Notification

Scorpions Cup i Stockholm ska bli en nationell höjdpunkt

Bele Barkarby IF IBF arrangerar årligen Scorpions Cup – som är på väg att bli en turnering med lag från hela Sverige.

Förra året var tanken att Scorpions Cup skulle arrangeras för 20:e gången, men jubileumsfirandet sköts upp ett år på grund av pandemin. Det blir i stället den 5–7 november i år som den anrika Stockholmscupen firar 20. 

Scorpions Cup arrangeras av Bele Barkarby IF IBF, en stor Stockholmsförening med över 500 medlemmar. Föreningen har förutom en bra ungdomsverksamhet även framgångsrika seniorlag i både dam- och herrallsvenskan, samt JAS-lag som i stort sett har prenumererat på slutspelsplatser under en lång tid och som har tagit flera medaljer på Innebandyfesten. 

Scorpions Cup är en viktig del i Bele Barkarbys verksamhet och man samlar i år runt 160 lag, i årskullarna 2004–2012 som tävlar i olika klasser, men planen är att växa ännu mer i framtiden. 

- Vi satte en fyraårsplan för två år sedan för Scorpions Cup, där målet var att cupen ska bli en angelägenhet i hela landet. Vi vet att det finns ett behov av en stor innebandycup i Stockholm, som ett bra komplement till Gothia Cup och Storvretacupen, säger Johnn Wahlgren, ordförande i Bele Barkarby IF. 

Nästa år siktar man på 200 anmälda lag, och man jobbar för att inom några år komma upp i 350 lag. Det görs ett stort arbete bakom kulisserna med cupen, där man jobbar på att både göra den större och bredare – både inom Sveriges gränser och utanför. 

- Vi har gått ifrån vara en stark lokal cup med många lag från Stockholm, Uppsala och Västeråsområdet till att varje år nå ytterligare lite längre ut i Sverige – det ska inte bara vara en regional angelägenhet. Cupen ska vara en nationell, och i förlängningen, internationell angelägenhet, säger Wahlgren.

Cupen är SIU-indelad, vilket gör det lättare för lag att anpassa sig till den nivå man spelar på. – man kan anmäla sig till antingen lättare eller svårare klasser. Tittar man på röd nivå endast, så är det ingen Stockholms-cup som är i närheten av Scorpions Cup i storlek och kvalitet, enligt Wahlgren. 

- Vi vill att alla ska få en bra cupupplevelse. Man ska veta att allt kommer gå bra med arrangemanget och att man får spela jämna matcher. Det handlar om att spelarna ska tycka att det är kul. 

- Det är en ganska hög nivå, med många duktiga lag. Vi är ingen uttalad elit-cup, men det är tufft motstånd i många klasser – det får jag erkänna! Vi har B-slutspel också för att alla skall få ordentligt med matcher. 

Vad är det då som gör att så många lag väljer att anmäla sig till cupen? Mycket handlar om hur de deltagande lagen bemöts. Ett stort fokus läggs på funktionärerna – enligt Wahlgren finns det ingen cup i Stockholm, och troligen ingen i Sverige, som har lika många funktionärer per anmälda lag som Scorpions Cup. 

- Det finns en hallvärd i varenda hall, så det finns alltid någon att fråga. En person som är lätt att hitta med sin väst, som tar emot lagen. Det finns alltid två personer som sköter sekretariatet och så har vi minst två personer till som sköter caféet. Så det är alltid minst fem funktionärer samtidigt i alla hallar under hela cupen. Våra funktionärer får också väldigt höga betyg när vi gör vår utvärdering av hela cupen, förra året fick de 4,3 av 5 i betyg. 

Andra saker som är värda att nämna är att det under hela cupen utses matchens lirare i varje match, där en spelare i vardera lagen får varsin ”Matchens Lirare” tröja. 

I finalarrangemanget använder man samma speaker som återfinns på de allsvenska seniormatcherna och lagen marscherar in till häftiga introeffekter. – Väldigt mycket energi och kraft läggs på att alla deltagare ska bli omhändertagna på allra bästa sätt. Scorpions Cup är – för att använda Wahlgrens ord – ett väloljat maskineri! 

Fakta om Scorpions Cup

Arrangeras: 5-7 november 2021

Spelplats: Järfälla

Grundades: 2000

Klasser

Pojkar röd (spel över 2 dagar ink. slutspel):

Röd A (2004-2005)

Röd B (2005-2006)

Röd C (2006-2007)

Röd D (2007-2008)

Röd E (2008-2009)

Pojkar blå (spelar en heldag utan resultatrapportering):

Blå A (2009-2010)

Blå B (2010-2011)

Blå C (2011-2012)

Flickor röd (spel över 2 dagar ink. slutspel):

Röd A (2005-2006)

Röd B (2006-2007)

Röd C (2007-2008)

Röd D (2008-2009

Flickor blå (spelar en heldag utan resultatrapportering):

Blå A (2009-2010)

Blå B (2010-2011)

Blå C (2011-2012)  

Hemsidahttps://scorpionscup.se/