#ibsilly-extra
Moa Tschöp.
Foto: Per Wiklund
#ibsilly

EXTRA: Moa Tschöps val – här spelar hon nästa säsong

ANNONS

Stjärnbacken gör klart med ny klubb: "Vill tillhöra en förening som ligger i framkant inom innebandyn"

En av sommaren stora transferföljetonger har fått ett slut. Täbys världsstjärna Moa Tschöp lämnar laget för spel i allsvenska Kalmarsund.  

Tschöp har varit en av världens absolut bästa spelare under de senaste 10-12 åren och har vunnit SM-guld med både Balrog, Djurgården, KAIS Mora och Täby. Tiden hos de sistnämnda avslutades dock i moll då hon avbröt säsongen strax innan slutspelet på grund av "vissa händelser inom laget".

Hon har placerats SSL-konkurrenterna Nacka Wallenstam, Warberg och Sirius samt de storsatsande allsvenska lagen Storvreta och Kalmarsund – valet faller nu alltså på de sistnämnda. 

Moa Tschöp

Moa Tschöp Foto: FBC Kalmarsund


- Mitt val föll på Kalmarsund eftersom att jag vill tillhöra en förening som ligger i framkant inom innebandyn, vilket jag tycker att FBC Kalmarsund gör. Från den första kontakten har föreningen uppträtt väldigt professionellt. Det blir en ny resa för mig att vara med och bygga något från grunden istället för att spela i ett lag som direkt går för SM-guld, och den utmaningen gör mig väldigt motiverad, säger hon i ett pressmeddelande från klubben.

- Mina målsättningar är att på bästa möjliga sätt bidra till att vi ska ta steget upp till SSL och att vi sedan ska slåss om de finaste medaljerna. Jag vill också vara med och vara en bidragande faktor till att innebandyn utvecklas i stort genom att vara med och ta upp FBC Kalmarsund till SSL.

Alexander Brinkmann, som tränade klubbens herrlag den senaste säsongen, är nu operativ sportchef för damerna, och säger följande om den oväntade övergången:

- Moa Tschöp är en spelare av sådan kvalitet och dignitet att innebörden för den här rekryteringen är ovärderlig. Hennes spelmässiga nivå och pondus kommer stärka oss rejält. Moa är dessutom en spelare som vi i kommande kval och slutspel kan förvänta oss det bästa av när det krävs som mest då hon har en oöverträffad förmåga att leda sitt lag i viktiga lägen på säsongen. Personligen har jag otaliga tillfällen under de senaste 10 åren suttit med matchplaner anpassade efter hur Moa ska stoppas, utifrån det perspektivet känns det extremt spännande och lite skönt att kunna nyttja hennes styrkor i vår verksamhet istället.

Klubbchef Per Viberg:

- Värvningen av Moa Tschöp till FBC Kalmarsund ger hela vår satsning på damsatsning energi och kraft. Vi visar allvar med att vi ska göra samma resa som med herrarna - att gå från allsvenskan till att etablera oss som ett topplag i SSL. Vårt projekt JÄMSTÄLLDHETSMATCHEN VISION 2025 där vi har som målsättning att, tillsammans med våra partners, inget av våra elitlag ska ha lägre ersättning än 40 % av våra löner till elitspelare senast 2025. Projektet kommer att rita om kartan för FBC Kalmarsund, innebandyn och förhoppningsvis bidra till en förändring för damidrott i stort. Moa kommer att bli heltidsanställd i föreningen som elitspelare och som konsulent på kansliet där hon kommer att jobba med CSR-frågor och med att stärka framförallt flicksidan.

Moa Tschöps kontrakt gäller för de tre kommande säsongerna.


Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Två mål för Matilda Abramsson när AIK vann mot Täby FC

Den här artikeln handlar om: