#ibsilly
Victor Öberg.
Foto. Tomas Brandt Wangel
Superligan

Thorengruppens kapten lägger klubban på hyllan

ANNONS

Avslutar innebandykarriären som 29-åring: " Det finns inte utrymme för tre karriärer på två personer"

Ska man kalla någon spelare ”Mr. Thorengruppen” så är det givet vem som kommer få det epitetet. Victor Öberg, född 1991, debuterade i klubben redan säsongen 2007/08, då i division 3, och har varit med på lagets långa resa hela vägen upp till SSL. Totalt har det blivit 13 säsonger i A-laget, enda gången som Öberg testade vingarna i annan klubb var i Dalen mellan 2010-2012. Han har också gjort två VM-slutspel med Estlands landslag.

Öberg är den spelare som gjort flest matcher i klubbens historia, men nu står det klart att han har gjort sitt sista uppträdande i den gröngula tröjan. Säsongen som gick, där Thorengruppen klarade kontraktet som nykomlingar, blir backens sista på en innebandyplanen.

- Jag tog examen på Umeå Universitet för tre veckor sedan, och började på ett nytt jobb förra veckan. Min sambo har också börjat på ett nytt jobb nyligen, det kombinerat med att vi har en dotter på snart två år gör att jag upplever att jag int har tid, säger Öberg till Innebandymagazinet.

Var det ett tufft eller svårt beslut att ta?

- Det är tufft så tillvida att man har spelat så länge, och jag tycker det är såpass kul med allt runtomkring som att tillhöra ett lag, och att få idrotta på högsta nivå. Men det känns naturligt samtidigt, jag vet hur mina förutsättningar är nu. Både jag och min sambo har ett jobb som kommer kräva mycket tid. Det finns inte utrymme för tre karriärer på två personer när vi har en dotter. Det känns tufft, men samtidigt naturligt och rimligt. 

Du kommer inte sakna bortaresorna till Helsingborg framöver, gissar jag?

- Bland annat, ja (skratt). Även de som är mitt i smeten, de i Jönköping och Växjö. Det är ganska bökigt att ta sig dit från Umeå. 

Vad betyder klubben för dig annars, nu när du varit där i så många år?

- De betyder jättemycket, såklart. Jag kom dit när jag var 16 och har fått en väldigt bra möjlighet att växa där, både som spelare och utanför planen. Jag har fått ta en stor roll ofta, både på och utanför planen, vilket har varit utvecklande. Idrott i sig är väldigt fostrande och jag har varit i Thorengruppen länge, där jag fått växa upp och lära mig mycket saker. 

När kommer tröjan upp i taket, tror du?

- (Skratt) Det törst jag inte svara på eller spekulera kring. Det får någon annan bestämma!

Just nu hänger det nämligen ingen Thorengruppen-tröja i Umeå Energi Arena – Öberg skulle i så fall bli den första spelaren som förevigas på ett sådant manér. Frågan är dock om den istället kommer hissas upp i nya Thorèn Arena, som kommer stå klar i december. För Öberg känns det lite surt att inte få vara med och spela i den nya mångmiljonhallen.

- Jo, det är klart att det gör. Jag har ju hört att det pratats om hallen så länge. Det är säkert åtta till nio år sedan som man hörde talas om den för första gången men det har dragit ut på tiden av många olika anledningar, så det är lite surt att den i princip är klar snart. Men det är inget som gör att mitt dygn kommer ha fler timmar, så det är inget som skulle kunna hjälpa mig till att fortsätta.

Att varva ner i någon lägre division är inte heller aktuellt för Öberg, men han öppnar samtidigt en dörr för att stanna kvar i föreningen i någon organisationsroll.

- Det kommer inte bli något mer spel, det är jag ganska säker på. Jag har sagt detta ganska länge: Det jag går igång på, som fått mig att spela så länge som jag gjort på den här nivån, är att få vara på just denna nivån med allt som det innebär. Jag tycker inte att sporten innebandy är så rolig nödvändigtvis.

Du säger alltså att innebandy inte är roligt - detta efter att ha ägnat en stor del av livet år sporten?

- Det är klart att det låter lite extremt. Men det jag gillar och går igång på är allt runtomkring. Att tävla på en hög nivå. Sen har det blivit innebandy och det är klart att jag har tyckt och tycker att det är roligt, men själva sporten är inte så rolig att jag bara skulle spela för att spela. Jag behöver tävlingen mot riktigt bra spelare för att gå igång.

Öberg har hunnit med både med- och motgångar i Thorengruppen, som genom åren varit ett jojo-lag som hoppat mellan divisionerna. Men vilket minne som slår högst är ganska uppenbart för Öberg. 

- Det är när vi gick upp till Superligan för första gången, 2015/16. Just sättet vi gick upp på, och så var jag skadad långt innan och var bara åtta till tio veckor på våren, men lyckades ta mig tillbaka så jag var med i sista helgen när vi vann två raka matcher mot Wibax och gick upp. Det var coolt att det var första gången (som man gick upp), men också att jag kunde ta mig tillbaka och vara med och bidra lite på slutet. 

Ni klarade kontraktet säsongen som gick som nykomlingar, trots att ni inledde serien närmast katastrofalt. Vad tror du om lagets chanser nästa säsong?

- Jag tror de har väldigt bra chanser till att inte bara göra om det vi gjorde, utan att också förhoppningsvis ta ett steg till. Under våren visade vi att vi hade kvalitéer, vi kan skaka de absolut bästa. Vi måste hitta lite mer jämn nivå bara, och det finns det bra förutsättningar för. Vi har lite äldre och mer rutinerade spelare som Johan Svahn och Erik Ställ, och så kommer ”Ljunkan” (Mattias Ljunggren) över från Dalen. Vi har också de som är lite yngre som Måns Höglin, Hampus Öhgren och Jonas Grahn med flera. Det finns en bra blandning av rutinerade spelare som fortfarande har spets kvar ihop med unga och hungriga spelare som tog jättekliv under våren framförallt. Jag tror och hoppas att de inte bara kommer göra det vi gjorde i år, utan också ta ett steg till!


Matchrapporter: Linköping starkast – efter två sena mål mot Thorengruppen Pixbo tog revansch – 8-6 mot Thorengruppen Växjö vann klart borta mot Thorengruppen IBF Falun besegrade Thorengruppen och toppar nu tabellen Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: