Värvningsbomben
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Förbundskapten om att backstjärnan väljer spel i Allsvenskan

ANNONS

Åsa Karlsson ger sin syn på gårdagens värvningsbomb och vad det får för konsekvenser för fortsatta landslagsspel.

Igår slog bomben ner att en av världens bästa backar och en av de största SSL-stjärnorna Moa Tschöp kommer att spela i Allsvenskan med Kalmarsund kommande säsong. En fantastisk värvning för Kalmarsund och Allsvenskan utan tvekan men den väcker också en hel del frågor och funderingar som jag tog upp i en krönika igår. Så här säger förbundskapten Åsa ”Kotten” Karlsson om att hennes förstafemmaback från senaste VM-finalen väljer att spela i Allsvenskan:

- Hon får så klart välja själv vilken förening hon ska representera och jag tyckte att Moa svarade bra på det själv igår varför hon valde Kalmarsund. Jag tycker inte så mycket mer om det än att jag är väldigt glad att hon ska fortsätta spela innebandy, säger Kotten till Innebandymagazinet.

Det blev en stor snackis när herrlandslaget valde att kasta ut Hampus Ahrén från landslaget för några veckor sedan när han valde att lämna Storvreta för sin moderklubb Nykvarn i Allsvenskan. Några sådana rubriker kommer det inte bli gällande Tschöp för enligt förbundskaptenen så har hon inget emot att Tschöp spelar i Allsvenskan så länge hon fortsätter prestera.

- Vi har prestationsbaserade uttagningar och vi har inga stängda dörrar för någon. I Moas fall så gäller det att hon presterar lika bra som alla andra som hon konkurrerar med.

Så fortsätter hon leverera i Kalmarsund som hon brukar så kommer hon spela i VM?

- Då konkurrerar hon om en plats till VM, men ingen VM-trupp är uttagen. Det sker först med en månad kvar till mästerskapet i Uppsala.

En annan världsstjärna som lämnade SSL för Allsvenskan var Anna Wijk förra säsongen. Hon är just nu höggravid och ska föda barn i augusti. Så teoretiskt sett skulle hon kunna vara redo att vara med i VM som avgörs i månadsskiftet november/december. Men det är inget som Kotten har pratat med Wijk om.

- Nej vi har inte haft någon dialog om VM. Hon ska nu koncentrera sig på att bli mamma. Så vi har inte pratat något alls om VM.

 

En annan superstjärna som inte var med på det senaste landslagslägret i Varberg var fyrfaldiga VM-guldmedaljören Iza Rydfjäll. Det var osäkert om hon skulle fortsätta spela innebandy eller inte men tidigare i veckan kom beskedet att hon fortsätter ett år till nere i Schweiz minst.

- Det är kul att Iza fortsätter spela innebandy. Hon verkar trivas bra nere i Schweiz och nu när hon har bestämt sig för at spela ytterligare en säsong så är hon också intressant för landslaget.

Under den pågående silly season har vi sett en ny trend där etablerade SSL-spelare väljer att trappa ner en nivå till Allsvenskan. På herrsidan har bland annat Nykvarn värvat in flera etablerade spelare men även andra Allsvenska lag har lockat till sig spelare i sin prime. På damsidan har 14 spelare lämnat SSL just nu för spel i Allsvenskan.

- Självklart vill vi från landslagsledningen att alla spelar i den högsta ligan. Vi har världens bästa liga och det är klart att vi vill ha de bästa spelarna där också då. Men sedan finns det olika anledningar till varför man väljer att spela i en annan liga eller på en annan nivå.

Är detta en oroväckande trend som är negativt för innebandyns utveckling eller är det något positivt att Allsvenskan får ett kompetensuppsving?

- Har man kapaciteten och möjligheten att spela i högstaligan så tycker jag att det är bra att man göra det. Men sedan, som jag var inne på, så finns det olika anledningar till att man väljer att spela på en annan nivå. Det behöver ju inte alltid vara innebandyrelaterat utan det kan ju vara något i livspusslet som påverkar.

 

Har det betydelse för dig som förbundskapten vad spelarna har för anledning att byta ner sig när du tar ut en trupp?

- Nej, jag lägger mig självklart inte i privata skäl till klubbyten. Som sagt, våra trupputtagningar är prestationsbaserade och ser vi att, i det här fallet, Moa fortsätter att prestera på en hög nivå är hon fortsatt aktuell för landslaget.

På grund av pandemin så hade landslaget sin första samling inför kommande hemma-VM först för cirka tre veckor sedan i Varberg. Ett läger där hela 11 debutanter fick visa upp sig och kriga för en plats i den slutgiltiga VM-truppen som släpps i slutet av oktober.

- Det var ett läger som speglades av högt tempo och en stor intensitet. Man såg verkligen att alla ville prestera sitt bästa jag och att var redo att fightas om en VM-plats. Hela staben var väldigt nöjda med vad vi såg och konkurrensen om platserna ökade rejält efter lägret.

Efter lägret tog jag över förbundskaptensrollen och tog ut min egen VM-trupp. Något jag slogs av då var att detta var ett av de svåraste trupputtagningarna på väldigt länge och att konkurrensen var stenhård. Är det en uppfattning som du delar?

- Jag tycker att det alltid är svårt att ta ut en trupp oavsett om det är till ett läger eller en VM-trupp. Konkurrensen är stentuff och oavsett när vi ska ta ut en trupp så är det oerhört svåra val vi måste göra. Men konkurrens är något bra.  

 

TV: Veera Kauppi om att göra 100 poäng nästa säsong: "Lovar att jag kan försöka"

Thorengruppens finska världsstjärnas svar på poängfrågan: "Mycket press"

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: