RIG Umeå - Class of 05
Foto: Bosse Grängsjö
RIG Umeå IBF

Hockeyikonens dotter har kommit in på RIG Umeå

ANNONS

Lär känna morgondagens SSL-stjärnor redan nu i Innebandymagazinets artikelserie om årskull 05 på RIG Umeå.

Förra veckan kunde Innebandymagazinet avslöja vilka 05:or som kommit in på Riksinnebandygymnasiet i Umeå kommande säsong. Så nu passar vi på att starta en ny artikelserie där du kan lära känna morgondagens innebandystjärnor lite bättre.

Järved-Bonäset IBK har fostrat en center vid namn Livia Svartvadet som är en av nio tjejer som kommit in på RIG. Ringer hennes efternamn en klocka så beror det nog på pappa Per som är en ikon i hockeylaget Modo och som även spelat över 50 landskamper och i NHL. Så här säger Livia om att ha kommit in på RIG:

- Det känns jättebra, jag har fortfarande inte fattat det, men det känns verkligen jättekul. Blev verkligen så glad och jätteförvånad när jag fick samtalet, men längtar sjukt mycket tills det drar igång till hösten. 

Vad ser du mest fram emot med att bli en RIGare?

- Det jag ser fram emot mest är såklart innebandyn. Men även att få utvecklas som både innebandyspelare och som person. Att få lära känna nya människor i ny miljö, det ska verkligen bli superkul. Sen att få bo och spela tillsammans med personer som har samma mål som en själv ska bli jättekul. 

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare och vilken SSL-spelare är du mest lik till spelsättet?

- Jag skulle vilja beskriva mig som en tvåvägsspelare som gillar att utmana och att kontra. Jag är center som alltid ger 100% och älskar att spela fram mina lagkamrater till bra och farliga lägen. Jag skulle nog vilja säga att jag är ganska lik hur Anna Wjik var, dock kör hon inte i SSL längre. Men hur hon spelade och hur hennes spelstil var när hon körde i SSL.  

Har du några förebilder inom innebandyn som du ser upp till?

- Jag har inte direkt någon förebild jag ser upp till inom innebandyn. Utan vill nog bara bli så bra som möjligt och kunna utmana de allra bästa i landet.


RIG Umeås uppdrag är att fostra morgondagens SSL- och landslagsstjärnor. Något som man lyckats väldigt bra med sedan första årskullen, som var 1986, började på skolan. På damsidan har 86% av alla RIGare spelat i SSL, 24% i A-landslaget och 57% i U19-landslaget. På killsidan är siffrorna 65% SSL-spelare, 11% A-landslagsspelare och 64% U19-spelare.

Så kan du se dig själv som en kommande SSL-stjärna?  

- Ja, alltså vill ju såklart bli så bra som möjligt och jag hoppas att man kan få en sådan titel i framtiden, det hade varit superkul. Men mina närmsta mål inom innebandyn är att ta en plats i U19-landslaget. Och efter det är det att försöka ta plats i något bra SSL-lag och kanske vinna något SM-guld. Sedan är det också att försöka ta en plats i damlandslaget, det hade varit en dröm. Att få representera Sverige och spela med de allra bästa i landet.

Det är många som söker till RIG men inte så många som kommer in. Varför tror du att du blev en av de lyckligt utvalda?

- Jag tror nog det är mest för min spelförståelse och min förmåga att ofta ta mig till mål och skapa farliga lägen. Att jag tillsammans med min snabbhet, spelförståelse och teknik ofta ta sig till mål och skapar farliga lägen över hela planen. Sedan skulle jag även vilja säga att jag jobbar hårt över hela planen och alltid ger 100% i allt. 


TV: Veera Kauppi om att göra 100 poäng nästa säsong: "Lovar att jag kan försöka"

Thorengruppens finska världsstjärnas svar på poängfrågan: "Mycket press"

Matchrapporter: Svartvadet och Roos bakom RIG Umeås avgörande mot Gamla Stan IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Svårstoppade RIG Umeå fortsätter vinna – 7-3 mot IBK Luleå RIG Umeå klart för kval efter seger mot Sundsvalls IBF Målfest för RIG Umeå borta mot Umeå City

Den här artikeln handlar om: