fotbolls-em
Emil Forsberg och Johan Samuelsson.
.Opitz / floorball-mfbc.de och Per Wiklund
Landet runt

Johan Samuelsson om barndomskompisens framfart i fotbolls-EM

ANNONS

Kompisarna blev landslagsstjärnor i två olika sporter: "Tur att han inte valde innebandyn"

Sverige har inlett sommarens herrfotbolls-EM på ett strålande sätt. Man slutade etta i sin grupp före Spanien, Slovakien och Polen och på tisdag väntar åttondelsfinal mot Ukraina.

En spelare som har varit instrumental för Sveriges framgång är Emil Forsberg. Han spelar till vardags i tyska topplaget Leipzig och ligger delad tvåa i EM:s skytteliga med tre mål.

Forsberg var som ung en stor talang i innebandy. Enligt egen utsago var han till och med bättre på innebandy än fotboll, något han berättade i en intervju med Innebandymagazinet för sex år sedan. Forsberg fanns också med i Västernorrlands SDF-SM-trupp 2007/08

- Innan jag valde fotbollen så var jag bättre på innebandy! Det var nära att jag valde innebandyn istället. Men så tog jag chansen i ”Giffarna” (GIF Sundsvall, fotbollslaget). Det gick ju ganska bra, sa Forsberg då.

I ungdomens år hemma i Sundsvall fanns han med i ett kompisgäng som innehåller landslagsspelarna Martin Östholm, Robin Nilsberth och Johan Samuelsson. Många av spelarna testade på både innebandy och fotboll och Forsberg var en av dem.

- Han gjorde debut i nuvarande Allsvenskan som 15-16-åring, ihop med Pontus Engblom (fotbollspelare i andraligaget GIF Sundsvall). Han var duktig i båda sporterna, säger Samuelsson till Innebandymagazinet 

- Han har alltid haft en fallenhet för bollar, oavsett om det har varit innebandy eller fotboll!

Hur bra hade han kunnat bli om han satsade på innebandyn?

- Han hade kunnat bli bra, samtidigt är de ju tur att han inte valde innebandyn.

Hur stort innebandyintresse har han idag?

- Han brukar kolla på SM-finalen, men han har nog fullt upp med fotbollen och familjen. Jag tror inte att innebandy är prio ett för honom, det kommer nog lite längre ner. Men han följer sina kompisar så gott det går. 

Förr höll han på erat gamla lag Granlo, som nu tyvärr är nerlagt. Vilka är det som gäller nu?

- Får han välja så blir det nog Leipzigs innebandylag, men det är klart att han håller på Falun (skratt)!

Samuelsson är vid sidan av innebandyn en stor fotbollsanhängare och har givetvis följt sin vän Forsberg och de andra svenska landslagsspelarna i EM, och blivit imponerad över det han sett. 

- Han har varit jättebra! Hans största styrkor är i offensiven men han har visat att han är fantastisk skicklig defensivt också. Tycker man att han varit bra nog nu så kommer han bli ännu bättre är laget har boll och lite mer offensiv. Sen har Sverige har varit helt fantastiska defensivt.

Hur långt kommer Sverige gå i EM?

- Det var ett spännande slutspelsträd när man såg det igår. Det är en ganska fin väg fortsättningsvis, så man är lite optimistiskt ändå! Kan det bli ett nytt VM-94 kanske?

Annars får han väl höra av sig till dig, Östholm och Nilsberth – som alla vet hur det är att gå långt och till och med vinna ett stort mästerskap?

- Ja, de (landslaget) bor ju på St. Jörgen Park, där bodde vi i VM i Göteborg (som slutade med guld). Så de ska nog kunna lösa ett guld där igen!

Även Emil Krafth, som är med i Sveriges EM-trupp, var en stor talang i innebandy. 2010 kom han på 54:e plats på Innebandymagazinets talanglista – du kan läsa en intervju med Krafth här.


TV: ”Mentalt, fysiskt, tekniskt och taktiskt mycket-mycket bättre”

Kalmarsundstränaren Alexander Brinkmann analyserar Faluns SM-finalseger mot Storvreta.

Den här artikeln handlar om: