligare ett år.

- Det är alltid positivt och hedrande att få förtroende att fortsätta jobba med att utveckla Svensk Innebandy och Svenska Superligan, säger Kalte till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Nu blev ju säsongen som vi har bakom oss något som vi absolut inte tänkt oss. Det har varit jobbigt på många olika sätt såklart både för alla klubbar men även för oss som jobbat med att driva på och försökt att skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra medlemmar. Jag tror att alla har drabbats av någon form av energitapp under säsongen men att vi nu ser ljuset i tunneln och kan lägga pandemisäsongen bakom oss och börja jobba med det vi ska, vilket är att öka intäkter till ligan och klubbarna.

Efter flera års bråkande med Svenska Innebandyförbundet fick ni ju äntligen rätt till de kommersiella rättigheterna för SSL. Hur har det gått att förvalta dem under den första säsongen?

- Det har varit en väldigt osäker period för alla och väldigt avvaktande i kontakten med nya partners. Vi har inte mötts av kalla handen och massor av nej, utan det har varit utdragna processer och mycket avvaktande, så nu hoppas vi på lite islossning framöver. Pandemin har skapat väldigt stor osäkerhet så de flesta har önskat vänta lite och se var saker och ting tar vägen. Men om allt går tillbaka till det normala igen så hoppas jag att vi kommer ha större framgång med att knyta till oss ett antal nya partners.

Under konflikten med Förbundet så var ni på gång att bilda en utbrytarliga och då presenterade ni flera nya partners som skulle vara med på tåget. Hur många av dem har ni sajnat upp?

- Vi har ingått samarbete med Pantamera och Klubbhuset men en viktig sak har varit att lägga plattformen för SSL tillsammans med Sportexpressen. För att göra ligan attraktiv så måste den vila på en kvalitativ grund. Vi vet att vi hade lite barnsjukdomar initialt men oavsett dam eller herr, oavsett geografisk plats och oavsett arena så ska det se likadant ut och vara en jämn och bra kvalitet. Det är en grundförutsättning för att vi med trovärdighet ska kunna sälja SSL som produkt.

- Det vi har försökt att åstadkomma den första säsongen och komma till rätta med är alla problem som har varit. Nu har vi en stabil grund att utgå ifrån och därför har vi helt andra förutsättningar att nu sälja in produkten. Men självklart har pandemin lagt en blöt filt över alltihop. Men Jörgen (Lindgren, VD för FSSL) har haft väldigt många positiva samtal, men det har varit en väldigt avvaktande inställning att ingå avtal på grund av pandemin. Men vi måste börja landa samarbeten nu och det ser hoppfullt ut.

På årsmötet så presenterade styrelsen en ny vision för SSL de kommande åren, vad gick den ut på?

- Visionen är att vi ska skapa framtidens sportupplevelser och att Svenska Superligan ska bli Sveriges mest attraktiva liga. En vision är inte alltid uppnåelig utan den ska sikta högt. Men vi siktar på att göra SSL till Sveriges mest attraktiva liga och då är det ett antal saker som vi måste jobba med. Så detta beslutade vi på årsmötet, vilket styrelsen nu har att förhålla sig till.

Kan du ge några konkreta exempel hur ni ska göra verklighet av visionen?

- Vi har fyra fokusområden som ska bidra till att nå visionen och dessa är:

1. Ekonomi

Öka de centrala intäkterna för att bygga en central organisation. Just nu har vi en ideell styrelse och en VD som jobbar deltid. Med ökade intäkter vill vi bygga upp en organisation utöver att ge klubbarna utdelning.  

2. Upplevelse

Vi ska skapa en upplevelse i världsklass. Både innan, under och efter en match, i arenan samt även digitalt. 

3. Varumärke

Vi ska stärka ligans varumärke och där vi ska utgå från en tydlig värdegrund. 

4. Sporten

Vi ska göra oss attraktiva för partners, publik och tittare. Vi måste göra vårt yttersta för att utveckla SSL som produkt.

Kan du redan nu bjuda på någon nyhet som vi kommer få se under kommande säsong?

- Vi har ju ingått ett långsiktigt och nära samarbete med Sportexpressen och vi har en ambition av att utveckla detta tillsammans. Jag kan inte ge några konkreta exempel just nu, men kommande säsong kommer vi få se flera nya och förbättrade saker som ska utveckla SSL som produkt. Det kommer ge oss fler tittare, större räckvidd och större intressegrad. Det är något som föreningarna, vi som liga och även Sportexpressen kommer att tjäna på.

Det är har varit mycket fokus på sändningsrättigheterna av SSL under säsongen och det pratas mycket om att öka konsumtionen av innebandy. Vad tror du är viktigast för innebandyn som sport att öka tittarsiffrorna eller att öka publiksiffrorna?

- Livepubliken är såklart oerhört viktig och webtittarna likaså. Jag tror inte det finns någon motstridighet mellan de båda utan det finns utrymme för att båda ha många webbtittare och stor livepublik. Det är vår uppgift tillsammans med klubbarna att jobba och se till så att vi ökar både publikantalet och tittarna på webben. Det finns en hög intressegrad för innebandy på högsta nivå och till kommande säsong kommer det även att visas SSL i Tjeckien regelbundet. Det finn även ett intresse från Schweiz och Finland att se på världens bästa liga.

Just nu går det bara att se innebandy live och via webben, finns det några planer på att även sända innebandy i någon TV-kanal kommande säsong?

- Ja det finns planer på att utöka TV-sända matcher. Både att öka antalet frivisningar på webben jämfört med förra säsongen samt att utöka samarbetet med SVT. Det är ju redan klart att de kommer sända finalerna men det finns även ett ömsesidigt intresse att sända några matcher från grundserien. Men det är inget som är klart, men än önskan från vår sida att sprida innebandyn på högsta nivån.

  

TV: Elitdomarens fru dog av äggstockscancer

Glenn Boström körde frun till sjukhuset dagen innan han dömde SM-finalen: "Sex veckor senare lämnade hon oss"

Den här artikeln handlar om: