Innebandy för gatubarn
Innebandy 3000 meter över havet.
Foto: Floorball4All
Innebandy för gatubarn

Innebandy vid foten av Himalaya

ANNONS

Del fyra i artikelserien "Innebandy för gatubarn" beskriver verksamheten som drivs i Nepal, närmare bestämt vid foten av det gigantiska berget Himalaya.

Nepal - Innebandy vid foten av Himalaya

Våren 2008 genomförde ”Innebandy för gatubarn” sin första insats på Indreni Youth Centre i staden Pokhara i Nepal. I oktober 2009 reste ett team på 12 personer till Pokhara för att anordna ett innebandyläger med fokus på att utbilda unga nepaleser till innebandytränare. Eftersom det blir mycket varmt på dagen under torrperioden i Nepal började det första träningspasset redan 06.30 på morgonen. Ett andra pass följde efter en kort frukost, och efter den värsta middagsvärmen följde det tredje träningspasset. 

Ledarlaget hade en asfaltsplan och en gräsplan till sitt förfogande för träningarna. På kvällen strömmade upp till 50 barn in på fältet. Nu var det upp till de unga nepaleserna att tillämpa sina kunskaper från utbildningarna och genomföra träningspass med barnen. Dessa barnträningar har ägt rum regelbundet sedan det första uppdraget i Nepal 2008, och upp till 200 barn från närområdet kommer till Indreni-centret för att delta i veckoturneringen. Många barn spelar barfota eller i tofflor.


Innebandy på 3000 meter över havet

Några av de utbildade tränarna följde sedan med det schweiziska laget på en vandringstur i Annapurnabergen. Med dem fanns också två innebandyset med klubbar och bollar. I två bergsbyar hölls det korta träningspass och små turneringar i innebandy. I Ghorepani var det inte bara det överväldigande bergspanoramat som tog andan ur en – på 3000 meters höjd över havet blev luften också märkbart tunnare. En av de äldsta i byn tog tacksamt emot innebandy-setet och lovade att sätta ihop ett lag och förbereda det för vänskapsmatcher med den andra bergsbyn.  

Tio år senare - från gatorna till skolorna

Under 2009 var Indreni Youth Centre, som inrättades av organisationen Himalayan Life, den enda plats där regelbunden utbildning ägde rum. Under tiden har dock mycket hänt. Innebandyprogrammet i Indreni var i första hand avsett för gatubarnen i Pokhara. Barnen var entusiastiska och lärde sig viktiga livsprinciper genom att idrotta tillsammans. Än idag är detta den verkliga kärnan i innebandy-arbetet i Nepals näst största stad. 

Träning i en bergsby.

Träning i en bergsby.

Snart blev de statliga skolorna medvetna om den nya sporten och dess positiva effekter. I dag undervisar inte mindre än fem tränare innebandy upp till 1 000 barn i veckan på sammanlagt 20 skolor. De är anställda av hjälporganisationen Himalayan Life och stöds av Floorball4all. Innebandyrörelsen i Pokhara har inte bara en bestående inverkan på barnen och ungdomarna: Ett stort antal av tränarna och hjälpledarna är före detta gatubarn som först fick kännedom om de regelbundna träningspassen genom ungdomscentrets eller skolans erbjudanden.

Innebandyspel i monsunregn.

Innebandyspel i monsunregn.

Utvidgning till andra områden

Även i det tropiska låglande (Chitwan) och i olika bergsområden får den nya sporten allt fler anhängare. År 2017 besökte ett Floorball4all-team byn Yangri. Denna bergsby, som ligger ungefär sju timmars bilresa från Kathmandu, har till 95 procent förstörts av jordbävningar. Floorball4all-teamet hjälpte till att bygga upp en skola och en idrottsplats. 

Anläggning av en idrottsplats i Yangri.

Anläggning av en idrottsplats i Yangri.

Allt gjordes för hand, det finns inga byggmaskiner här, långt borta från all civilisation. Stenar hämtades från bäcken för att dela dem och använda dem för att skapa idrottsplatsen. Belöningen för en intensiv vecka var färdigställandet av den 15 x 35 meter stora planen. Den första invigningsmatchen ägde rum under projektets sista vecka. Tyvärr drabbades bergsbyn Yangri för mindre än två veckor sedan, den 15 juni 2021, återigen hårt av en ny naturkatastrof. En enorm flodvåg förstörde nästan alla byggnader och även idrottsplatsen för träningarna i innebandy.

Översvämningen i Yangri-dalen, juni 2021.

Översvämningen i Yangri-dalen, juni 2021.

Utsikter:

I nästa artikel får du reda på hur innebandyn har utvecklats och spridits i fotbollens land, Brasilien.

Vill du veta mer om vårt arbete eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om våra pågående projekt och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här (e-post till simu@floorball4all.ch) för att prenumerera på vårt nyhetsbrev på svenska, engelska eller tyska:

Om du gillar vårt arbete och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Den här artikeln handlar om: